grzyby - 15226 przepisów (strona:172/1016)

Boczniaki w domowym sosie teriyaki 64

wielu potrwa np. do kurczaka w sosie teriyaki , który jest jednym z hitów Niedzielnego Kucharza. Możesz zrobić wersję wegetariańską tego dania z użyciem boczniaków. Zamacerowane w sosie teriyaki grzyby nabierają słodyczy i wspaniałego aromatu. Przepis jak zrobić sos teriyaki pochodzi z bloga Adamliaw.com Składniki: 250 g boczniaków 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy lub ryżu vermicelli Mała główka brokuła(...)Krok 1 Wlej do rondelka składniki sosu teriyaki, wsyp cukier. Wstaw na kuchenkę. Podgrzewaj mieszając, żeby rozpuścić cukier. Nie doprowadzaj do wrzenia. Przestudź sos. Krok 2 Porwij lub pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Przełóż do misy. Zalej sosem teriyaki. Odstaw na 15 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na niego grzyby. Smaż 3 minuty. Umyj

Niedzielny kucharz
Szynka pieczona w kapuście z warzywami 147

Danie jednogarnkowe: delikatne mięso szynki zapiekane w kapuście z cukinią, cebulą, pieczarkami, grzybami i marchewką. Jesienne i rozgrzewające. Duża porcja, szybkie w przygotowaniu i smaczne! Składniki: 1500 g mięsa z szynki, 450 g pieczarek, 250 g grzybów (waga po wcześniejszym obgotowaniu), duża marchewka, kawałek cukinii, 2 cebule, duża marchewka, 80 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka przyprawy(...)oraz oleju - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Kapustę szatkujemy (nie musi być zbyt drobno), cebulę kroimy w piórka, pieczarki i marchew w grubsze plastry,  cukinię w kostkę, grzyby jeśli są duże na mniejsze kawałki. Kapustkę sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy dużą szczyptą pieprzu.   Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pół kapusty, następnie cebulę

Lena Gotuje
Leczo z grzybami shitake 79

Pyszne sycące leczo które możecie zrobić na obiad, kolację. Dodałam do niego grzyby shittake dzięki czemu leczo ma fajny smak. Tak naprawdę to można dodać do niego te warzywa które macie i lubicie. Zamiast passaty świetne będą też pomidory świeże.     1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g grzybów(...)shiitake papryczka chili 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego sól, pieprz, natka pietruszki papryka wędzona, oregano suszone 400 ml passatę pomidorową 1 łyżka koncentratu pomidorowego  olej rzepakowy Grzyby przekładam do garnka, wlewam gorącą wodę i odstawiam na dwie godziny.Odsączam z wody i kroję. Wodę możecie wykorzystać do lecza. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam

wesoła kuchnia
Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 84

zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą, 6 ząbków czosnku, około(...)kawałek świeżego imbiru, 2-3 cebule, 2 marchewki, garść suszonych grzybów mun, świeża papryczka chili, sól, pieprz, sos sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz

Kulinarna Polska
Wegetariański bibimbap z tofu 82

świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka Składniki: Opakowanie 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki białe, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata(...)Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż. Krok 6 Na tę samą patelnię wyłóż tofu. Smaż

Niedzielny kucharz
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 78

Sajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek      Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem(...)kurczakiem>>> Curry z kurczaka i mango>>> Sajgonki. Składniki i przyprawy na sajgonki i sos do nich: około 50g cienkiego makaronu ryżowego 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami około 350g mielonego mięsa

Moja Książka Kucharska
Krokiety z pieczarkami 81

Wiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki(...)wolicie grzyby, czy pieczarki? Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg pieczarek 2 cebule 1 – 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Panierka: 3 jajka 200 ml mleka szczypta Vegety bułka tarta olej

KuchniaWeDwoje.pl
Polędwiczka z kurkami 61

łyżka masła 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyścić. Mój sposób czyszczenia: Do dużej miski wlewam ciepłą wodę i zanurzałam grzyby w wodzie, delikatnie je mieszam. Następnie czekam około 3 minut, aż cały osad spłynie na dno. Wyławiam kurki i za pomocą małego nożyka delikatnie ściągam pozostały brud, który nie zszedł(...)grzybów. Cebulę posiekać na drobną kostkę i usmażyć na łyżce masła, do czasu aż się zeszkli. Dodać obrane kurki, smażyć około 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Mięso pokroić na 1 – 1,5 centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczkę posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażyć mięso przez około 2-3 minuty

KuchniaWeDwoje.pl
Zalewajka 78

Zalewajka żurek z ziemniakami czyli zupa bieda z okolic Łodzi. Zalewajka tradycyjna czyli żurek z ziemniakami i grzybami to kultowa zupa z okolic mojej rodzinnej Łodzi. Tak, jak kapuśniak z kiszonej kapusty podawana jest w naszym regionie w każdym domu. Tania, ale smaczna i pożywna zalewajka, nie była może daniem przeznaczonym na stoły zamożnych fabrykantów, ale ludzie stojący nieco niżej(...)ziela angielskiego 1 płaska łyżka majeranku  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku opcjonalnie 3-4 łyżki śmietany do zabielenia Zalewajka przepis 1. Grzyby myję, zalewam niewielką ilością wody i odstawiam na około godzinę. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam

Cztery Fajery
Kluski ziemniaczane z grzybami, kluski gdańskie 63

wersji dla mięsożerców. Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie : 30 g suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Ostudzić(...)pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę lub zapałki. Boczek podsmażyć na patelni, dodać tłuszcz i cebulę. Cebulę chwile przesmażyć z razem z boczkiem, a następnie dodać pokruszone grzyby. Smażyć chwilę razem, wlać 200 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje. Bułkę odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku

królestwo garów
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 64

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko(...)posmarowania ciasta Farsz do kulebiaka: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula  1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz  olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć

kulinarnyJa
Leśna przekąska – Everwild – zapiekane pieczarki z jarmużem, orzechami i serem 92

rozległe łąki z kolorowymi kwiatami i harmonia z bogatą fauną oryginalnych stworzeń – to wszystko przywodzi nam na myśl kuchnię bazującą na składnikach pochodzących z otaczającej przyrody. Dlatego wykorzystaliśmy grzyby, orzechy, jarmuż, pomidorki oraz dodatek sera (zakładając, że bohaterowie mogą też korzystać z mleka oswojonych zwierząt, ale równie dobrze można pominąć ten dodatek i skupić się na w pełni(...)nieprzetworzonych składnikach) i zapiekliśmy dla uzyskania dymnego posmaku (z powodzeniem można byłoby opiec grzyby także nad ogniskiem). W realnych warunkach danie świetnie sprawdzi się w formie aromatycznej przystawki do przegryzania podczas rozgrywki przy konsoli, lub dodatku do dania głównego! W ramach X-FESTu, który odbył się 10-19.11.2020, przygotowaliśmy 10 video przepisów inspirowanych grami przeznaczonymi na konsole najnowszej generacji

Nerds Kitchen
Kapuśniak z kiszonej kapusty 79

Kapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.      Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić.      Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej(...)Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: około 300g mięsa wieprzowego z kością kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych porcja włoszczyzny (bez włoskiej kapusty) 2 cebule, posiekane (w tym 1 podsmażona na smalcu ze skwarkami) płaska łyżeczka kminku  500g kapusty kiszonej około 300g ziemniaków, obranych i pokrojonych

Moja Książka Kucharska
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi 88

Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie(...)czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Grzyby wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić w paski. W miseczce wymieszać majonez oraz śmietanę. W najprostszej wersji na tę sałatkę wszystkie składniki

niecodziennikpary
Sajgonki z kurczakiem i grzybami mun 212

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 50 grzybów mun 1/2 pora (jasnej części) 5 liści kapusty pekińskiej 1 cebula 1 duża marchewka 4 łyżki sosu sojowego pieprz 12 -15 sztuk płatów papieru ryżowego olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Mięso kurczaka szatkujemy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju(...)dodatkiem sosu sojowego i pieprzu. W połowie smażenia dodajemy drobno posiekanego pora. Przekładamy od miski. Na patelnię po kurczaku wrzucamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojone w cienkie paski grzyby (jeśli patelnia jest zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju). Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy stratą na dużych oczkach tarki marchew oraz poszatkowaną w cienkie paski kapustę pekińską. Podsmażone warzywa, gdy zmiękną, przekładamy

Qchnia po prostu