Siedzuń sosnowy , zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać i zjadać ze smakiem. Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów. Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać do domu. Pyszny będzie z jajecznicą – jajecznica ze szmaciakiem i boczkiem. 5 jajek, 100 g boczku wędzonego, 150 – 200 g siedzunia, masło Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać gar... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...