Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki pieprzu ziołowego 100 g sera z niebieską pleśnią sól łyżka oleju Grzyby pokroić w kawałki. Opłukać je lub dobrze oczyścić. Gąski/pecłonki trzeba(...)wcześniej namoczyć, żeby piach można z nich było skutecznie usunąć. Na rozgrzany olej wrzucić grzyby. Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby puszczą jej sporo, szczególnie wówczas, gdy będziemy je wcześniej płukać wodą. W tym czasie obrać cebulę i czosnek, a potem pokroić je w kostkę. Dorzucić cebulę i czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić
Weekendy w domu i ogrodzieschylę po jeden z tych kapeluszy, ukazują mi się kolejne egzemplarze grzybów. Bo to poszukiwanie jest właśnie najlepsze i ta cisza wokół! Wspaniały relaks i kosz wypełniony po brzegi grzybami. Podczas gotowania zupy, pachnie cały dom. Aż ciepło robi mi się na sercu. Przede wszystkim dlatego, że grzybowa kojarzy mi się z Wigilią. U mnie w domu to podstawowa zupa(...)dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej domowej śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie czyścimy. Kapelusze kroimy w plastry, a trzony wzdłuż. Pokrojone grzyby zalewamy wodą, dodajemy lubczyk, solimy
Kuchnia Pani Wiosnyłyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Brodo/Bulion: 1 litr bulionu grzybowego woda z namoczonych grzybów pół szklanki białego wytrawnego wina Soffritto/Smazenie: 2 - 4 łyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa masła 1 duża cebula drobno posiekana Riso/Ryż: 1,5 szklanki ryżu Arborio Condimenti: Namoczyć grzyby prze kilka godzin. Odcedzić zachowując wodę od namaczania. Grzyby pokroić w kostkę. Brodo: Przygotować(...)bulion, użyłam bulion z kostki, dodać do niego wodę od namaczania grzybów. Postawic na ogniu, aby powoli się gotował. Soffritto: Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie roztopić 2 łyżki masła i łyżkę oliwy. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli, należy jednak uważać, aby nie zbrązowiała! w razie potrzeby dodać nieco więcej masła. Riso: Dodać ryż
Codzienne Gotowaniemocne w smaku, po uduszeniu – delikatne w konsystencji. Podgrzybki duszone w śmietanie to od zawsze moja jesienna pozycja obowiązkowa. Nigdy nie myję grzybów – za szybko chłoną wodę. Żeby nie rozcieńczać ich smaku i niepotrzebnie ich nie moczyć, grzyby wystarczy dokładnie oczyścić z piasku pędzelkiem lub wytrzeć za pomocą wilgotnych ręczników kuchennych. Podgrzybkom odcinamy twarde trzonki (możecie je zasuszyć(...)ćwierć plasterki, szalotki w cienkie plastry. Cebule smażymy na maśle, do czasu aż się zeszklą, ale nie zbrązowią. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, zmniejszamy ogień pod naczyniem, przykrywamy je pokrywką i dusimy grzyby około 10 minut. Powinny puścić trochę wody i ugotować się we własnym sosie. Po 10 minutach
Karo in the KitchenMamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków 100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa(...)garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą , odcedzamy. Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy
Różowa kuchniawilgotne od porannej rosy, a w domu podczas oczyszczania lepią się do rąk. Jednak smak leśnych grzybów jest dla mnie nie do przecenienia, więc siadam pokornie i czyszczę wytrwale. Dla podratowania humoru włączam muzykę, którą lubię, najlepiej coś szybkiego i kolejne grzyby lądują w garnku, durszlaku i na sitku do suszenia(...)potem? O, potem to już pełna dowolność i urzeczywistnienie swojej fantazji :) Dziś smak dzieciństwa - jajecznica z grzybami. Składniki (na 1 porcję): 3-4 łyżki rozdrobnionych ugotowanych grzybów 2 jajka cebula sól (jeśli grzyby nie były wcześniej solone) łyżka oleju do smażenia Grzyby wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Cebulę w tym czasie obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziemiseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta olej(smalec) Przygotowanie: Na początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę
Sprawdzone przepisy kulinarneMamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na wymyślanie, testowanie różnych przepisów. Do placuszków możemy wykorzystać ziemniaki, które nam pozostały z obiadu. Placuszki chłopskie, delikatnie w konsystencji, a zarazem konkretne w połączeniu z aromatycznym(...)soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów, energicznie mieszając. Zagotować, dodać grzyby i śmietankę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać polane sosem grzybowym. Kremowy aromatyczny sos grzybowy do tego delikatne, a zarazem konkretne placuszki, wszystko
Basia w kuchniJeśli lubicie grzyby, to koniecznie musicie zrobić tę pyszną przyprawę. Pachnie bosko ! Teraz akurat sezon na grzyby mamy w pełni. Wybierzmy się do lasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać(...)grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych
Kulinarne przygody Gatitygrzyby to koniecznie leśne zwłaszcza kurki, które mają lekko pieprzny posmak i idealnie pasują do omleta. Często słyszę opinie na temat grzybów, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. To, że grzyby zawierają dużo błonnika, minerałów i są niskokaloryczne jest wystarczającym argumentem, aby je często jeść. Mało tego, niektóre gatunki grzybów to super antyutleniacze. Nie chce mi się(...)zbieranie grzybów. Kilkugodzinny spacer po lesie, a do tego z takimi pagórkami jak my tu mamy w Szwecji to niezły trening i satysfakcja, śniadanie z własnoręcznie nazbieranymi grzybami. Omlet z kurkami i szpinakiem Składniki: 1 porcja 100 g kurek ½ łyżeczki pokrojonego świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku odrobina suszonych płatków chili garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła
codojedzeniapieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem(...)chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się
Miód i pieprzpieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem(...)chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się
Miód i pieprz