więcej kremu nie miałam. Po drugie tort był krzywy, bo go delikatnie mówiąc zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam w foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy
Passions hobbies lifecukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na krem brzoskwiniowy: 200 g masła 1 duża puszka brzoskwiń 50 g cukru pudru Na galaretkę brzoskwiniową: 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej 2 szklanki wody 1 duża puszka brzoskwiń Na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan(...)łyżeczka cukru 1 duża puszka brzoskwiń WYKONANIE Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki, zdąży dzięki temu ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany). Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się
Passions hobbies lifepomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam! Składniki na ciasto kruche: 540 g mąki 7 żółtek 375 g masła (lub 250 g masła + 125 g margaryny(...)połączenia się składników. Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni 1 puszka brzoskwiń Krem: 3 żółtka 100 g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z brzoskwiń woda 1 kostka masła 1 galaretka brzoskwiniowa Żółtka ucieramy z cukrem. Sok z brzoskwiń łączymy z wodą tak żeby otrzymać 500 ml płynu. Odlewamy troszeczkę płynu, mieszamy w nim budyń a resztę stawiamy na ogniu. Doprowadzamy
Made By Mom And Sonlodówce. Nie chciało mi się piec biszkoptu więc postanowiłam podpiec spód z musli na bazie miodu i masła. Oto efekt. :) Dzięki temu, że plasterki kiwi sparzyłam wrzątkiem galaretka bez problemu stężała. Nie martwcie się jeśli kiwi straci swoją zieloną barwę. Pod płaszczykiem zielonej galaretki i tak będzie wyglądał obłędnie :) Składniki na tortownice o śr.24 cm: na spód(...)Składniki na dżem z kiwi: 10 szt dojrzałych kiwi 2 limonki ok. 5 łyżek cukru (można dodać więcej wg upodobania) 100 g masła 2 opakowania kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Ponadto: 3 kiwi listki świeżej mięty plasterki limonki do dekoracji 2 op. galaretki agrestowej Spód: Musli wymieszać z roztopionym masłem oraz miodem. Wymieszać i wyłożyć do formy
Bon Appetit MałgorzatyKolorowe jak cygańska falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :) Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72) . Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju(...)łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy) Masa serowa: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części
Kuchnia domowa Aniszkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki) 3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej) opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo : galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa) Przygotowanie : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy(...)180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy). Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem. Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. 1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy
charlotte gotujePyszny deser z galaretkami i bitą śmietaną. Uwielbiam patrzyć jak rodzinka zajada się takimi deserami Deser z truskawkami SKŁADNIKI: bita śmietana - 2 opak mleko - 400 ml galaretka agrestowa - 1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka - truskawkowa - 1 opak truskawki posypka cukierkowa banany - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, tylko z mniejszą ilością wody, odstawić do lekkiego(...)plastry. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w kostkę. Mleko dobrze schłodzone przelać do wysokiego naczynia, wsypać bitą śmietanę, miksować przez 3 minuty. Do pucharków po ściankach wlewać łyżką raz galaretkę niebieską i truskawkową, odstawić do stężenia. Następnie na galaretce ułożyć plastry bananów. Banany przykryć połową bitej śmietany. Na śmietanę wykładamy stężałą agrestową galaretkę i resztę śmietany. Na wierzch deseru wykładamy
Kuchnia DanusiSzybkie ciasto bez pieczenia. Skladniki - - opakowanie biszkoptow do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (badz o smaku owocow lesnych ewentualnie wisni) -galaretka brzoskwiniowa -smietana do ubijania 36 % okolo 500 g -swieze lub mrozone borowki -dzem z owocow lesnych lub borowkowy Przygotowywujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niz jest to w przepisie na opakowaniu. Galaretka brzoskwiniowa bedzie potrzebna do bitej smietany(...)natomiast porzeczkowa lub borowkowa na wierzch . Obydiwe galaretki schladzamy w lodowce. Ubijamy smietane na sztywno, fixy nie beda potrzebne gdyz mamy galaretke, ktora dodajemy do smietany i delikatnie miksujemy. Galaretka w polaczeniu z bita smietana da nam cos w rodzaju ptasiego mleczka. Ukladamy nasaczone wczesniej sokiem porzeczkowym biszkopty w okraglej ( lub kwadratowej) tortownicy, smarujemy dzemem porzeczkowym. Nastepnie rozsmarowujemy bita smietane
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze raz truskawki. Tym razem w towarzystwie jagód. Letni tort z sezonowymi owocami ozdobiony bitą śmietaną. Użyłam truskawek świeżych do kremu i mrożonych do galaretki. Biszkopt 8 jajek 9 łyżek mąki krupczatki 9łyżek cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej(...)łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy. Galaretki rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć krem z masła i cukru. Dodać ok. 20 dag truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać
Praktyczna plroku. Pychotka inaczej, jak sama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku(...)samym czasie to bezę na jedno ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników. Galaretka z malinami: 2 galaretki malinowe 500 g malin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia
Made By Mom And Sonorzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni. składniki: 5-6 średnich bananów 100 g margaryny lub masła 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka o dowolnym smaku 2 łyżki cukru wanilowego 1 żółtko biszkopty do wyłożenia formy woda do przygotowania galaretek - 1l Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe(...)wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu
Monia miesza i gotujetruskawkami. Sezon krótki więc trzeba korzystać. Przygotowanie torciku bardzo proste jedynie czas oczekiwania się dłuży szczególnie jak już torcik odłożony w lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej(...)przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej wody. Wszystkie galaretki odłożyć do lekkiego stężenia. Zimne mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać do tężejących galaretek. Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty
Ala piecze i gotujebloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 małe opakowanie delicji 1. Biszkopt stanowi spód. 2. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1/2 ilości(...)dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam. 4. Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie wymieszałam 5. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch. 6. Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje
W kuchni Karmel-itkiwidać sernik można podawać na różne sposoby. Dlatego postanowiłam galaretkę ukryć w środku sernika, tu idealnie się przydała Forma silikonowa Monamour ze sklepu Garneczki - wyszło efektownie i pysznie. Mało skomplikowane i pracy przy nim niewiele. Polecam,bo warto! Spód: Musimy upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu . Sernik robiłam w wysokiej tortownicy o średnicy(...)szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, odkładamy na bok dwie połówki na bok. Resztę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy
Blondynka Gotujeczęści – jedną pozostawia się bez dodatków, do drugiej dodaje kakao, a do trzeciej mielone orzechy. Placki przekłada się masą przygotowaną na bazie mleka, Śnieżki i galaretki. Na końcu dekorujemy dowolną polewą. Może Ci się wydawać w trakcie przygotowań, że zarówno ciasta jak i mleka do masy może być za mało, ale gwarantuję, że ilości są wystarczające. Warstwy ciasta ucieranego(...)kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szkl. mielonych orzechów 35 g Masa: 2 op. Śnieżki (śmietanka do ubijania w proszku) 260 g mleka 1 op. galaretki wiśniowej 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: 150 g czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch (masło powinno być wyjęte z lodówki co najmniej
Smaki Na Talerzu