grzyby - 15226 przepisów (strona:68/1016)

Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami 66

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów  2 średnie cebulki 1 liść laurowy(...)kulki ziela ang. Kapustę ugotować do miękkości dodając do gotowania liść laurowy i ziele ang.  Grzyby namoszyć w wodzie przez ok 0,5 godz, wodę odlać, grzyby przepłukać, włożyć do garnuszka, nalać świeżej wody, osolić i ugotować do miękkości - ok 30-40 min. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Kapustę odcedzić i mocno odcisnąć , pokroić na drobniejsze

Z Marcepanem
Grzyby leśne duszone w pomidorach - sałatka grzybowa 80

Część świeżych leśnych grzybów przerobiłam do słoików. W tym roku po raz pierwszy udusiłam je w towarzystwie koncentratu pomidorowego. Wyszły pyszne. Z podanej porcji wyszło mi 6 malutkich słoiczków.  Składniki: 1 kg oczyszczonych leśnych grzybów (miałam nieco więcej) 1 duża cebula 200 g koncentratu pomidorowego 100 g keczupu sól, pieprz 6 łyżek oleju Sposób przygotowania: 1. Grzyby pokroić(...)kawałki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzać olej, rzucić cebulę i chwilę dusić. Następnie dodać pokrojone grzyby i całość dusić, aż zmiękną. Czas będzie zależeć od rodzaju grzybów oraz ich wielkości.  3. Kiedy grzyby będą gotowe, dodać koncentrat, keczup oraz doprawić solą i pieprzem. Chwilkę podusić całość po czym przełożyć do słoików, zakręcić

Kuchnia domowa Ani
Zupa z leśnych grzybów 122

bliski kontakt z przyrodą koi system nerwowy, łagodzi stres, sprzyja poprawie odporności, samopoczucia i zdrowia. Ostatnio każdą wolną chwilę mogłabym spędzać w lesie. Las mnie relaksuje, a i zbieranie grzybów idzie mi w tym roku wyjątkowo dobrze.  Znacie to uczucie, kiedy na widok brązowego kapelusza nieśmiało wychylającego się spod liści i gałęzi serce zaczyna szybciej bić a na twarzy(...)moich pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam zupę, tuuuurbo pyszną! Mam nadzieję, że grzybowy sezon okaże się obfity, bo mam apetyt na więcej grzybowych smakołyków.  Składniki: 500 g leśnych grzybów mrożonych (podgrzybki, borowiki itd) 2 szalotki 1 marchew (starta na tarce) 3-4 łyżki masła natka pietruszki gałązka tymianku sól, pieprz do smaku ok ½ szklanki śmietany kremówki 1 łyżka mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Jajecznica z grzybami leśnymi 123

Pierwsze wypady do lasu po grzyby były bardzo udane🙂 a moje pierwsze grzybki wylądowały w towarzystwie jajek. Było pyszne😋 Składniki: 2 jajka 1/2 cebuli dowolna ilość świeżych leśnych grzybów sól, pieprz masło klarowane Sposób przygotowania: 1. Cebulkę posiekać, oczyszczone grzyby pokroić. 2. Na patelni rozgrzać trochę masła klarownego, dorzucić cebulę i całość chwilę dusić. Dorzucić pokrojone grzyby. Dusić aż grzyby zmiękną. Czas będzie zależeć od rodzaju i wielkości grzybów. 3. Do podduszonych grzybów wbić jajka, dodać soli, ewentualnie pieprzu. Delikatnie przemieszać i smażyć na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurki grzyby w śmietanie 74

Kurki grzyby w śmietanie, prosty przepis na pyszne i aromatyczne danie z trzech składników i przypraw. Kurki w śmietanie szybki wegetariański i bezglutenowy posiłek. Te smaczne i delikatne grzyby, można łatwo i szybko przygotować. Sos z kurek jego przygotowanie trwa dłużej, a kurki w śmietanie zrobisz w 15 minut. Mam kurki i co z nimi zrobić? Jak przygotować(...)kurki? Jak długo smażyć kurki? Jednak na początek trzeba zacząć od tego jak czyścić kurki? Należę do tej grupy ludzi, którzy uważają, że grzyb jest smakiem sam w sobie. A masa przypraw, dodatków jest dla potrawy z grzybami leśnymi zabójstwem. Kurki grzyby Kurki ( pieprznik jadalny) to jedne ze szlachetniejszych grzybów, czasem nazywane ” grzybem żydowskim” ze względu

Dieta moja pasja
Uszka z grzybami 71

pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju Farsz: 25 g suszonych grzybów ½ cebuli 1 łyżka masła 1 płaska łyżka bułki tartej Przygotowanie: Grzyby gotować 30 minut w 300 ml wody. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę(...)olej. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Ugotowane grzyby opłukać, posiekać i wymieszać z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że ciasto na pierogi jest niesolone, a farsz powinien być dość słony i pieprzny). Ciasto partiami rozwałkowywać

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 67

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta(...)soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 300 g) 25 g suszonych grzybów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka maggi Przygotowanie: Farsz: Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami 73

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej(...)śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g kapusty 1 łyżeczka soli 20 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 1 łyżka maggi ½ łyżeczka pieprzu Dodatkowo: jajko Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć do garnka i posolić (1 łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około

KuchniaWeDwoje.pl
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 103

Bigos świąteczny. Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty.      Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam(...)Bigos świąteczny. Domowy bigos na święta - składniki:    po 1 kg kiszonej i białej kapusty porcja włoszczyzny do rosołu 2 cebule 2 kwaśne jabłka po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina) 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas 300g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka ziaren

Moja Książka Kucharska
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem 142

Suszone grzyby, kasza gryczana, warzywa korzeniowe - czyli doskonałe składniki na zimowe danie. Sięgam do tego co mam w spiżarni i wychodzą takie cuda. Placki z kaszy gryczanej z mrchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną. Tanie, pyszne, zimowe danie.  Ważne - grzyby wymagają namoczenia więc warto pomyśleć o tym poprzedniego dnia, przed(...)gotowaniem.   Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem  Składniki: 3 garście suszonych grzybów 200 g kaszy gryczanej palonej 2 cebule 2 marchewki 1 mały kawałek pora 1 mała pietruszka 2 łyżki oleju 2 ziarna ziela angielskiego 1 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny) 3 jajka 2 łyżeczki posiekanego

Smaczny zeszyt
Polędwica z grzybami i kabanosem 101

Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-)           1 polędwica wieprzowa 50 g kabanosów 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula duża 300 g kapusty kiszonej masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz  250 ml mleka(...)gęstej śmietany 18 % 1/2 łyżeczki majeranku Grzyby zalewam zimną wodą i moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję około godzinę do miękkości. Odcedzam z wody. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję ziele, liść laurowy, wlewam 500 ml wody i gotuję do miękkości. Kapustę odcedzam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Odkładam połowę

wesoła kuchnia
Śledzie Gajowego 195

Większość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą(...)Gajowego najlepiej smakują po 2-3 dniach. Będą doskonałe także na imprezę sylwestrową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie Gajowego: 4 filety śledziowe a’la matjas garść suszonych grzybów leśnych (około 40 g) 1 duża biała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu spirytusowego 10% 1/2 łyżeczki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 2 nieduże

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania