francuskie - 7160 przepisów (strona:389/478)

Szczupak po prowansalsku 188

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie

Kulinarna Pokusa
Pieczone żeberka a la ratatouille 215

Ratatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 355

Nazwa jaką podpisałem prezentowaną potrawę może wymagać pewnego uściślenia. Wynika ona jedynie z faktu, że nie znalazłem lepszego sposobu na określenie składającego się na to danie

Kulinarna Pokusa
Escargots czyli ślimaki 143

Kto jadł ślimaki koniecznie niech napisze w komentarzu oraz to czy mu smakowało? Jestem bardzo ciekawa waszych opinii. Ślimaki lądowe stanowią od tysięcy lat formę pożywienia

Moje Małe Czarowanie
Grillowana pierś indyka z ratatouille 162

Składniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie

Mango Papaja
Crepes (naleśniki) z domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną 199

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Przepis na te wspaniałe, chrupiące naleśniki zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsay’a „JUST DESSERTS”. Książkę z osobistą dedykacją

My Blueberry Corner
Sos holenderski (hollandaise sauce) 148

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Przygotowuje się go szybko. W tym czasie nie należy robić nic innego, jak tylko cierpliwie mieszać przygotowywany sos, bo jak …

My Blueberry Corner
Balotyna z kurczaka 178

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Balotyna to inaczej faszerowany drób. Do przygotowania dania można użyć kaczkę, kurczaka, perliczkę, indyka lub innego ptaka. Pierwszy raz zrobiłam …

My Blueberry Corner
Wołowina po burgundzku (Bœuf bourguignon) 141

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczna potrawka z wołowiny. Dobrze jest przygotować ją z niewielkim wyprzedzeniem, bo mięso i winny sos mają czas na …

My Blueberry Corner
Sos Mornay 116

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny …

My Blueberry Corner
Consomme pomidorowe 166

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Kilka miesięcy temu koleżanka dała mi przepis na pomidorową zupę. Ale nie taką zwyczajną, co to człowiek w nocy, o …

My Blueberry Corner
Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami 164

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Quiche (czyt. kisz) to placek z warzywami i/lub mięsem, zalany jajeczno-śmietanową (u mnie jajeczno-jogurtową) masą, która po upieczeniu zmienia

My Blueberry Corner
Bułka paryska 146

Pamiętam smak takiej buły z dzieciństwa, wtedy nazywano ją u nas angielką. Mięciutki miąższ i chrupiąca skórka, polecam wszystkim na śniadanie z miodem czy dżemem a

Moje Małe Czarowanie
Pieczony camembert na sałacie 282

Jakie to zdrowe! Jakie to proste! Jakie to pyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący

Wyprawy kulinarne