Dziś kolejny już pomysł na pyszny i lekki deserek z owocami. Tego lata robię naprawdę dużo takich różnych deserów z galaretka. Jest to świetny sposób na coś słodkiego, ale nie bardzo kalorycznego, do tego takie desery idealnie sprawdzają się w czasie upałów. Jako, że sezon na jagody trwa w najlepsze, więc nie mogło ich zabraknąć również w deserku z nimi(...)Wyszedł z tego taki orzeźwiający serniczek na zimno, z dużą ilością owoców. Składniki (2-3 porcje): 100 g chudego twarogu 300 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku jagodowym 1 galaretka o smaku owoców leśnych ok. 200 g borówek/jagód Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Galaretkę jagodową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę
Healthy food exploreradsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser oreo w pucharku Deser oreo o smaku śmietankowym z dodatkiem galaretki z truskawkami oraz pysznych ciasteczek oreo. Mmm… nie ma nic lepszego! Deser jest pyszny, ładnie wyglądający a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Można go przygotować w kilka chwil a później tylko rozkoszować się jego cudownym smakiem. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nie czują się(...)samo smakuje. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny deser oreo z truskawkami. Owoce te można zamienić na każde inne, należy wówczas dobrać do nich odpowiedni smak galaretki. Ja lubię także z dodatkiem galaretki agrestowej z bananami. PRZEPIS NA DESER OREO W PUCHARKU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru
Przepiski.plBardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski - jest to krem nieco podobny do słynnej Panna Cotty, ale jest od niej bardziej puszysty, a konsystencję ma wręcz piankową. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. To był mój pierwszy raz z kremem bawarskim, i choć(...)schłodzonej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Galaretka z owocami: około 350 g świeżych owoców lata, np. truskawek, czereśni, wiśni, malin, jagód, borówek amerykańskich 2 galaretki o dowolnym smaku ( u mnie galaretka o smaku owoców leśnych ) + 500 ml wody Wykonanie
Opowieści z piekarnikaOrzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt : mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka: śmietanka 36 % 500 ml, galaretka pomarańczowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Dodatkowo: truskawki 500g, galaretka truskawkowa(...)170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skorupkę z biszkopta. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i nasączyć biszkopt. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać galaretkę i mieszać na niskich obrotach miksera. Piankę włożyć na chwilę do lodówki
kulinarne odsłony patisezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje(...)potrzeby dodawania żelatyny, nie trzeba też uważać przy miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą całość :) UWAGA ! Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można
Healthy food explorermleka · 1 kg twarogu sernikowego · 660 ml śmietany 30% · 2 galaretki zielone · 1 galaretka czerwona · 160 g czekolady mlecznej · 3 łyżki żelatyny(...)śmietany 30% · Sposób przygotowania: 1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy. 3. Trwóg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz
Kulinarna Chwilasmaku waniliowym po 140 g 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 g żelatyny + 2 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka 100 g schłodzonej śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 galaretki 100 g owoców, u mnie maliny Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości blaszek Przygotowanie: Galaretkę rozpuść w 200 ml wody(...)przygotowałam całą galaretkę w 400 ml wody, połowę zużyłam do sernika a drugą połowę przelałam do salaterek jako dodatkowy deser Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera dodaj masło aby powstała konsystencja mokrego piasku Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia Wysyp herbatniki z masłem i uformuj, tak aby powstał dosyć zwarty spód Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia
Słodki BlogPrzekąska idealna dla małych i dużych łakomczuszków. Kolory galaretki oczywiście można modyfikować. Składniki: 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 200-220 g herbatników 800 g serka homogenizowanego waniliowego Sposób przygotowania: 1. Przygotować gorącą wodę, w dwóch szklankach wody rozpuścić zielone galaretki i tak samo w rozpuścić galaretki czerwone w dwóch szklankach wody. Odstawić do wystudzenia. 2. Foremkę (u mnie 24x28cm(...)wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie warstwę herbatników jeden obok drugiego. 3. Połowę serka zmiksować z przestudzoną czerwoną galaretką, ostrożnie wylać na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki, by trochę stężała. 4. Resztę serka zmiksować z zieloną galaretką, wyłożyć na czerwoną warstwę. Na wierzch ułożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!!! Źródło: smakinatalerzu.pl
Kuchnia domowa AniGalaretka z kurczaka w moim domu gości bardzo często, kiedy to pozostaje mi niewielka ilość rosołu i mięso. Pyszna , aromatyczna , szybka w przygotowaniu i tania . Doskonale nadaje się również podana jako przekąska na imprezowym stole. Do galaretki można dodać co kto lubi... jajko, kukurydzę czy groszek konserwowy. U mnie najczęściej jest z warzyw i mięsa z rosołu. Taką właśnie(...)lubimy, no i oczywiście przed podaniem galaretka musi być skropiona sokiem z cytryny lub octem ;) Mniam :) Składniki na galaretkę z kurczaka : * około 1,5 litra czystego rosołu * 3 uda z kurczaka z rosołu * kilka kawałków marchewki z rosołu * kawałek korzenia selera i pietruszki z rosołu * niewielka ilość świeżej natki pietruszki * 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: * cytryna lub octem do skropienia galaretki
Zrób to smacznieCiasto margaretka swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom, które ułożone są na wierzchu. Podstawę tego ciasta stanowią gofry, na których znajduje się puszysta i delikatna masa na bazie śmietanki 30 oraz galaretki. Jeśli szukasz łatwego i smacznego ciasta bez pieczenia , to ciasto margaretka będzie idealnym wyborem. PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA Składniki na blaszkę 24×36 1 opakowanie kruchych ciasteczek z nadzieniem(...)śmietanki 30% 250g gotowych gofrów (lub można wykonać własne) 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe Wykonanie 1. Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gofry. 3. Śmietankę ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę. 4. Gotową masę wyłożyć na gofry. Blaszkę
Alle Dobre!znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru , poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto . Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt , a masa składa się z rabarbaru , galaretki truskawkowej i kokosa . Wyszło coś w rodzaju sernika na zimno. Jeśli lubicie rabarbar sam lub w połączeniu z truskawką (ręka do góry, kto też lubi takie połączenie smaków! :)), to zachęcam(...)Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu. W tym przepisie rabarbar gotujemy do miękkości w wodzie, najpierw robiąc infuzję ze skórek, aby wydobyć wspaniały różowy kolor. Keto sernik rabarbarowy Galaretka truksawkowa Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru ) i napoju o smaku truskawkowym (np. Bolero). Tutaj nie rozpuszczamy jej w żadnym
Modern Cave Girlfilm * z podanych składników wyszło mi 12 porcji -1 litr śmietanki 36% -500g serka kremowego naturalnego lub mascarpone -400g malin (ja użyłam mrożonych) -3 galaretki malinowe -750ml wrzącej wody -200g maślanych, kruchych ciastek -3/4 szkl cukru pudru -ok 50g bezików ***opcjonalnie 0,5 łyżki żelatyny i 75 ml wrzącej wody(...)miski dajemy 750ml wrzącej wody, dodajemy 3 galaretki i dokładnie mieszamy, odkładamy do ostudzenia. W tym czasie 200g ciastek kruchych, maślanych mielimy w malakserze na okruszki. Na dno każdego pucharka czy szklanki dajemy trochę pokruszonych ciastek. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy, wstawiamy do lodówki by galaretka zgęstniała. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na pokruszone ciastka do każdego pucharka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie. Biszkopt: 4jajka 1 szklanka cukru(...)mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy
Cynamonowe szczęściezawsze się udaje no i jest bardzo uwielbiany przez dzieci. Sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gumiś – składniki: Składniki na masę serową: 2 galaretki agrestowe 250 ml przegotowanej gorącej wody 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( z wiaderka) 2 czubate łyżki cukru pudru Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki(...)przegotowanej gorącej wody 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych Dodatkowo: około 24 szt. okrągłych biszkoptów ( 150 gram) 6oo ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki wiśniowe lub owoców leśnych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gumiś – sposób wykonania: Na dnie blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy folię spożywczą. Na folii , czyli dnie należy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim. Galaretki agrestowe
Olcia gotuje!białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki zmielone hebatry Matcha 1 budyń z herbatą matcha 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Banany w galaretce: 7 – 8 średnich bananów sok z 1 średniej cytryny 3 paczuszki galaretki przezroczystej Masa śmietankowa z nasionami chia: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, proszek budyniowy oraz herbatę Matcha. Pieczemy 30 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 2 placki. Banany w galaretce: Galaretki przygotowujemy według instrukcji. Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany. Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem
Podróż w kulinaria