galaretka - 14130 przepisów (strona:105/942)

Brzoskwiniowa straciatella 74

konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy. Tortownicę wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję galaretkę i masę. Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml wody 1 duża puszka brzoskwiń (820 g) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. 3 połówki(...)brzoskwiń kroję w drobną kostkę i razem z sokiem z puszki (200ml) dodaję do rozpuszczonej galaretki. Galaretkę z brzoskwiniami wylewam na dobrze schłodzony spód i wstawiam tortownicę ponownie do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Następnie przygotowuję krem straciatella. Składniki na krem straciatella: 150 g mascarpone 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 200 ml śmietanki 30% 100 g ulubionej czekolady 3 garście

Słodki sentyment
wiśniowa rozkosz – pyszne ciasto z galaretką i bezą 108

ok.22×32 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Bezę suszymy ok. 40 min. w 140 st. C. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na wiśnie w galaretce: 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody ok. 400 g wiśni z kompotu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie i odstawiamy(...)galaretka zacznie lekko tężeć wykładamy ją na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki aby stężała. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik bananowo-czekoladowy na zimno 82

ciasto podwójnie czekoladowe i podwójnie bananowe;) Spód bowiem stanowi mocno czekoladowe/kakaowe ciasto murzynkowe, na nim mamy czekoladową warstwę sorewą. Powyżej serowo-bananowa pianka, zaś na wierzchu plasterki bananów przykryte galaretką. Ciasto: 110 g masła 90 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 50 ml mleka 75 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (średnie) Warstwy serowe(...)Piątnica) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 6 łyżeczek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to należy zwiększyć jej ilość) 3 banany 1 op. galaretki cytrynowej Wierzch: 2-3 banany 2 galaretki cytrynowe Pokrojone na kawałki masło wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mleko oraz kakao i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do połączenia. Odkładamy

Smaki Na Talerzu
ciasto Shrek bez pieczenia z bananami 87

masy (masa powinna być letnia aby delicje się przykleiły ale nie za gorąca). składniki na masę śmietankową: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki powoli wlewamy galaretkę cały czas(...)miksując na jednolitą masę. Gotową piankę wykładamy na delicje. składniki na wierzch ciasta: 2-3 banany 2 galaretki zielone 800 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie lekko tężeć kroimy banany w cienkie plasterki, które układamy na śmietankowej piance. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowy sernik bez pieczenia z bitą śmietaną 145

Przepis na sernik bez pieczenia z sokiem z cytryny, cytrynową galaretką. Całość udekorowana bitą śmietaną, a spód ciasta to biszkopty. To pyszne ciasto, które posmakuje każdemu! Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na cytrynowy sernik bez pieczenia pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku(...)przepis, który zaskoczy każdego, kto go spróbuje, ze względu na orzeźwiający smak cytryny i puszystej bitej śmietany. Składniki na cytrynowy sernik bez pieczenia: sernik bez pieczenia okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa ser z wiaderka masło cukier puder sok z cytryny śmietanka 30% lub 36% Przygotowanie jest bardzo proste! Biszkopty wykładamy na spodzie formy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, po czym mieszamy

Via Gusto
Serniczek kawowy na biszkopcie 199

Przepyszne ciasto na różne okazje jak i bez okazji. Na kakaowym biszkopcie rozprowadzona została serowa masa z dodatkiem mleka w proszku oraz kawy, na niej są biszkopty, które przykrywa galaretka brzoskwiniowa. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, nie jest przesłodzone. Idealne do kawy, choć nie tylko. Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis i go wypróbowałam. Polecam i Wam! Zobacz też przepis(...)pełnego 500 ml śmietanki 30% lub 36% 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2 i 1/2 łyżki żelatyny około 200 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów 2 op. galaretki brzoskwiniowej 3 i 1/2 szkl. gorącej wody Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę przesianą

Smaki Na Talerzu
Sernik na makowym spodzie 74

Pozostały tylko 3 dni do świąt, pora więc zacząć świąteczne wypieki. W tym roku zaczęłam od sernika. Upiekłam sernik na makowym spodzie, z galaretką z żurawiny. Do masy serowej dodałam pyszny twaróg, który zmiksowałam w malakserze. Sernik na twarogu jest najlepszy! Piekę sernik kremowy, ale też taki, który się nie kruszy.Odpowiednie proporcje sera, jajek, skrobii i śmietanki niewątpliwie mają wpływ(...)konsystencję sernika. Lubię zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Każdego roku piekę inny sernik. Osobiście bardzo lubię sernik z galaretką i często tak dekoruję sernik. Galaretkę przyrządzam ze świeżych owoców. Może to być galaretka z agrestu, jak w pysznej krajance sernikowej , lub też z czerwonej borówki jak w świątecznym serniku sprzed kilku lat. Na święta musi pachnieć korzennymi przyprawami. Kiedyś wypróbowałam sernik

codojedzenia
Przekładaniec budyniowo-jabłkowy 408

Przekładaniec jabłkowo-budyniowy to dwa rodzaje ciasta biszkoptowego, jasne i kakaowe, przełożone masą jabłkową (starte, uprażone jabłka usztywnione galaretką) i kremem karpatkowym. Ciasto jest smaczne, wysokie i wizualnie pięknie się prezentuje, ale myślę, że niedoświadczone gospodynie mogą mieć z nim problem. Z uwag i wskazówek – masę budyniową mieszam drewnianą pałką, taką jaką kiedyś ucierało się masło w makutrze. Być(...)razu po przygotowaniu, więc w kontakcie z masą jabłkową, może ją nieco „rozpuścić” – dobrze więc, by masa jabłkowa była odparowana zanim doda się do niej galaretkę, by nie było w niej zbyt dużo soków. Ja osobiście składając biszkopt nałożyłam masę budyniową na kakaowy biszkopt, na to dałam masę jabłkową, przykryłam jasnym biszkoptem i wyłożyłam drugą masę jabłkową

Smaki Na Talerzu
Ciasto leśne z musem czekoladowym 259

razem pragnę Wam zaproponować pyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem, galaretką z owocami leśnymi i pysznym musem czekoladowym. Do ciasta zgrabnie przemyciłam jogurt naturalny i miód, które jeszcze bardziej dodają mu smaku. Całość świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 2 łyżki wody Nasączenie: 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego Galaretka z owocami: 600 g owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny) 2 galaretki leśne 800 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Mus czekoladowy: 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki kakao 25 g żelatyny 3 łyżki miodu naturalnego 330 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego 500 g śmietany 36% 1 opakowanie

Passions hobbies life
Tort kryształek 81

dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22-26 cm w 180 stopniach przez 15 minut do suchego patyczka. Składniki na masę: 2 kolorowe galaretki (u mnie to wiśniowa i pomarańczowa) 2 przezroczyste galaretki 700 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: 2 kolorowe galaretki rozpuszczam każdą(...)wody, odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroję galaretki w dowolne kształty. 2 przezroczyste galaretki rozpuszczam w 300 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Śmietankę ubijam na sztywno i odstawiam. Jogurt mieszam z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam, a następnie dodaję ubitą śmietankę i mieszam delikatnie łopatką

Słodki sentyment
Truskawkowa chmurka 95

Truskawkowa chmurka – składniki Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowa galaretka: 2 galaretki truskawkowe 500 ml gorącej wody 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki(...)Następnie bezę wyjąć z formy, a na jej miejsce włożyć kruchy spód. Gdy mamy już upieczone i zimne ciasto oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta. Truskawkowa galaretka: Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawkowe galaretki dokładnie rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej i wymieszać

niecodziennikpary
Brzoskwiniowiec 84

Ciasto brzoskwiniowiec to lekki i delikatny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnej masy śmietankowej z kawałkami czekolady oraz orzeźwiającej galaretki z kawałkami brzoskwiń. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, wręcz idealne. Brzoskwiniowiec to idealny dodatek do popołudniowej kawy, który z pewnością poprawi nam nastrój. Ciasto sprawdzi się(...)Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam! CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia GALARETKA 2 galaretki cytrynowe puszka brzoskwini w syropie MASA ŚMIETANKOWA 660 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny tabliczka czekolady mlecznej 1/4 szklanki wody Wykonanie BISZKOPT Białka ubić

Alle Dobre!
JABŁKOWA POKUSA – CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 140

nadejściem tych chłodów mam zdecydowanie większą ochotę na dania ostre, niż na słodkości. Dziś na bloga wskakuje kolejny super przepis mojej mamy! Pyszne, półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Idealne ciasto nie tylko na jesień! My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową – Wy śmiało możecie(...)mąka ziemniaczana – 70 g * cukier – 150 g * miękkie masło – 170 g * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt MASA: * jabłka – 1,5 kg * galaretka pomarańczowa – 2 op * masło – 120 g PIANKA STRACIATELLA: * śmietana 30% – 500 g * mascarpone – 250 g *jogurt grecki – 250 g * cukier puder – 4-5 łyżek * czekolada

Ostra na Słodko