galaretka - 14130 przepisów (strona:130/942)

Deser galaretka z owocami 181

jest zbyt gorąco a w domu nie ma nic słodkiego to robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu(...)przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć do lodówki by galaretka stężała.  Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę

Ala piecze i gotuje
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 219

Uważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa. I właśnie ten cudowny miks smakowy  podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą,  obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień. Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki(...)zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce. Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne

Upiecz sobie babeczkę
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) 2107

Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić

Ola la LCHF
Truskawkowiec 201

dzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego masa - 500 ml mleka - 250 g masła - 2 budynie waniliowe z cukrem polewa - 1 kg truskawek - 3 galaretki truskawkowe oraz - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę.  Mleko

Zainspirowana w kuchni
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 197

truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych.  PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI - 750 ml serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE(...)około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus  żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo aż się cała masa rozpuści. Płyn przestudź aż będzie miał temp. pokojową. W misie blendera lub dużej misce umieść serek z wiadereczka i zimne mleko, wymieszaj rózgą lub zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Rabarbarowiec z kremem 146

Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja(...)drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się

wesoła kuchnia
Truskawkowa chmurka 4101

jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę z malinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych truskawek, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać

Kulinarne Przeboje
Malinowa chmurka 152

można użyć mrożonych malin. Składniki blaszka 23/33 cm: ciasto kruche: mąka pszenna 150 g, cukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem z mascarpone: śmietanka 36% 500 ml, serek mascarpone(...)wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia. Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy

kulinarne odsłony pati
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 218

upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama(...)pianką. Biszkopt: 6 jajek 20 dkg cukru pudru 20 dkg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wstawka jabłkowa: 70 dkg jabłek 250 ml wody 3 galaretki pomarańczowe Piankowa wstawka: 3/4 l śmietany kremówki (36%) 4 pełne łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/4 szkl. wody Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Jak przygotować ciasto jabłkowe. Biszkopt

mecooks
ANANASEK CYTRYNOWY 159

było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie.     Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek  20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe  2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min. Masa: Galaretki

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę 339

Nazwa jak najbardziej adekwatna, ponieważ ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :) Ciasto zachwyca smakiem, jest odpowiednio słodkie, i wręcz rozpływa się w ustach .Te proporcje są  idealne, idealne(...)białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy  -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) GALARETKA Z MALINAMI -500g malin świeżych lub mrożonych -3 malinowe galaretki -3,5 szkl wody KREM -650ml śmietanki 30 lub 36% -250g serka kremowego  lub mascarpone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
WIELKANOCNY TORT 229

dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek(...)suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć

RAROSSA
Ciasto z Krainy Lodu 902

wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego - 4 łyżki cukru pudru - 2 niebieski galaretki - 2 szkl gorącej wody - niebieski barwnik WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w 2 szkl, wody. Odstawić do wystygnięcia. Mleko wlać do miski wsypać śnieżkę i ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)puder i serek homo. Na samym końcu dodać tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka

Dziś Ja gotuje
Tęczowe jajeczne pianki 454

Wielkanocnych jajek z pewnością zainteresują wszystkich gości świątecznego stołu, a w szczególności tych najmłodszych. Piankowym pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć. Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 1/2 galaretka agrestowa 1/2  galaretka truskawkowa 1/2 galaretka cytrynowa Polewa: 170g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe około 20 wydmuszek jajka Wykonanie: 1. Każdą z galaretek(...)osobnym naczyniu zalać 125ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Schłodzone mleko zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty (żeby lekko zgęstniało i się napowietrzyło). 3. Następnie do każdej z galaretek wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać. 4. Wydmuszki: Robiąc wydmuszki należy pamiętać aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka

Szalona Kuchnia Eweliny
WAFLE PRZEKŁADANE Z GALARETKAMI 188

Nowy tydzień zacznijmy na słodko. Moi domownicy bardzo lubią przekładane wafle, swój przepis na wafle przekładane masą z galaretkami wzbogaciłam dodatkiem kolorowych galaretek. Wyszło smacznie i kolorowo.  Składniki: 2 kwadratowe wafle tortowe 330 ml śmietany 18% 2 opakowania galaretki czerwonej- u mnie wiśniowa 1 kostka masła 1/4 szklanki cukru dodatkowo: galaretki w dwóch kolorach Wykonanie: *Dwie różnokolorowe galaretki przygotowujemy(...)przepisu na opakowaniu, wylewamy do dość niskiej a podłużnej foremki, odstawiamy do stężenia. Kiedy zastygną, kroimy w kosteczkę. *W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę, wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Masę przestudzamy. Na jeden wafle wykładamy połowę masy, rozkładamy kwadraciki z galaretek, wykładamy resztę masy, przykrywamy drugim waflem. Delikatnie przyciskamy, odstawiamy do całkowitego stężenia

Z Majeczką w kuchni