wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta, pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie(...)tego dania lub użyć fasoli z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży) liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 litr rosołku wywaru warzywnego szklanka passaty
Smaczny zeszytłyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 3 godziny. Po tym czasie płuczemy(...)przekładamy do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wystudzone kroimy drobno do miski. W międzyczasie, kiedy grzyby się gotują, kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na pół, dajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do zagotowania się wody. Wsypujemy 1 pełną łyżkę Kucharka, gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta
Bułka z ChlebemKremowy sos śmietanowy a w nim soczysty schab z czosnkową nutą i aromatyczne grzyby leśne. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 500 g grzybów leśnych 5-6 kotletów z schabu (grubości około 1cm) 3 ząbki czosnku mąka ziemniaczana do obtoczenia 2 łyżki oliwy 3 spore cebulki szalotki(...)łyżeczka masła 150 ml śmietanki 18% (w temp pokojowej lub lekko ogrzanej) świeży tymianek lub macierzanka Sposób przygotowania: Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia. Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki. Na sporej patelni rozgrzać nieco
Pyry na Gazmoże to tylko moje odczucie... W każdym razie wyszły pyszne. Można je zajadać prosto ze słoika...pychota... :-) Przepis na ok.4-5 słoików 500-600ml Składniki: * 1kg mniejszych leśnych grzybów (u mnie małe podgrzybki) * zalewa octowa: - 5 szklanek -1250ml wody - 1 szklanka -250ml octu 10% - 1 większa cebula - 1 łyżka soli (daję himalajską) - 3 łyżki cukru lub ksylitolu(...)mały dawałam cały, większe dzieliłam) - 2-3 kulki ziela angielskiego (u mnie małe) - 3 ziarenka czarnego pieprzu - 1/4-1/3 łyżeczki ziaren gorczycy Oczyszczone grzyby obgotować w wodzie. Ja gotuję swoje ok. 20 minut. W garnku zagotować wodę do zalewy z pokrojoną cebulą (ja kroję cebulę na ćwiartki i potem w paski, takie ćwierć krążki
Smaczne Zdroweosób i to nie tylko wobec gołąbków. Dożyliśmy czasów, kiedy przydałaby się rewolucja językowa w nazewnictwie, nie uważacie? 😊 Tak czy inaczej moje dzisiejsze wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (lub pieczarkami) są smaczne i warte polecenia Wam - zapraszam więc do kuchni, a potem do stołu. Jak zrobić gołąbki z kaszy jęczmiennej i grzybów - krok po kroku Składniki: 1 średnia(...)główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści ścinać grube "nerwy
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na krupnik z grzybami zdarzyło mi się widzieć już niejednokrotnie w starych książkach kucharskich. Do jego przygotowania zabierałam się od dawna. Nastał więc jesienny, chłodny dzień, w którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka(...)oczywiście możecie przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru
Kuchnia BazyliiPostanowiłam w tym roku zaszaleć nieco z grzybami i przygotować je na różne sposoby. Była już zatem tarta z grzybami ( z poprzedniego posta ), sos grzybowy ( klik ) i kurczak z grzybami (już niebawem na blogu). Trochę zamroziłam, część ususzyłam a ostatnią partię zamknęłam w słoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej porcji wyszły(...)słoiki. Myślę, że będą dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs :) Składniki na 4 słoiki po 0,5 l 1,5 kg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 250 g cebuli 250 g czerwonej papryki 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru 1,5 łyżki octu sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić
My simple kitchenCzas Gotowania : 5 min Gotowe w : 30 min Jesień w tym roku jest bardzo uprzejma i zasypała nas ogromną ilością grzybów. Po powrocie z lasu zawsze przygotowuję świeży sos grzybowo-śmietanowy. Kilka osób prosiło mnie już o ten przepis, tak więc oto i on. Składniki Około 70 dkg grzybów 3 średniej wielkości cebule 1/2 l śmietany(...)oleju rzepakowego sól, biały pieprz Krok po Kroku 1 Oczyszczone grzyby kroimy do miski. Do garnka nalewamy wody i doprowadza my do wrzenia. Dodajemy sól i 3 łyżki octu (ocet zapobiegnie ściemnieniu kapeluszy i nóżek) i wrzucamy grzyby. Szumę ściągamy łyżką cedzakową. Całość gotujemy przez około 5 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 2 W wysokiej patelni rozgrzewamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyprzepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski. Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz 1 cebuli (wystarczy przekroić cebulę(...)połówki). Do wrzątku wrzucamy nasze maślaki i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis nazalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia
Gotujemy i jemySmacznego! Jajecznica z kurkami Składniki (2 porcje): 200 g kurek 4 jajka 1 czubata łyżka masła sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki(...)warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smakuinne przepisy na dania główne . Składniki: 400 g mąki pszennej 220 ml wody 1 cebula Szczypta soli, pieprz 1 łyżka bułki tartej 70 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Na początku suszone grzyby zalewamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby się namoczyły. Po tym czasie wodę odlewamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą grzyby. Następnie(...)wrzucamy je do małego rondelka i ponownie zalewamy je wodą. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy je około 1 godziny. Ugotowane grzyby odlewamy z wody i płuczemy, pozostawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne siekamy je na drobne kawałki. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na małym ogniu, aż się zarumieni na złoty kolor
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól Zupa: 50 g suszonych grzybów 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 płaska łyżka maki 100 ml kwaśnej śmietany 50 ml słodkiej śmietany sól, pieprz natka pietruszki 5-6 młodych ziemniaków Przygotowanie: Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem ( płyn zachowałem ). Opłukałem , pokroiłem w paski. Płyn(...)którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito.. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu. Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem
R'n'G Kitchenokoło 150 g grzybów leśnych marynowanych w occie (ewentualnie mogą być pieczarki) 2 średnie cebule czerwone 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 4 kopiaste łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę. Groszek i grzyby odsączamy(...)zalewy. Grzyby kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. [caption id="attachment_8141" align="aligncenter" width="1024"] Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z ziemniakami: Sałatka Jarzynowa Z Groszkiem I Kukurydzą Sałatka Ziemniaczana
e-PrzepisyKulinarnesłoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 2 – 3 łyżki mąki, sól, kilka ziaren pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować(...)mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko wymieszać. Masą posmarować mięso. Zwinąć mięso w roladę, związać sznurkiem. Podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać pozostałe grzyby. Dodać
królestwo garówtego na śniegu możecie dostrzec ślady zwierzyny nawet jeśli nie jesteście tropicielami, co dla mieszczucha bywa nie lada frajdą. Mając takie podejście, a także znając się trochę na grzybach postanowiłem zrobić sobie taką wycieczkę. Już na wstępie trafiłem trafiłem na tabliczkę ostrzegawczą, ale na całe szczęście, lasy to dobro wspólne, a nie tylko kół łowieckich, dlatego nie mam zamiaru rezygnować(...)Pleurotus ostreatus czyli boczniak, którego możecie dostać w każdym markecie. Celowałem co prawda w płomiennice zimowe, ale te też są bardzo smaczne. W ogóle wyznaję zasadę że NAJLEPSZE GRZYBY ROSNĄ NA DRZEWACH. Natomiast same grzyby to nie jedyne co można było znaleźć na drzewach. Oczywiście wartość dodana w postaci zwierzyny, którą można było zobaczyć, a co oczywiście cieszy
Kryzysowa Książka Kucharska