grzyby - 15226 przepisów (strona:161/1016)

Jesienne pierogi z grzybami 128

sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy(...)oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką

Spektrum Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 169

Odrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni. Składniki Ciasto: 400 g mąki jajko sól Farsz: 750 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki masła liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki. Ciasto W misce usypujemy kopczyk z mąki

R'n'G Kitchen
Kulebiak na cieście francuskim 172

Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.     Rozwijamy ciasto francuskie

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 207

Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko

Jemy Pijemy
Karkówka na dziko 192

czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę 1 duża łyżka masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany, min. 18% 2-3 łyżeczki mąki czarny pieprz(...)przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Oczyszczone i pokrojona na grube półplasterki grzyby zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 30 minut. Odcedziłam, zostawiłam na sicie. Cebulę podsmażyłam na maśle na złoto, dodałam grzyby, smażyłam, aż nabrały złotego koloru, dodałam estragon, czarny pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z kapustą i grzybami 121

które się nie kończy to ja zawsze mogę mieć :) Wpadliśmy zatem razem z Madzią na pomysł, że można tę kapustę przerobić na pierogi. Tym bardziej, że mieliśmy trochę suszonych grzybów, na które też nie mieliśmy zbytnio pomysłu. Zatem pierogi były idealnym pomysłem na pozbycie się zalegających produktów. A mąkę na pierogi dostarczył mi sklep e-maka.pl , o którym już wiele(...)już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona słodka papryka, papryczka chili . Przede wszystkim potrzebna będzie naprawdę duża patelnia. Ja użyłem ogromnego woka. W sumie podejrzewam

Marder&Marder Manufacture
Grzyby duszone w śmietanie 104

gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2 małe cebulki 2 łyżki masła 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej sól morska do smaku pieprz biały do smaku Sposób przygotowania Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy na durszlaku.większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości, cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy(...)rozgrzanym maśle dodajemy grzyby-nie wlewamy wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut, po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut.  Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów.  Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych czy pieczywa

Wanilia i Kardamon
Zupa Grzybowa 139

Jesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc

ChilliJemy
Sos grzybowy 100

makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 125 ml śmietany kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 30 g masła(...)łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć ja około 5-7 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać resztę masła i oliwy. Na gorący tłuszcz (skwierczący) wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć je przez 5-6 minut. Do śmietany dodać 2 łyżki zawartości patelni, wymieszać a następnie dodać do reszty grzybów. Całość gotować jeszcze

My simple kitchen
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 240

mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :) Składniki: 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany 18% sól, pieprz mąka* Grzyby namoczyć na 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na złoto(...)oleju. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby lekko odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na mniejsze kawałki. Do cebuli dorzucić grzyby, pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę razem wszystko przesmażyć po czym dolać 1 litr wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną

My simple kitchen
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 172

oliwek 1 białko Farsz: 300 g kapusty kiszonej 25 g suszonych grzybów 1 szklanka wody 100 ml wody z grzybów 1 cebula 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżka cukru 2 szt. ziela angielskiego szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin. Najlepiej zalać je w garnku z przykrywką na noc.  Do bardzo(...)garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i bardzo drobno kroimy. Następnie grzyby dodajemy do kapusty i dolewamy 100 ml wody, w której się moczyły. Całość przyprawiamy i mieszamy

My Chcemy Jeść
Grzyby z papryką do słoików na zimę 115

Już kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym . Tym razem grzybki z dodatkiem papryki. Składniki: 1 kg leśnych obgotowanych grzybów 2 cebule 4 kolorowe papryki 1 szklanka oleju Sól, pieprz 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 4 łyżki(...)osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Doprawić do smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby w zalewie solankowej 159

Grzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać(...)durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody. Do słoików nakładać grzyby. Zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej (musi być dość słona), gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki i pasteryzować z 40 minut. UWAGI: Wodę przy gotowaniu grzybków trzeba kilka razy zmieniać kiedy

Tradycyjna kuchnia inaczej
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 156

Mun u mnie Skworcu liście kolendry  Skworcu Karahi Chicken Masala – przyprawa bez chemii  Skworcu scaglie di parmiggiano Najpierw ugotuj lub uparuj brokuły. Odstaw na pózniej. Namocz grzyby Mun , przynajmniej 30 minut. Uwaga, grzyby zwiększają obiętność nawet pięciokrotnie! Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, kapustę oraz seler. Wrzuć do granka, dodaj koperek, wymieszaj przykryj. Duś(...)pasją Charakteryzuje się niezwykłym orzechowym smakiem oraz zapachem. Zazwyczaj dodawany na zimno, u mnie spisał się rewelacyjnie na ciepło!  Dodaj mrożonkę trzyskładnikową i zamknij garnek. Duś. Pokrój grzyby w paseczki, dodaj do jarzyn. Dopraw pieprzem ziołowym , olejem jeśli chcesz dodac bardziej wyrafinowanego orzechowego smaku. Gotuj do miękkości na małym ogniu, w sosie własnym. Ugotuj fusilli al dente

Z Kuchni Do Kuchni