francuskie - 7160 przepisów (strona:387/478)

Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 213

Po raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki

Moje Małe Czarowanie
Foie gras z karmelizowanymi morelami 184

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Francja, Bułgaria, Węgry, Hiszpania i Chiny są największymi producentami foie gras na świecie. Jednak jego historia sięga czasów starożytnego Egiptu. …

My Blueberry Corner
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 179

   A oto kolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy

Mango Papaja
Kapary z nasturcji po polsku 190

Kapary z nasturcji po polsku Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale

Ogrodnik w podróży
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 216

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu

Pociąg Do Kuchni
Ratatouille z grilla 291

Na temat , które normalnie wchodzą w skład ratatouille. I w tym momencie nasuwa się pytanie, czy ratatouille w jego „klasycznej” i samoistnej postaci można przyrządzić na

Kulinarna Pokusa
Pasztet z bakłażana i papryki 202

Taki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i

Moje Małe Czarowanie
Cordon bleu 209

Piękna nazwa, proste wykonanie i fantastyczny smak - to danie ma w sobie wszystkie wspomniane zalety. Gwarantuje, że zachwyci niejedno podniebienie. Kluczem są wysokiej jakości składniki, które

Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 215

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 210

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i

Życie zamknięte w smaku
Suflet serowy 180

Wybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki

Życie zamknięte w smaku
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 206

Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza

Pociąg Do Kuchni
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 215

Pasztet. W sumie to słowo niby oddaje wszystko. Ale przecież pasztet pasztetowi nierówny. Ten akurat jest wyśmienity (to oczywiste), mięsny, taki do krojenia, raczej nie nadaje

Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 386

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z

Pociąg Do Kuchni
Czekoladowy clafoutis z czereśniami 176

  Ucząc się ostatnio do egzaminu bardzo zamarzyło mi się zjeść coś słodkiego. Tak bardzo, najbardziej i mowy nie było o tym żeby mi przeszło. Jedyne

Mango Papaja