grzyby - 15226 przepisów (strona:70/1016)

Leśny pasztet z białej fasoli 95

Wegetariański pasztet z białej fasoli z orzechami, grzybami, żurawiną i z żurawinową galaretką Leśny pasztet…  dlaczego nazwałam ten pasztet leśnym? Jak wiadomo grzyby, orzechy laskowe i żurawina to leśne skarby, a tych właśnie dodałam do mojego pasztetu. Takie dodatki sprawdzą się zarówno w pasztetach mięsnych, jak i właśnie w wegetariańskich.   Zbliżają się święta Wielkanocne i oprócz(...)Wielkanocny pasztet to najczęściej danie mięsne. Tak dla odmiany, z myślą o tych co mięsa nie jedzą lub ograniczają proponuję pasztet wegetariański. Leśny pasztet z białej fasoli z suszonymi grzybami, orzechami laskowymi i galaretką żurawinową. Składniki PASZTET 500 g suchej fasoli “Piękny Jaś” 40 g suszonych borowików Leśne skarby 4 jaja 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki

Tajemnice Smaku
Dorsz z grzybami w cieście 229

Szybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy w wodzie, aż będą miękkie, następnie wywar odlewamy (przydać się może w barszczu, albo zupie grzybowej – szkoda aromatu), a grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski

MarcinChef
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 134

Listopad póki co pogodą rozpieszcza, dlatego na straganach mnóstwo jeszcze grzybów. Będąc wczoraj w mieście zobaczyłam cały stragan cudnej urody podgrzybków, no i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy(...)mięciutkimi kluseczkami. Przepis na idealne kluski już podawałam, ale co mi tam, dla leniuszków podaję jeszcze raz:)) Na gulasz: 250 g świeżych grzybów 350 g wieprzowiny np łopatka 1 duża cebula 1 mała marchewka sól pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżki masła Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Grzyby

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 92

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym barszczem stanowią wspaniały duet, który zaspokoi głód i zadowoli kubki smakowe. Smak pasztecików można wzbogacić poprzez posypanie ich różnymi ziarnami, nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem(...)która nie załapała się na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy

niecodziennikpary
Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 146

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze Dziś zapraszam Was na pyszny domowy bigos przygotowany w wolnowarze. Ten aromat, smak… coś cudownego. Nie sądziłam, że tak proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze? Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania(...)śmiało napisać) jeszcze smaczniejsze. Co można przygotować w wolnowarze? Praktycznie wszystko. Osobiście przegotowałam już w wolnowarze kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza

Słodkie okruszki
Grzybowy pasztet z ciecierzycy 102

Pieczony pasztet bez dodatku mięsa to propozycja dla tych którzy chcieliby ograniczyć jego spożywanie. Aromatyczny za sprawą leśnych grzybów i wyrazistych przypraw. 500 gramów ugotowanej ciecierzycy jeżeli używacie konserwowej to powinna być bardzo dobrze odcedzona i osuszona Suszone grzyby 30 gramów 1 jajko M cebula 100 gramów Masło 50 gramów 3 łyżki mąki kukurydzianej ok. 100 gramów  Papryka(...)wędzona 1 łyżeczka Tymianek suszony duża szczypta 2 ząbki czosnku sól pieprz opcjonalnie wegeta ok 200 ml wody od gotowania grzybów Grzyby namoczyć w zimnej wodzie następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Odcedzamy. Wodę pozostawiamy.  Na patelni roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy odsączone grzyby

Andzia Pichci
Glass noodles z warzywami i grzybami mun 159

Glass noodles z warzywami i grzybami mun to mój pomysł na pyszne danie w stylu chińskim . Glass noodles to chiński makaron najczęściej sojowy lub z fasoli mung. Nie gotujemy go a jedynie zalewamy wrzątkiem na trzy minuty jest więc bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jego nazwa wzięła się od jego wyglądu – jest szklisty, szklany, przejrzysty. Smaku jest pozbawiony(...)wypróbowania pysznego przepisy na ten makaron z warzywami i wieprzowiną, z sosem sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, chili i cynamonu. Pyszny! PRZEPIS GLASS NOODLES Z WARZYWAMI I GRZYBAMI MUN Składniki na glass noodles z warzywami i grzybami mun (4 porcje): 250g glass noodles 30g grzybów mun suszonych 300g surowego boczku olej 1 cebula 2 marchewki 1 papryka 2 garście poszatkowanej

Dorota Smakuje
Risotto z grzybami 71

Wizyta na Podkarpaciu to same przyjemności, a jedną z nich to grzybobranie! Ale to takie wyjątkowe, bo… jest hasło: robimy risotto z grzybami! OK! Ale skąd grzyby? No, jak skąd? A rozejrzyj się! Okazało się, że w pół godziny można obejść posiadłość gospodarzy (nie wychodząc za ogrodzenie!) i mamy kolację!   Szefem kuchni był dziś Witek, który(...)naszymi grzybami stworzył…… sami zobaczcie… to są właśnie te TAJEMNICE SMAKU … Przepis na risotto, którego Witek nauczył się od szefa kuchni restauracji Chianti w Warszawie podczas imprezy niespodzianki zorganizowanej przez żonę Żanetę na Jego 40 urodziny : Składniki 1 etap – „białe risotto” 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 500 g ryżu

Tajemnice Smaku
Bigos na słodkiej i kiszonej kapuście z jabłkiem i suszonymi śliwkami 217

danie, które najlepiej smakuje w chłodne dni.  Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty. Obowiązkowo należy do niego dodać dużą ilość mięsa, suszone grzyby oraz śliwki. Poniższy bigos najlepiej smakuje po 3 dniach gotowania, ponieważ dopiero wtedy, wszystkie smaki połączą się ze sobą.  Składniki na 6 porcji: 0,7 kg białej kapusty(...)kiszonej kapusty 0,7 kg łopatki wieprzowej 0,4 kg wędzonego, surowego boczku 0,4 kg żeberek 50 g suszonych grzybów 1 opakowanie suszonych śliwek (120 g) 1 jabłko 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu w ziarnach 1 l wody sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę (wcześniej odkroić z niego skórę oraz chrząstki) .  Łopatkę pokroić

Ugotować
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 128

Keto krokiety z kapustą i grzybami Danie nie tylko na wigilijny stół Przyznaję, że dzisiejsza propozycja pasowałaby zdecydowanie bardziej na minione Święta Bożego Narodzenia niż na Karnawał , bo jest to przepis na typowo wigilijne danie. Mowa jest o krokietach z kapustą i grzybami… Ja robiłam je w zupełnie innych okolicznościach, ale – także mi – kojarzą się(...)Keto krokiety – pracochłonne przedsięwzięcie Bazą krokietów są oczywiście keto naleśniki , które jak do tej pory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej: Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Naleśniki z twarożkiem kokosowym (Keto, Paleo, LowCarb, LCHF

Modern Cave Girl
Wegańskie ragu z soczewicą i grzybami 132

styczniu więcej warzyw. Myślę, że po świątecznych biesiadowaniach wasz organizm chętnie przyjmie taką zmianę. Żeby Wam w tym pomóc mam dziś dla Was przepis na ragu z soczewicą i grzybami. To wegańskie ragu to danie bardzo głębokie w smaku i pełne umami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku(...)pierwowzorowi. Można zjeść samodzielne albo jako dodatek do makaronu czy ryżu. Pełne aromatu, rozgrzewające, zimowe danie. Na pewno nie zabraknie Wam w nim mięsa. Wegetariańskie ragu z soczewicą i grzybami Czas wykonania: 1 godzina 40 minut. 150 g zielonej soczewicy 100 g pęczaku ok 7 sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć) 2 cebule 2 marchewki 2 łyżki oleju 300 g grzybów

Smaczny zeszyt
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 71

śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna w wykonaniu a smak jej podkreślają grzyby i swojski olej rzepakowy.  O oleju wspominałam już kiedyś. Niegdyś tata jeździł furmanką z rzepakiem do tłoczenia, przywoził potem gotowe buteleczki aromatycznego oleju. I tak było co roku(...)Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę. Po tym czasie odlałam wodę i przepłukałam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 82

Cześć!   Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki(...)garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe  * 5 ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną

Pieprzyć z Fantazją
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 157

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 157

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania