Las jest piękny, cichy swieży i pachnący. Niektórzy go nie lubią, ale ja ich nie rozumiem :p Obfituje w wiele owoców leśnych i pięknych, kolorowych grzybków
Pasja tworzeniaOstatnio, aż wstyd o tym mówić, mało w moim menu ryb. Gdy pytam sama siebie dlaczego? Ciężko znaleźć wytłumaczenie. Wiem jak są zdrowe, jak wartościowe i
Mój Smak na ŻycieDziś przedstawiam najlepszą wersję pęczotto, jaką dotąd jadłam, pełną leśnego smaku i grzybowego aromatu. Słyszałam, że kasza idealnie pasuje do grzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć(...)szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę
Szefowa kuchnikurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią podawany w sosie z grzybów leśnych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Piersi z kurczaka dokładnie wymyć. Przełożyć do głębokiego naczynia i posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Przemieszać, tak żeby przyprawa dobrze pokryła mięso. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz przygotujemy sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć. Jeżeli mamy grzyby mrożone, musimy je najpierw(...)całkowicie rozmrozić. Następnie pokroić je na małe kawałki. Na patelnię wlać olej. Kiedy się rozgrzeje dodać masło.Wrzucić cebulę i smażyć ją przez około 3 minuty. Następnie dodać grzyby i przesmażyć je przez 2-3 minuty. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby na wolnym ogniu do miękkości (około 7-8 minut). Następnie grzyby zasypać łyżką mąki i przesmażyć
Świat Domowej KuchniJedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.SKŁADNIKI2 kg kiszonej kapusty1 duża cebula5 dkg suszonych grzybów30 dkg pieczarek15 dkg masła1 mały ziemniakPRZYGOTOWANIEKapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą i gotuję(...)grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę 10 dkg masła i całość gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut
Magiczna kuchnia DariiCo roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mamapierwszy ogień, idą uszka z grzybami. Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, olej
mojewypiekiinietylkoPolecam na świąteczny obiad i na zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia
Buniabaje w kuchniPrzepis na to danie wpadł mi w oko dopiero w ubiegłym tygodniu. Potrzebne składniki znalazły się na liście zakupowej i mogłam je przygotować przedwczoraj. Wygląd wcale
Dzieje kuchennej WiewióryPodsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. My w tym czasie nie odpoczywamy :)Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskich oraz kulek pieprzu. Gdy grzyby będą ugotowane podsmażyć je na oliwie(...)dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli. Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać małym widelczykiem. Kwadraty odstawić na desce wysypaną mąką
Bon Appetit Małgorzatyleśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy(...)kroimy na grubsze plasterki.2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut.3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą
Kuchnia domowa AniGrzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie.Składniki:ok 1/2 kg maślaków1 cebula1 łyżka oleju 1 listek laurowy3 ziela angielskiesól, pieprzwoda2 łyżki śmietany 18% + 2 łyżki mąki + odrobina zimnej wodySposób przygotowania:1. Grzyby oczyścić i obrać ze śliskiej skórki. Pokroić w plasterki(...)kostkę.2. Cebulę obrać, drobno posiekać.3. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę. Potem dodać grzyby i dusić razem ok 10-15 minut.4. Grzyby podlać wodą na tyle, aby zakryła grzyby. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, dodać odrobinę soli. Dusić ok 10-15 minut.5. Na koniec wlać mąkę ze śmietaną i zimną wodą, gotować
Kuchnia domowa AniSmaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek250g ricotty50g(...)potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie. Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać
Stare Garywyznaczaja grzybom jedynie role przypraw smakowych,nie wspominajac wcale o ich wartosciach odzywczych,metabolicznych czy leczniczych.Grzyby mieszcza w sobie ogrom sil dobroczynnych.Sa one rowniez antybiotykami,dzialajacymi bez skutkow ubocznych oraz-ze tak powiem"naprawiaczami"systemu nerwowego,zwlaszcza nerwow wzrokowych.O dobroczynnej mocy grzybow jadalnych mozemy sobie wyrobic sad,chociazby z nastepujacej analogii:Na pewnym odcinku terenu lesnego rosna grzyby:grzyb(...)rosnie grzyb szlachetny,borowik.Jesli szatan i muchomor maja w sobie.smiertelna trucizne,to w przeciwienstwie do nich borowik musi posiadac wielkie sily dobroczynne,pozornie nieodczuwalne,ale tak mocne jak trucizna tamtych.W calej bowiem przyrodzie panuje rownowaga wartosci biologicznych.Poleca sie zatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To danie bardzo łatwo się robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście
Ewa w kuchni