grzyby - 15226 przepisów (strona:62/1016)

Zupa grzybowa 170

świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa)  1 drobno posiekana większa cebula  skrzydełko z indyka  włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki(...)czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy , łyżeczkę soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki i zalać wrzątkiem i tak pozostawić. Świeże grzyby oczyścić i umyć , mrożone rozmrozić i przepłukać. Pokroić w większe kawałki. Do osobnego garnka przełożyć grzyby, zalać ok 1 l wody i gotować , aż do miękkości. Po ugotowaniu

Aromatyczne Podróże
Roladki wołowe mini z bekonem i kiszonym ogórkiem 183

kiszonym ogórkiem. Grzyby do wywaru Składniki 3 suszone grzybki, ja użyłam borowiki - wybrałam 5-6 bardzo drobnych kawałeczków, żeby je szybko ugotować 200 ml zimnej wody Przygotowanie Grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Ugotowane, pokrojone grzyby. umieść suszone grzybki w małym rondelku(...)palnik i zagotuj pogotuj kilkanaście sekund od momentu, gdy woda zacznie wrzeć przecedź przez sitko i przełóż do szybkowaru do grzybów w szybkowarze dolej 200 ml zimnej wody zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Grzyby po ugotowaniu otwórz szybkowar wyjmij grzybki i pokrój w drobną kostkę, pokrojone wrzuć z powrotem do szybkowaru wywar z gotowania

Szybko Szybkowar
Zupa grzybowa z podgrzybków 126

Zupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę(...)ugotować w niewielkiej ilości, lekko osolonej wody. Podgrzybki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć grzyby, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Kapelusze przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 3-4 części. Cebulę pokroić w półplasterki. Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać grzyby

królestwo garów
Jajecznica z grzybami leśnymi 213

Jajecznica z grzybami leśnymi to pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie. Do jajecznicy wykorzystałam czarne łepki, maślaki oraz kapelusze twardzioszka przydrożnego. Uwierzcie mi na słowo - jajecznica wyszła pyszna! Grzybowa, lekko cebulowa i aromatyczna w smaku.  Składniki*: grzyby leśne (czarne łebki, maślaki, borowiki itp.) jajka(...)cebula sól olej do smażenia *specjalnie nie podałam konkretnej ilości, bo niektórzy lubią bardziej grzybowe jajecznice; ja do jajecznicy wykorzystałam połowę głębokiego talerza obranych i pokrojonych grzybów, połowę cebuli i 5 jajek Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić grzyby. Całość posolić i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ugotowane grzyby

Ugotować
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 184

pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianu 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka majeranku, suszonego 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych(...)mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą

SzczyptaSmaQ
Grzybowa Wigilijna 195

polskich, wigilijnych stołach. Najlepiej przygotować ją z suszonych borowików, w przeddzień wigilijnej kolacji, i pamiętać o wystarczająco długim wymoczeniu grzybów w zimnej wodzie przed gotowaniem oraz ugotowaniu w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a wigilijna zupa grzybowa nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu. Zupa z suszonych grzybów jest(...)średnia cebula 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki) 250 g pieczarek 2,5 litry wody 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej listek laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki Dodatkowo: makaron , łazanki Przepis: Przed przystąpieniem do gotowania, grzyby suszone należy namoczyć w wodzie przez

Gotowanie-uk
Kapusta z grzybami i śliwkami 158

wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku(...)kwadrans. Grzyby odcedzić i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Ilość wody taka, by grzyby mogły pływać swobodnie i nie dotykały dna. Gotować grzyby od zawrzenia 30-40 minut na małym ogniu. W innym garnku nastawić ok. pół litra wody. Kapustę zalać przefiltrowaną wodą i mocno odcisnąć z wody. Wrzucić na wrzątek. Do kapusty dodać śliwki bez pestek

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 281

znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze  podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić(...)całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć grzyby i cebulę do rondelka, zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy grzyby są miękkie, wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Grzyby odłożyć  na bok.  W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się

Stare Gary
RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 230

samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto to świetny pomysł na codzienny obiad, ale również na proszoną kolację. Ze względu na dostępność suszonych grzybów możecie je podawać przez cały rok, a w sezonie wykorzystać świeże grzyby. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (na około 3-4 porcje) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła(...)suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Grzyby włóż do niewielkiego garnka i zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką

Słodko-Słony Świat Ilony
Grzybki marynowane (2 sposoby) 128

Tego roku grzybów w lesie mniej i sezon na ich zbieranie przez letnią suszę zdecydowanie krótszy. Nie śledzę prognoz długoterminowych, bo nijak się mają do rzeczywistości, więc nie wiem, jak długo utrzyma się obecna pogoda. Trudno mi zatem przewidzieć, jak długo jeszcze będzie można zbierać grzyby w lasach. Z opowieści Taty wiem, że przy w miarę ciepłych nocach, grzyby(...)kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej liść laurowy Składniki zalewy ugotować i schłodzić. Oczyszczone kapelusze grzybów obgotować (wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10-15 minut). Odcedzić i przelać wodą. Na dno słoików wrzucić przyprawy oraz plastry szalotek (i marchwi w drugim wariancie). Dokładać grzyby do wysokości szyjek słoików. Zalać grzyby zalewą. Zakręcić słoiki. Ustawić słoiki w garnku

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby marynowane w occie jabłkowym z cebulą 177

ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!. W mojej marynacie mix leśnych grzybów czyli; borowik, kozak, podgrzybek. Składniki na ok. 6 słoików po 180 ml; grzyby leśne, małe i zdrowe 1/2 szklanka(...)octu jabłkowego 6 % 2 szklanki wody 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka cukru  liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 2 cebule 1 łyżka soli do obgotowania grzybów 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką  pod bieżącą wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić na sicie.  2. Zagotuj składniki zalewy, pod koniec

Apetyczna babeczka
MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 180

suszonych grzybów (lub 150 g świeżych, np. podgrzybków albo borowików) 1 szklanki gorącej wody 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 50 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw(...)później. Jeśli używasz świeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię. Dynię pokrój w większą kostkę  (np. 2,5 cm x 2,5 cm). Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło i zeszklij na tym cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i pokrojoną dynię. Zamieszaj, przykryj pokrywką

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 202

pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego ) 1/3 szklanki bulionu warzywnego sól i pieprz natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie(...)Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy ok 7 min na dość dużym ogniu, grzyby powinny bulgotać

Atlas Smaków
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 149

choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz      Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby(...)maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był nieco mocniej doprawiony, bo ciasto "zabierze" nieco smaku

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania