grzyby - 15226 przepisów (strona:52/1016)

Tosty z leśnymi grzybami 194

Jemy grzyby prawie codziennie. Jak w ogole nie można lubieć grzybów. Niskokaloryczne, bogate w błonnik i antyutleniacze…tyle dobroci za darmo. Tylko iść do lasu i grzyby zbierać. Dzisiaj proponuję kolejne przepis z grzybami, a mianowicie tosty ze smażonymi grzybami oraz twarożkiem z pesto i parmezanem. Proste i bardzo smaczne tosty na śniadanie lub kolację. Polecam! Tosty(...)łyżka utartego parmezanu 1 łyżka pesto, u mnie pesto z jarmużu 250 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate sól, pieprz i chili do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia rukola posiekane migdały Usmaż tosty na patelni lub posmaruj oliwą i zrumień w piekarniku. Usmaż grzyby, dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Twarożek wymieszaj z parmezanem i pesto, dopraw

codojedzenia
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM 191

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM Mój Mąż i Dzieci zrobili mi ostatnio wielką niespodziankę i poszli do lasu zbierać grzyby, skąd przynieśli mi dwa kosze tych cudowności :) Mój Syn kazał koniecznie w tym wpisie zaznaczyć, ze to On zbierał NAJŁADNIEJSZE okazy, więc wedle Jego życzenia ZAZNACZAM :D Na pierwszy ogień poszło swojskie, proste danie - ziemniaki(...)talarkach smażone z grzybami i boczkiem, z dodatkiem cebulki, suszonego tymianku i zielonej pietruszki. Wiem, że wygląd dania nie powala i całość nie prezentuje się zbyt okazale, ale uwierzcie mi smak rekompensuje wszystko :) Mięciutkie plasterki ziemniaków, pachnące grzyby, piórka cebuli i rumiane skwarki z boczku komponują się idealnie i całość smakuje cudownie domowo i swojsko :) A zapach... jest nieziemski

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami 158

sepią) – 200 g grzybów (najlepiej świeżych) – 1 cebula – 100 g boczku wędzonego – 2 łyżki masła – 200 ml śmietany 30% – sól, pieprz, szczypior Wykonanie: Makaron zagotować w lekko osolonej wodzie (tym razem nie dodajemy oliwy, bo sprawia, że sos nie oblepi nitek makaronu). Cebulę drobno kroimy, podobnie jak boczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy cebulę – lekko podsmażamy (musi się delikatnie zeszklić). Dodajemy boczek i jeszcze chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Teraz wrzucamy grzyby i na małym ogniu podduszamy je do miękkości (puszczą dużo soku). Gdy grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną i mieszamy do połączenia się składników w gęsty sos grzybowo-śmietanowy. Czarny makaron

Pociąg Do Kuchni
Tajska zupa krewetkowa 274

duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne(...)cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Z połówki papryczki chili usuwamy nasiona i dzielimy na kilka kawałków. Jeśli grzyby shitake są duże, dzielimy je na mniejsze kawałki, ale bez przesadnego rozdrabniania (podczas gotowania skurczą się). Jeśli makaron jest długi, warto przełamać go na nieco krótszy. W garnku

Kulinarna Pokusa
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 208

ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć na noc, rano odsączyć, wodę(...)momentu zagotowania bulionu. W razie potrzeby podlewać bulionem. 5. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać

Kuchnia Prezydentowej
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 133

zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami i umieść na nich listki ziół. Przykryj folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy) * oczyść grzyby, lecz nie spłukuj ich wodą. Schowaj grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki * zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki * przygotuj(...)przybrania * ustal ostateczną prezentację grzybów i wołowiny na talerzu - możesz przygotować prosty szkic, by kierować się nim podczas pośpiesznego podawania dań gościom * policz talerze i wypoleruj je * wypoleruj sztućce, Sprawdź krzesła * przygotuj plan usadzenia gości, jeśli jest potrzebny * nakryj do stołu CZAS UCIEKA !!!! Dwie godziny wcześniej: * udekoruj talerze cukrem i odstaw * posiekaj grzyby i szczypiorek i przełóż na blachy

ClauditteMissCooking
Wołowina po chińsku 162

papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ(...)drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i stają się podobne do wodorostów. Grzyby MUN TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi.  Regularne spożywanie grzybów

ClauditteMissCooking
Omlet z leśnymi grzybami 180

jajek. SKŁADNIKI: 2 jajka łyżka maki pszennej łyżka mleka sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego ½ średniej cebuli 4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) pomidor szczypiorek do posypania WYKONANIE: Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się

Pyry na Gaz
KLOPSIKI I BOROWIKI 114

smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula(...)pieprzem i ziarenkami. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z przecierem i 1 łyżką mąki, wlać do gotujących się klopsów i gotować jeszcze około 20 minut. Jeśli chodzi o grzyby to przygotowuję sobie je jesienią i mrożę. Grzyby należy najpierw dokładnie oczyścić, kapelusze przetrzeć wilgotną ściereczką, nie myć, aby zbytnio nie nasiąknęły wodą. Tak przygotowane drobno kroję, przekładam

Kuchnia w opałach
Uszka z grzybami i kapustą 354

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 549

lubi krokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie

Smaczna Pyza
Krokiety z kapustą i grzybami 311

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 162

mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami.    Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią.  Zupę można podać(...)szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut.Orzechy sparzyć

SzczyptaSmaQ
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 197

chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby. Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne. Piec w temp.180stop.,około

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z grzybami i szpinakiem 157

Kolejna niedziela i kolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania