grzyby - 15226 przepisów (strona:60/1016)

PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 186

ok.5-10 minut pod przykryciem (przykrywam ręcznikiem), by odpoczęło. Farsz: - 2 szklanki (0,5l) suszonych grzybów - 0,5kg kiszonej kapusty - 1 mniejsza lub 1/2 większej marchwi - 1/2 dużej pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (daję kokosowy bezzapachowy) Grzyby przelać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zamieszać i odstawić(...)min.6h, najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby zagotować w garnku, dodać obrane warzywa (marchew i pietruszkę) i gotować na małym palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie

Smaczne Zdrowe
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa 314

skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa(...)odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna. Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania do kubka wlewamy chochlę

Dieta bez mleka
Krokiety z kapustą i grzybami 160

garnka (nie przykrywać). W między czasie zająć się grzybami: Wypłukać je 3 razy, a następnie gotować przez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze(...)Poszatkować kapustę 2. Posolić i odstawić 3. Zalać kapustę wodą i chwilkę gotować 4. Odcedzoną kapustę przełożyć do garnka z masłem 5. Kapustę smażyć na maśle 6. Ugotować grzyby 7. Pokroić ugotowane grzyby 8. Do farszu dodać grzyby 9. Farsz wymieszać i doprawić 10. Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki 11. Upiec naleśniki 12. Wyłożyć farsz i zwinąć

KuchniaWeDwoje.pl
Kasza gryczana z grzybami 122

pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa. 500 g kaszy gryczanej, 50 g grzybów suszonych (podgrzybków), cebula, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 150 g masła, sól, pieprz, cukier, 300 g boczku wędzonego* Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić. Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie wylewać) i pokroić w paseczki. Cebulę drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodając szczyptę soli i cukru. Następnie dodać grzyby i razem chwilę dusić. Do kaszy dodać grzyby z cebulą, śmietanę, wywar z grzybów (powinno go być

królestwo garów
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami 167

jest kremowa i delikatna w smaku.   Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz na gwiazdki 200g maki 200ml maślanki sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy(...)czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Bulion w którym gotowały się grzyby łączymy z pozostałym. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około 3-4 minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru

Pyry na Gaz
Bagniaki po cygańsku lub kaszubsku 301

swój własny przepis. Konkretnie to przyrządziłam tak w tym roku maślaki pstre . Czasami taką sałatkę nazywa się też grzybami po kaszubsku, ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że to jest pyszne! W taki sposób można przyrządzić też inne grzyby, najlepiej blaszkowe czyli rydze, płachetki, opieńki lub inne. Zwykle przepisy na grzyby po cygańsku różnią się drobiazgami czyli proporcjami(...)składników lub dodatkiem czy ilością niektórych przypraw. Zawsze jednak są to grzyby duszone z cebulą , doprawione aromatyczną zalewą pomidorową. To już prawie końcówka moich tegorocznych, jesiennych przepisów na grzyby w słoikach, ale sezon jeszcze się nie skończył i nie powiedziałam ostatniego słowa. Jeśli tylko uda się znowu nazbierać grzybów to może jeszcze coś ciekawego Wam pokażę. Z opieniek

Smaczna Pyza
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 159

grzybów jest sporo od wiosny z krótką przerwą w lipcu. Jesień jednak zaskoczyła mnie ich wysypem. Do tej pory grzybobranie kojarzyło mi się z długimi spacerami po lesie. W tym roku wystarczy pochodzić w obrębie ok. 200 metrów kwadratowych i ma się pełen kosz podgrzybków lub maślaków pstrych, które w moim regionie noszą nazwę kozarków (nie mylić z koziarkami). Grzyby(...)rozbełtanego jajka. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów? Opublikuj go i przyłącz się do drugiej edycji mojej akcji "Na grzyby..." (kliknij, by poznać szczegóły

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z borowikami i ziołami! 145

Risotto z borowikami i ziołami! Pyszne i bardzo proste risotto z grzybami. Ta jesień obfituje w grzyby, ostatnie dni spędziłam na wsi i miałam okazję pochodzić po lesie i pozbierać grzyby. Uwielbiam spędzać w ten sposób czas wolny, i tym samym wzbogacać swoją spiżarkę. Jeśli tylko macie możliwość iść na grzyby to koniecznie skorzystajcie! Risotto z borowikami(...)patelnię, zaczną się dusić i cały smak oddawać do sosu, a same będą co raz bardziej "ciapowate" i rozwodnione. A chcemy jak najwięcej smaku zachować w plasterku grzybaGrzyby po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na pozostałą na patelni oliwę dodajemy ryż, sól i 150 ml wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić. Dodajemy

SMYKWKUCHNI
Makaron długie wstążki w sosie grzybowym #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow. 155

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli. A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW(...)gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody  sól ziołowa pieprz cytrynowy Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sos grzybowy 190

prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania można użyć dowolnych grzybów. Najlepiej wybrać młode jędrne sztuki. składniki: 400 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki 1 duża cebula 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % garść posiekanej natki pietruszki Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone grzyby, lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie. Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Na koniec dodać natką pietruszki i wymieszać

Monia miesza i gotuje
Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 312

uwielbiam je zbierać ! Dlatego - sezonie na grzyby - TRWAJ ! Po ostatnich spacerach po lesie postanowiłam zrobić pierogi z farszem z leśnych grzybów z kaszą bulgur - i co ? urywają tyłek ! Dlatego udostępniam Wam przepis :) Składniki na farsz:  leśne grzyby ok. pół kg   1 duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku(...)świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli.  Cebulę pokroić w drobną kostkę

dlaSmaQ
Grzyby marynowane. 757

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka całych goździków 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść(...)dodaj cukier, sól, ocet, wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    R ada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli grzyby marynowane wychodzą przeważnie zbyt kwaśne

Przepisy i porady kulinarne
Smażona kania 143

lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami i nie mamy potrzebnej wiedzy o gatunkach grzybów to najlepiej grzyby kupować u sprawdzonych sprzedawców, gdyż wiele gatunków grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam(...)jajka  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mąki pszennej  50 ml mleka  sól i pieprz  olej lub masło klarowane do smażenia  Jak smażyć grzyby kania? Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bardzo duże kapelusze przekroić na pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć.  Kawałki grzybów

Kuchcik gotuje
tagliatelle z grzybami leśnymi 200

trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: wakacje się skończyły i można powiedzieć, że mamy jesień. Jesień ma swoją zasadniczą zaletę jaką są grzyby. W tym roku jesień zaszalała i grzyby są wszędzie. Moje podgrzybki na ten przykład znalazłam wczoraj na spacerze. w mieście (!) Oczywiście nie byłam w stanie przejść obbok nich obojętnie, a w mojej głowie piętrzyły się pomysły(...)masła i oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek. Smażę chwilę często mieszając. W tym czasie kroję grzyby w plastry. Kawałki grzybów powinny być spore, bo podczas smażenia znacznie stracą na objętości.  Grzyby dodaję do zeszklonej cebuli i czosnku, skrapiam sokiem z cytryny, przykrywam i duszę na średnim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję

Cook&Love
Zupa z kurek 133

wstępnym oczyszczeniu kurek wkładam je na około 5 minut do zimnej wody i dodaję łyżkę soli. W ten sposób blaszki grzybów się otwierają i piasek opada na dno, a wszelkie paprochy idą do góry. Następnie czyste grzyby wyjmuję delikatnie ręką na sitko, aby pozbyć się wody. Kurki zbyt łatwo nie chłoną wody, ale nie należy ich długo moczyć, gdyż(...)stracą smak. Wiecie, że grzyby można zamrażać, ale przed mrożeniem należy je ugotować, jeśli tego nie zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania