galaretka - 14130 przepisów (strona:123/942)

Ciasto Zośka 135

można znaleźć sporo wersji tego ciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę , tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką.  Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam! Składniki (blaszka 36x24(...)cukru pudru (dałam trochę mniej) cukier waniliowy 25 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 1opakowanie śnieżki 200ml mleka Warstwa z wiśniami: 1 słoik wiśni z kompotu / syropu / nalewki lub świeże wydrylowane owoce 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody dżem wiśniowy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Węgielek 169

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto węgielek to bardzo smaczny deser, idealny na każdą okazję. Ciasto składa się z ciemnego biszkopta z dodatkiem galaretki malinowej, puszystego kremu budyniowego i ciemnych herbatników, które stanowią ciekawą dekorację ciasta, wyglądając jak węgiel. Stąd właśnie nazwa ciasta. Ciasto węgielek to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest bardzo delikatne, lekki i smaczne, połączenie malin(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 180 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej GALARETKA 1 galaretka malinowa 400 g mrożonych malin DODATKOWO 6 herbatników kakaowych Przygotowanie BISZKOPT Formę 22×32 wyłożyć papierem dopieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier

Przepiski.pl
TORT WIELKANOCNY 113

Wielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;) SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek(...)suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć

RAROSSA
Jajka faszerowane w galarecie 102

zagotować. Odstawić na parę minut. Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml gorącego bulionu, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem. Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie. Wlać na dno trochę galaretki (bulionu(...)żelatyną) i zostawić do zastygnięcia. Ułożyć jajko, farszem do dołu. Wlać trochę galaretki. Gdy zastygnie wsypać trochę groszku i znowu wlać troszkę galaretki. Gdy zastygnie ułożyć resztę musu z szynki. Wlać znowu trochę galaretki, odstawić do zastygnięcia. Wsypać groszek. Zalać niewielką ilością galaretki. Gdy zastygnie, wlać resztę galaretki. Jeśli od razu wlalibyśmy całą galaretę wszystkie składniki uniosłyby się do góry

królestwo garów
OWOCOWA CHMURKA 112

termoobiegu. Bez powinna być wypieczona i chrupka. Odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa: - 600g owoców mrożonych, u mnie: jeżyny, wiśnie, maliny i porzeczka  (lub mrożonka owoców leśnych) - 3 galaretki na 500ml wody każda  (nasz ulubiony zestaw to: malinowa, wiśniowa i owoce leśne) - 750ml (g) gorącej wody Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego przestudzenia(...)wykorzystuję zawsze mrożone owoce, jest to idealne rozwiązanie, galaretka z ich dodatkiem błyskawicznie tężeje, a oto właśnie chodzi, by zastygła zaraz po wylaniu na spód ciasta. Do przestudzonej galaretki (letniej) dodajemy zamrożone owoce i energicznie mieszamy. Po chwili czuć jak galaretka zaczyna stawiać opór, to znak, iż nadchodzi moment wyłożenia jej na kruchy spód. Wykładamy galaretkę z owocami i równomiernie

Smaczne Zdrowe
Ciasto Truskawkowa Kostka 132

bazie śmietanki 30% oraz mus truskawkowy. Mus możecie wykonać z dodatkiem różnego rodzaju owoców, ja wybrałam truskawki, jednak czasem zastępuje je malinami lub wiśniami. Adekwatnie do owoców wybieram smak galaretki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto truskawkowa kostka , które jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. PRZEPIS NA CIASTKO TRUSKAWKOWA KOSTKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka(...)cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta) 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru MUS TRUSKAWKOWY 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotowanie BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Następnie powoli dodawać żółtka, ciągle ubijać do uzyskania kremowej masy

Przepiski.pl
Truskawkowy Kubuś 154

Myślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis.  Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka(...)pszenna 4 łyżki, mąka ziemniaczana  4 łyżki, warstwa z Kubusiem: sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml, budyń waniliowy 3 szt, Krem śmietankowy: śmietanka 30% 500 ml, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, Dodatkowo: delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania, galaretki truskawkowe 2 szt, gorąca woda 3 szklanki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka

kulinarne odsłony pati
Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową 636

łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka) Dodatkowo: 400g masy krówkowej (użyłam z puszki) 250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych) Wierzch: 2 galaretki malinowe 600ml gorącej wody 400-500g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm(...)FILM . Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki . Wierzch: 12. Do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. 13. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca odstawić ją jeszcze

Mała Cukierenka
Kokosanka z malinami na kruchym spodzie bez glutenu i białego cukru 102

Jeszcze podsyłamy Wam ostatnie przepisy przed świątecznym szałem! Dziś kokosanka wręcz z nutą lata, ponieważ użyłyśmy zalegające nam w zamrażarce maliny 💛  Kruche ciastko, galaretka malinowa i kokosowy krem.... czyż nie mogło być pyszniej? Bardzo polecamy nawet z innymi ulubionymi owockami 😍          Składniki (śr: 20 cm): Kruche ciasto -140g mąki ryżowej -140g mąki kukurydzianej(...)kokosowych Nutura -60g słodu ryżowego (ew. miodu) -30g ksylitolu Nutua -50g oleju rzepakowego -1 duże jajko -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -30g wody Malinowa galaretka -1 opakowanie galaretki malinowej bez cukru -1 pełna łyżeczka żelatyny -250ml wrzątku -250g mrożonych malin -40g ksylitol/erytrytol Kokosowa warstwa -100g uprażonych wiórków kokosowych Nutua

Candy Pandas
Kostka serowa z persymoną 143

każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego dżemu morelowego, piankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny(...)mleka Nasączenie: sok z połowy średniej cytryny 50 ml wody 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: około 5 łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 1,5-2 sztuki owoców persymony, dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 350 ml wody opcjonalnie - pół granatu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek

Opowieści z piekarnika
Deser z galaretek 107

Pyszne,kolorowe ciasto -deser z galaretek i pianki z mleka. Jest troszkę czasochłonne,ponieważ każda warstwa przed wylaniem następnej musi zastygnąć,a na to potrzeba ok.30 minut. Do rozpuszczenia galaretek używamy tylko szklanki wody aby szybciej stężała. Deser zachwyca wyglądem i smakiem. Oczarowane będą nie tylko dzieci :-) Przepis na małą blaszkę. Składniki: 5 różnych galaretek-u mnie truskawkowa,pomarańczowa,agrestowa(...)szklanek mleka 1 szklanka cukru  7 łyżeczek żelatyny Mleko zagotowujemy z cukrami.Do przestudzonego mleka wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia.Możemy podgrzać płyn ,ale nie zagotować!! Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody.Rozpuszczamy po jednej albo po 2 galaretki żeby nie zastygły wszystkie na raz. Na blaszkę wylewamy na przemian szklankę zimnego mleka i rozpuszczoną galaretkę.Galaretka musi być

Przepisy mojej mamy
Ciasto Czeska wiśnia 309

sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki (36% ) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 słoiki wiśni drylowanych ( u mnie około 720 gram wypestkowanych wiśni) 800 ml kompotu 2 cytrynowe galaretki 2 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe cukier do dosłodzenia kompotu ( zależy jaki słodki jest kompot, ja dałam 3 łyżki ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – sposób wykonania: na przygotowanej(...)blaszce o wymiarach 22x 28 cm rozkładamy na spodzie herbatniki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki,aby się schłodziła tak do temperatury śmietanki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Schłodzoną galaretkę cytrynową dolewać do śmietany i ubijać do połączenia się składników. Włożyć na jakiś

Olcia gotuje!
Ciasto biszkoptowe Malinowa Zuzia bez pieczenia 210

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g), 400 g malin świeżych lub mrożonych, 2 galaretki malinowe w proszku(...)słodkiej, 2 nie czubate łyżeczki żelatyny (10 g), 1 łyżka nie czubata cukru pudru, Biała czekolada- kilka kostek Wykonanie: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę kroimy na dość

Bułka z Chlebem
Rolada z galaretką i kremem z mascarpone 99

Robiłam już roladę czekoladową , truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 galaretki (ja użyłam truskawkową, pomarańczową i kiwi) 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Instrukcje Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam
Dżem – galaretka z cukinii 103

Dzisiaj zapraszam Was na mocno pomarańczowy dżem – galaretkę z cukinii i galaretki pomarańczowej. Jest bardzo smaczny i w ogóle nie czuć w niej cukinii, świetnie pasuje do kanapek, placuszków czy naleśników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Dżem – galaretka z cukinii Składniki 1,5 kg cukinii (waga bez skórki i pestek) 1 szklanka cukru (jeśli nie lubicie bardzo słodkich wystarczy ¾ szklanki(...)torebki galaretki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z połówki cytryny Instrukcje Cukinię myjemy, obieramy i pozbywamy się pestek, ścieramy na tarce (duże oczka). Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż puści sok. Odkrywamy garnek i odparowujemy cukinię od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie dość gęsta dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam