galaretka - 14130 przepisów (strona:112/942)

CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ 220

Bardzo dobre ciacho biszkoptowe z delikatnym kremem oraz pysznymi borówkami i bezbarwną galaretką. Robi się go dość prosto i przyjemnie. Fajnie wygląda i super smakuje. Polecam  :) Upiec 2 biszkopty w blaszce o wymiarach 25/40 cm. Tu przepis  KLIK MASA: 2 opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 %  (u mnie Mleczna dolina(...)szklanka mleka galaretka cytrynowa ORAZ: 2 galaretki przezroczyste np. Winiary 25 dag borówek amerykańskich WYKONANIE: Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w dowolną kostkę. Owoce myjemy i odsączamy na sicie. MASA:    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą. W tym czasie szklankę

Pani na deser
Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką 305

Ciasto, które powstało po tym jak przygotowałam ciasto „Biedronka”. W zasadzie zamieniłam jedynie smaki kisieli, dodałam owoce, które w całości zalałam galaretką i tyle. Wyszło pysznie. Taka wersja tego ciasto zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego(...)szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu morelowego bez cukru 5-6 łyżek cukru 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku za każdym razem

Smaki Na Talerzu
Kruchy przekładaniec z jeżynami 326

Kruche ciasto przełożone musem jeżynowym i kremem budyniowym. Wierzch wieńczą świeże jeżyny w ciekawej, bo przeźroczystej galaretce. Smaczne ciasto z owocami, w sam raz na letni deser. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżka śmietany MUS JEŻYNOWY(...)jeżyn 1/4 szklanki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody zimnej KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka przeźroczysta Winiary 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% WIERZCH: ok 300 g świeżych jeżyn 1 galaretka przeźroczysta Winiary 2 szklanki wody Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką

https:KKuchniaMniam
Kokosowy deser z borówkami 187

kontrastujące z białą masą, pokruszone na pył herbatniki kakaowe z nadzieniem. Sprawdzą się również zwykłe kakaowe herbatniki;) Kolejną warstwą deseru jest kokosowa „pianka” oraz owoce przykryte przezroczystą galaretką. Niesamowicie mi się taka galaretka podoba. Dzięki niej owoce są ładnie wyeksponowane, a takie „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok. Na około 6-7 pucharków: 500 g mascarpone(...)łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny około 50 ml mleka Dodatkowo: 96 g kakaowych herbatników z nadzieniem borówka amerykańska (ilość wg uznania) wiórki kokosowe do posypania 2 galaretki przezroczyste Winiary winogronowy smak Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Herbatniki mielimy na pył. Rozsypujemy na dno pucharków. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, mieszamy i odkładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto a’la malinowa chmurka 532

sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Galaretka malinowa: 500 g świeżych malin 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj je z malinami(...)Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36%  250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada  Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż

365 dni dookoła kuchni
ciasto z owocami i galaretka z lodowki 206

Składniki 2 - galaretki jagodowe 1 galaretka cytrynowa 500ml - śmietany 36% herbatniki ,lub biszkopty na dno tortownicy jagody ,wiśnie brzoskwinie... Wykonanie Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody(smak galaretki taki jak owoce). Trzecia galaretkę rozpuścić w 1 ¼ gorącej wody. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami -u mnie pokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna(...)dodać tężejącą galaretkę jagodową.(dokładnie połączyć mikserem). Gotową  masę śmietanowo - galaretkową wylać na herbatniki z owocami . Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto zastygnie,zgęstnieje w lodówce ,posypać ,owocami dowolnymi i zalać trzecia tężejącą galaretką.  pycha

w mojej kuchni
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 907

szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej(...)zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance

https:KKuchniaMniam
śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami 697

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany, kwaśnej 250 ml mleka 50 g żelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni(...)rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe, kroimy je w kosteczkę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Mleko zagotowujemy z cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie

Domowy Smak Jedzenia
Pianka z truskawkami i galaretką 182

włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało.  spód:  200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami. 2 galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku(...)pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia

Kolorowa kuchnia Elki
Bananowa chmurka 550

Apeluję do wszystkich, którzy jeszcze jakimś cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około(...)mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Smaki Na Talerzu
Galaretkowiec z owocami na mleku 429

Prosty do zrobienia deser ..bez pieczenia..w tym deserze dowolność doboru galaretek , owoców wg własnych upodobań..można zrobić z samych różnokolorowych galaretek, można dodać różne owoce itd.Można zrobić bez biszkoptów..wszystko wedle własnego gustu. 500 ml mleka  3 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różne kolory na 0,5 l wody dowolne(...)owoce [ u mnie mrożone jagody,maliny , porzeczki, truskawki] biszkopty Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. 2 galaretki wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę. Mleko zagotować z cukrem.Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do mleka. Wymieszać , odstawić do ostudzenia.Biszkopty ułożyć w foremce [ namoczyć w odrobinie mleka z żelatyną].Owoce, pokrojone

Moje domowe kucharzenie
Tęczowy deserek z serka i galaretki 463

tortownicy. Jest prosty do przygotowania, poradzą z nim sobie nawet dzieci, które chcą wspólnie z rodzicami stawiać w kuchni pierwsze kroki. 3 serki waniliowe „Danio” 3 różnokolorowe galaretki (czerwona, żółta, zielona) Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody (z mniej więcej 10-15 minutowymi odstępami). Pierwszą galaretkę umieszczamy w zimnej wodzie, by nieco przestygła. Następnie zimną(...)lecz wciąż płynną galaretkę łączymy z serkiem „Danio” ( część galaretki przed zmieszaniem jej z serkiem możemy odłożyć, wówczas będziemy mieć więcej warstw w deserze, jednak znacznie wydłuża to czas przygotowania. U mnie właśnie widoczna jest czerwona warstwa piankowa i odrobina czerwonej galaretki ). Gotową masę rozlewamy do 4-5 pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Podobnie przygotowujemy pozostałe

Smaki Na Talerzu
Ciasto wiosenna zebra 3483

bita śmietana z utartą czekoladą. Składniki biszkopt (tortownica 21 cm) 3 jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szk cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 18 % 1 galaretka agrestowa Gellwe 1 galaretka z owoców leśnych Gellwe 1 mały słoik jagód w soku 250 g śmietany 30 % 1 śmietanex Gellwe 1 cukier waniliowy Gellwe 2 łyżki utartej mlecznej czekolady(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy. 2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %. 3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Śmietanowiec 618

Szybki deser na zimno. Dzieci go uwielbiają. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1 puszka brzoskwiń 1 łyżka żelatyny 1 duży jogurt naturalny – 370 g 1 śmietana 30% – 200 ml 1 łyżka cukru pudru Galaretkę truskawkową i brzoskwiniową rozcieńczam w gorącej wodzie (oddzielnie każdą z nich) i wlewam do naczynia by stężała. Gdy galaretki(...)już twarde kroję je w kostki i mieszam razem. Do miski wlewam śmietanę 30% miksuję by powstała puszysta masa. Dodaję cukier puder, jogurt. W dużym kubku umieszczam 1/2 opakowania galaretki cytrynowej i żelatynę. Zalewam gorąca wodą. Mieszam. Czekam aż odrobinę ostygnie, dodaję do masy śmietanowej. Do masy śmietanowej dodaję galaretki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszam. Wylewam wszystko do formy

MojaQchnia.pl
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 192

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym.  Ciasto półkruche:  3 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 3 duże łyżki cukru pudru  4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Galaretka :   3 galaretki truskawkowe  0,5 kg truskawek 1 litr wody                                                                           Śmietana :  600 ml śmietany 30 %  2 cukry

Kulinarne Fantazje Marioli