francuskie - 7160 przepisów (strona:383/478)

MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 131

Składniki 115 g masła  2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2

OliveandThyme
CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 207

Składniki 4 duże ziemniaki  ok 800 g  łososia (2 duże filety) 200 g łososia wędzonego 400 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku ostra papryka

OliveandThyme
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 179

Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
Pain perdu - tosty francuskie 167

Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu

Słodki Kompromis
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 205

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa rybna z pomidorami 190

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle –

Pociąg Do Kuchni
bagietka z maki białej orkiszowej 161

Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem

w mojej kuchni
UCZTA BABETTE – MIĘDZY NIEBEM A PODNIEBIENIEM 147

W purytańskiej społeczności to, co należy do kwestii ciała znajduje się poza zasięgiem głębszej refleksji. No bo czym jest posiłek wobec wieczności? Utalentowana Francuzka zna jednak

COOKMAGAZINE
Pieczony camembert z orzechami 146

Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację

To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 143

Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: • 60 dkg wątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku

To co kocham
Ser Brie z malinami 145

Ostatnio w naszej lodówce, dzięki pewnej zaprzyjaźnionej rodzinie, znajduje się sporo serów. Dzisiaj więc przekąska z sera Brie Saint Benoit, który jest bardzo delikatny

To co kocham