jest zbyt gorąco a w domu nie ma nic słodkiego to robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu(...)przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę
Ala piecze i gotujeUważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa. I właśnie ten cudowny miks smakowy podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą, obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień. Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki(...)zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce. Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne
Upiecz sobie babeczkęKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia 400 ml wody Żelatynę rozpuścić
Ola la LCHFdzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego masa - 500 ml mleka - 250 g masła - 2 budynie waniliowe z cukrem polewa - 1 kg truskawek - 3 galaretki truskawkowe oraz - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C. Dwie galaretki rozpuszczamy i studzimy. Truskawki miksujemy, podgrzewamy, wsypujemy trzy galaretki i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiamy. Gdy biszkopt i truskawki stygną możemy przygotować masę. Mleko
Zainspirowana w kuchnitruskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI - 750 ml serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE(...)około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo aż się cała masa rozpuści. Płyn przestudź aż będzie miał temp. pokojową. W misie blendera lub dużej misce umieść serek z wiadereczka i zimne mleko, wymieszaj rózgą lub zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIBiszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja(...)drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się
wesoła kuchniajajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę z malinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych truskawek, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać
Kulinarne Przebojemożna użyć mrożonych malin. Składniki blaszka 23/33 cm: ciasto kruche: mąka pszenna 150 g, cukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem z mascarpone: śmietanka 36% 500 ml, serek mascarpone(...)wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia. Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy
kulinarne odsłony patiupieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama(...)pianką. Biszkopt: 6 jajek 20 dkg cukru pudru 20 dkg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wstawka jabłkowa: 70 dkg jabłek 250 ml wody 3 galaretki pomarańczowe Piankowa wstawka: 3/4 l śmietany kremówki (36%) 4 pełne łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/4 szkl. wody Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Jak przygotować ciasto jabłkowe. Biszkopt
mecooksbyło ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min. Masa: Galaretki
Niespełnione zdolności kulinarneNazwa jak najbardziej adekwatna, ponieważ ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :) Ciasto zachwyca smakiem, jest odpowiednio słodkie, i wręcz rozpływa się w ustach .Te proporcje są idealne, idealne(...)białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) GALARETKA Z MALINAMI -500g malin świeżych lub mrożonych -3 malinowe galaretki -3,5 szkl wody KREM -650ml śmietanki 30 lub 36% -250g serka kremowego lub mascarpone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek(...)suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć
RAROSSAwymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego - 4 łyżki cukru pudru - 2 niebieski galaretki - 2 szkl gorącej wody - niebieski barwnik WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w 2 szkl, wody. Odstawić do wystygnięcia. Mleko wlać do miski wsypać śnieżkę i ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)puder i serek homo. Na samym końcu dodać tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka
Dziś Ja gotujeWielkanocnych jajek z pewnością zainteresują wszystkich gości świątecznego stołu, a w szczególności tych najmłodszych. Piankowym pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć. Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 1/2 galaretka agrestowa 1/2 galaretka truskawkowa 1/2 galaretka cytrynowa Polewa: 170g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe około 20 wydmuszek jajka Wykonanie: 1. Każdą z galaretek(...)osobnym naczyniu zalać 125ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Schłodzone mleko zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty (żeby lekko zgęstniało i się napowietrzyło). 3. Następnie do każdej z galaretek wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać. 4. Wydmuszki: Robiąc wydmuszki należy pamiętać aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka
Szalona Kuchnia EwelinyNowy tydzień zacznijmy na słodko. Moi domownicy bardzo lubią przekładane wafle, swój przepis na wafle przekładane masą z galaretkami wzbogaciłam dodatkiem kolorowych galaretek. Wyszło smacznie i kolorowo. Składniki: 2 kwadratowe wafle tortowe 330 ml śmietany 18% 2 opakowania galaretki czerwonej- u mnie wiśniowa 1 kostka masła 1/4 szklanki cukru dodatkowo: galaretki w dwóch kolorach Wykonanie: *Dwie różnokolorowe galaretki przygotowujemy(...)przepisu na opakowaniu, wylewamy do dość niskiej a podłużnej foremki, odstawiamy do stężenia. Kiedy zastygną, kroimy w kosteczkę. *W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę, wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Masę przestudzamy. Na jeden wafle wykładamy połowę masy, rozkładamy kwadraciki z galaretek, wykładamy resztę masy, przykrywamy drugim waflem. Delikatnie przyciskamy, odstawiamy do całkowitego stężenia
Z Majeczką w kuchni