Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 201Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc
Weekendy w domu i ogrodzie
Pain perdu - tosty francuskie 186Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu
Słodki Kompromis
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 230Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w
Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa rybna z pomidorami 221Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle –
Pociąg Do Kuchni
bagietka z maki białej orkiszowej 189Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem
w mojej kuchni
UCZTA BABETTE – MIĘDZY NIEBEM A PODNIEBIENIEM 173W purytańskiej społeczności to, co należy do kwestii ciała znajduje się poza zasięgiem głębszej refleksji. No bo czym jest posiłek wobec wieczności? Utalentowana Francuzka zna jednak
COOKMAGAZINE
Pieczony camembert z orzechami 171Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację
To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 172Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: • 60 dkg wątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku
To co kocham
Ser Brie z malinami 168Ostatnio w naszej lodówce, dzięki pewnej zaprzyjaźnionej rodzinie, znajduje się sporo serów. Dzisiaj więc przekąska z sera Brie Saint Benoit, który jest bardzo delikatny
To co kocham
Ser Brie z mango 191Połączenie delikatnego, kremowego sera ze słodko-żywicznym mango i orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli oczywiście lubicie sery pleśniowe. Ten akurat
To co kocham
Suflet grzybowy 155Proponuję suflet grzybowy jako danie na dzisiejsze święto pieczarek. Jest to mój pierwszy suflet, robiłam go na warsztatch z Kurtem Schellerem. Polecam
To co kocham