grzyby - 15226 przepisów (strona:169/1016)

Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 32

znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: ? 1 kurczak ? 2 marchewki ? 2 pietruszki ? 1/2 selera ? 1/2 pora ? 1 duża(...)cebula ? sól, pieprz ? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 32

pamiętam minę mojego syna Michała, który był bardzo zdegustowany i zawstydził mnie mówiąc, że babcia by takich uszek nie podała na Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki(...)Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju „Skórka” ? 1 szklanka gorącej wody ? 2 łyżki oleju ? mąka pszenna – ok. 2 szklanek ? szczypta soli Wykonanie: ? Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela

To co kocham
Indyk W Grzybowo Warzywnym Sosie 66

Niezwykle proste danie do przygotowania które zadowoli i mięsożerców i tych którzy kochają warzywa bo jest w nim i jedno i drugie, a nawet grzyby które są tu esencją całego smaku. Składniki na 2 osoby: 5-6 suszonych grzybów 250 ml wody 1/3 główki cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 3-4 sznycle(...)słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego warzywka sól, pieprz, suszony czosnek w proszku natka pietruszki  olej lub masło klarowane do smażenia   1. W 250 ml wody gotujemy grzyby. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty oraz starkowane warzywa (na grubych oczkach, marchew, seler i pietruszkę) całość krótko przesmażamy. 3. Sznycle

Gotowanie...to proste !
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka 36

Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski Zupy z suszonych grzybów to podkarpacka tradycja. Gotujemy je na różne sposoby, w zależności od lokalnych zwyczajów. Na wywarze warzywnym, mięsnym, na żytnim zakwasie, z ziemniakami, makaronem albo fasolą. W moim rodzinnym domu jadało się zupę grzybową z ziemniakami, zaprawianą mąką prażoną na suchej patelni. Dzisiaj jednak proponuję(...)Ziemia Przemyska”. Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka Składniki: około 2,5 l wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 średnich ziemniaków 30 g suszonych grzybów 2 łyżki makaronu (świderki, muszelki lub inne) 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany Grzyby płuczemy, zalewamy wodą (2,5 l), moczymy w wodzie

Trzeci talerz
Zapiekanka z płomiennicą 35

więcej. Był to również okres rozkwitu małej gastronomii. Same zapiekanki były jeszcze długo serwowane z prowizorycznych barów mieszczących się w przyczepach kempingowych "Niewiadów" N126 - takich PRL-owskich food tracków. Grzyby i cebula podane w sposób, który zachwyca do dziś. Podobnie jak w przypadku polskiej pizzy z tego okresu, grzyby podsmażane są z cebulą tworząc podstawę farszu(...)pizza jest podawana na placku drożdżowym, a tu kładziemy wszystko na przekrojoną wzdłuż bagietkę, na której produkcję, jak wieść głosi, Gierek wykupił licencję od Francuzów.  Nazbierałem ostatnio sporo grzybów, więc postanowiłem wykorzystać je zamiast pieczarek. Podstawowy przepis to bułka, pieczarki, cebula i ser, ale wielu wytwórców zmodyfikowało te przepisy na różne sposoby, a w Poznaniu dają nawet koperek :) Składniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów! 43

przyprawy: natka pietruszki suszona, sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Przepis znajdziesz tutaj: https://rozdomowiona.pl/kuchnia/co-dzis-na-obiad-makaron-z-kurczakiem-w-sosie-pieczarkowym/ Przepis na sos grzybowy do makaronu z kurczakiem Składniki: 150 g grzybów suszonych 200 ml wody 1 cebula 300 g śmietany 30% przyprawy: natka pietruszki suszona, czosnek granulowany, sól i pieprz tłuszcz do smażenia opcjonalnie: 1 łyżka mąki i odrobina wody Przygotowanie: Grzyby(...)Odstaw na około 20 minut. Po tym czasie pokrój je na drobniejsze kawałki, ale wodę zostaw na później. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na głębokiej patelni. Wtedy dodaj też grzyby. Podsmażaj, cały czas mieszając. Posól i popieprz. Wlej wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby. Gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie wlej śmietankę 30%, dopraw

Rozdomowiona
Kanapka Miso 48

jako środek płatniczy wśród elit i jako prezent. Był to bardzo cenny towar, na który mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Na zakończenie, zapraszam Cię, na kanapkę z serkiem miso, grzybami, sezamem i czymś zielonym. PS. Kanapka Miso podpatrzona gdzieś w internecie… Składniki Chleb dobry Pasta miso Serek śmietankowy – serek Philadelphia Szczypiorek Pieczarki kasztanowe lub grzyby Shitake Rukiew(...)dopasujesz je pod siebie, mój drogi czytelniku. Przygotowanie Po pierwsze serek wymieszaj z pastą miso i posiekanym szczypiorkiem. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej rośliny, pieczarki lub grzyby, pokrój na plastry i wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i dość mocno je podsmaż z każdej strony. W międzyczasie podpiecz chleb, używając tostera, piekarnika lub patelni. Na koniec

RafalCook
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 34

Kuchnia sezonowa jest smaczna i zdrowa. Używając do gotowania świeże owoce, warzywa oraz grzyby możemy w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz odżywczymi. Wśród mięs na szczególną uwagę zasługuje gęsina – niezwykle popularna późną jesienią oraz zimą. Duża zawartość tłuszczu sprawdzi się w przypadku osób lubiących treściwą kuchnię. Z kolei matiasy przypadną do gustu osobom preferującym niskokaloryczne dania(...)słodko-kwaśnym sosie. Dania z nadzieniem z sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi

Przepiski.pl
Barszcz wigilijny z Brzysk – kuchnia podkarpacka 153

spożywanie dań z buraków miało zaś zapewniać urodę i długowieczność. Dzisiaj zapraszam Was na barszcz wigilijny według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk. Jego atutem jest wywar z suszonych grzybów, którym w tym regionie wzbogaca się smak czerwonego barszczu. Połączenie smaków jest idealne, zwłaszcza jeśli barszcz podaje się z uszkami. Same ugotowane grzyby można zostawić w barszczu lub wykorzystać(...)buraki ćwikłowe 500 ml zakwasu buraczanego 100 g suszonych prawdziwków 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz cukier sok z cytryny majeranek Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 2 godziny, a potem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut). Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego

Trzeci talerz
Wigilijny groch z kapustą 147

polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wigilijny groch z kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania grochu z kapustą będą Ci potrzebne: 500g kiszonej kapusty, 100g łuskanego grochu, 15g suszone grzyby, cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżka mąki pszennej, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. 1. Grzyby opłucz i namocz na noc w ciepłej wodzie. 2. Groch(...)odstaw na kilka godzin. 3. Odlej wodę z grochu i zalej go świeżą, dodaj sól i ugotuj, po czym odcedź groch. 4. Kapustę posiekaj, włóż do garnka, dodaj grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). W razie potrzeby dolej wody tak, by przykryła kapustę. 5. Dodaj liście laurowe, ugotuj kapustę do miękkości i wymieszaj z ugotowanym grochem

Z notatnika dietetyka
Śledzie gajowego 169

Planując świąteczne lub imprezowe przekąski, koniecznie zaplanuj śledzie gajowego. Goście zawsze się nimi zajadają, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Jeśli do tej pory nie próbowałeś połączenia grzybów i śledzi, musisz szybciutko nadrobić zaległości. Gwarantuję, że nie raz powrócisz do tego przepisu. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)aromat nie przeniknie do innych potraw. Śledzie gajowego Przepis na śledzie gajowego Składniki na śledzie gajowego 4-5 płatów matjasów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku duża garść suszonych grzybów 4-5 suszonych śliwek szczypta cynamonu świeżo mielony pieprz łyżeczka miodu 3 łyżki oleju Jak zrobić śledzie gajowego Namoczone śledzie pokrój na kawałki o szerokości około 2 cm. Przełóż

okolicepalnika.pl
Mleczaje jodłowe po grecku 37

takie bardzo smaczne grzyby jak rydze. Bardzo smaczne, choć z uwagi na przewodniczącego pewnej rozgłośni radiowej o dziwnej twarzy, mogą się źle kojarzyć. Rydze należą do rodzaju mleczajów po łacinie lactarius, bo wydzielają mleczko. Z czego mleczaj rydz wydziela mleczko białe, ale są też inne jadalne mlekodajne grzyby. Mleczaj świerkowy i mleczaj jodłowy. Ich mleko nie jest białe(...)ogóle najwięcej ze wszystkich warzyw) trzemy na tarce o grubych oczkach. Smażymy wszystko, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy zmięknie, dodajemy trochę koncentratu i podsmażone grzyby. Dusimy chwilę razem

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti w grzybowym sosie z miso 52

orkiszowe spaghetti. Danie jest maga proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne jesienne comfortfood. Składniki:  100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero) Sos: 200 g pieczarek kilka suszonych grzybów mung 2 łyżki jasnej pasty miso 1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu) olej  sól pieprz ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby tu czarny czosnek(...)orzechy włoskie posiekane  trochę sezamu 1/4 sztuki pekińskiej kapusty Przygotowanie: Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli  9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy

AZgotuj!
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 53

wegańskie Święta i Wigilia – pyszne przepisy Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Wegańska Wigilia i wegańskie Święta Bożego Narodzenia Zupa grzybowa z uszkami Aromatyczna i intensywna zupa z suszonych grzybów podana z uszkami. Farsz do uszek to kapusta kiszona i grzyby. Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Bulion warzywny z glonami nori. Zupa podana z lanymi kluseczkami(...)Wigilię z natury jest bezmięsne. Najczęściej wystarczy zatem zamienić kilka składników, aby otrzymać danie bez składników odzwierzęcych. Warto przygotować barszcz z uszkami, zupę grzybową, pierogi z kapustą, kapustę z grzybami, kapustę z grochem, sałatki warzywne (z wegańskim majonezem), bezjajeczne kluski z makiem i wiele innych dań! Największy problem mogą stanowić potrawy z ryb. Co zamiast ryby na Wigilię? Wiele przepisów

Via Gusto
ŻEBERKA DUSZONE W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 133

Rozpływające się w ustach żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami to idealna propozycja na pyszny obiad. Podane z kopytkami, kluskami śląskimi czy ziemniakami oraz ulubioną surówką to już prawdziwy rarytas. Akurat teraz sezon grzybowy, dlatego też suszone grzyby pasują tu doskonale. Dzięki temu dodatkowi zarówno mięso jak i sos zyskuje niepowtarzalnego smaku i aromatu.  Jak zapewne(...)chwilę kupować te z niższej półki, które po jakimś czasie lądują w koszu, ponieważ nie nadają się już do użytku.  Żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami - składniki: * około 600 g żeberek wieprzowych w paskach * 3 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka * olej do smażenia * około 700 ml wody

Zrób to smacznie