grzyby - 15226 przepisów (strona:161/1016)

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 187

łyzeczki oleju + 1 łyżka do smażenia 250 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 1 mała cebula sól pieprz Mąkę przesiać do miski, cienkim strumieniem wlewać wodę, cały czas mieszając. Po chwili dodać żółtko, olej, wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić, żeby odpoczęło. Cebulę bardzo drobniutko posiekać. Grzyby oczyścić (jeżeli trzeba rozmrozić),jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki(...)łyżce oleju zeszklić cebulę dodać grzyby, przesmażyć razem kilka minut, aż wyparuje większość wody. Farsz doprawić solą i pieprzem, odstawić. Gdy ostygnie, drobno posiekać. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć trochę farszu i mocno zlepić po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Połączyć dwa przeciwległe rogi. Zlepione uszka wrzucić do gorącej

Pełny talerz
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 129

minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól i świeżo mielony czarny pieprz łyżeczki Grzyby zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin (min.2-3, najlepiej na noc). Następnie grzyby wraz(...)przysmażyć przez chwilę kapustę. Dodać przyprawy i szklankę wody, gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta

Pełny talerz
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 177

bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron  papryką, solą(...)stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 196

Dziś zrobiłam krokiety, troche inne niż tradycyjne, gdyż naszła mnie ochota, tak na kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe(...)farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety. Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem. Będą pyszne, chrupiące i pełne aromatu leśnych grzybów.  Kasza j ako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą jest zdrowsza, powiedziałabym bardziej syta i wykwintna

Z Kuchni Do Kuchni
Opieńki w śmietanie na zimno 216

solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany kilka gałązek koperku sól do smaku ziemniaki z wody, ilość wg uznania  Sposób wykonania: Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią(...)przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać

Gosia gotuje
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 150

choćby z kaszą gryczaną czy ziemniakami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z grzybami leśnymi i kuskusem są bowiem przepyszne i choć sezonowość grzybów nieco ogranicza ich wykonanie, zawsze jeszcze można dodać do farszu suszone. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 15 liści kapusty 0,7 kg  surowych podgrzybków garść suszonych(...)około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę odciąć kaczan i delikatnie zdejmować liście. Kuskus zalać wrzącą wodą ok. pół centymetra nad powierzchnię, przykryć i odstawić do napęcznienia. Grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dołożyć łyżkę masła.Wrzucić  cebulę i zeszklić, dołożyć grzyby i lekko podsmażyć w celu uzyskania

Gosia gotuje
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 213

olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy: 500 g grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Świeże grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię maslo i pokrojoną drobniutko cebulę(...)dorzucić odsączone, umyte grzyby. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać przyprawy i pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek

Gosia gotuje
Sos boczniakowy 176

owocują dalej, wydając przez cały ten okres 4-6 kilogramów grzybów. Należy przy tym pamiętać, że boczniak do prawidłowego owocowania potrzebuje dostępu światła. Zbierając lub kupując boczniaki w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza. W tej fazie rozwoju owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ. Grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z trzonami (ogonkami), które(...)łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać nie trzeba) i dusić 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sól i grzybowy sos sojowy

W SMAK
Karkówka w sosie myśliwskim 150

Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy(...)przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką

dom-agi.pl
Zrazy mielone w sosie grzybowym. 360

parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów,  1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz,  1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów, 1 śmietana słodka 18% WYKONANIE: grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), gotować około 1/2 godz. z dodatkiem vegety, następnie  pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu(...)dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy,  ZRAZY  0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle

Kuchnia Beaty
Sznycel na kapuście z grzybami. 182

grzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju  2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez ) cukier dla złamania smaku, majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat), kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga  WYKONANIE: kapustę gotujemy 1/2 godz., grzyby gotujemy około 1 godz. (wodę(...)zostawiamy), na patelnię elektryczną wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i  smażymy, do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy  do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać , w tym czasie ubijamy lekko  plastry

Kuchnia Beaty
Podgrzybki w zalewie octowej z cebulką 135

małych, twardych grzybów (każdy rodzaj pasuje, u mnie to są podgrzybki) 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 2 większe cebule lub 3 małe 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 3 licie laurowe 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru opcjonalnie (ja nie dawałam): 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 łyżeczka gorczycy   Grzyby oczyszczamy(...)myjemy, kroimy na kawałki Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości takiej, aby przykryła całe grzyby Posolić i obgotować ok. 10 minut Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrności Cebulę obieramy i kroimy w piórka W drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 123

koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól,  Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru(...)Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości

ClauditteMissCooking
Śledzik po wileńsku 154

Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier(...)pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu.                          U mnie pierwsza porcja zjedzona ,trzeba

w mojej kuchni
BOCZNIAKI super express + WARTOŚCI ODŻYWCZE 184

przy okazji będzie nawet zdrowe (smażone i zdrowe, brzmi dziwnie co? ;)). Co do boczniaków natomiast - to dla mnie kolejne dziwy: jak się okazuje, mają bardzo dużo wartości odżywczych. Yyyyy... grzyby i wartości odżywcze? Poważnie. Otóż boczniaki są bogate w bardzo dobrze przyswajalne białka a do tego mnóstwo witamin i soli mineralnych, czego nie znajdziemy w grzybach leśnych (które(...)obniżać poziom cukru, więc nie dziwimy się już, że ze względu na swoje właściwości boczniak jest zaliczany do grzybów leczniczych. Kto jeszcze nie próbował boczników, najwyższa pora; na zdjęciu porcja dziecięca, więc nie żałujcie sobie :) P.s. W zasadzie boczniaki to grzyby z dalekich Chin ale podobno można hodować je z powodzeniem w domu czyli wtedy stają się produktem lokalnym

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania