Puree z dyni – wiele osób zastanawia się jak zrobić najlepsze puree z dyni. Jaką dynię wybrać? Czy ją ugotować a może upiec? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak naprawdę każda odmiana dyni będzie odpowiednia na puree. Ja wybrałam dynię hokkaido, która charakteryzuje się intensywnym kolorem, twardą skórką, której nie trzeba obierać. Puree można przygotować na dwa sposoby, z gotowanej dyni(...)oraz z dyni pieczonej. Ja postawiłam na puree z pieczonej dyni. Jak je przygotować? Zapraszam na przepis ponizej! PUREE Z DYNI – PRZEPIS Składniki 1 dynia hokkaido ok. 1300 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynie przekroić na pół, wydrążyć z niej miąższ. Dynie pokroić na części (ok. 15). Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Umieścić na niej pokrojoną dynie
Przepiski.plidealnie nadają się na rodzinne pieczenie z najmłodszymi. Jak się robi muffinki dyniowe z kruszonką? Muffinki dyniowe to idealny jesienny deser. Są wilgotne, puszyste, z wyraźnym aromatem słodkiej dyni i korzennych przypraw oraz chrupiącą kruszonką. Przygotowanie tych dyniowych babeczek jest bardzo proste – nie potrzeba nawet miksera! W misie umieszczamy najpierw mokre składniki i krótko mieszamy, dodajemy suche składniki, również(...)Słodkie dyniowe ciasta i babeczki nie byłyby tak pyszne, gdyby nie zestaw korzennych przypraw. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków, znana też jako pumpkin spice (ang. przyprawa do dyni) sprawia, że te muffinki dyniowe z kruszonką smakują po prostu rewelacyjnie. Korzenny aromat i dynia to połączenie idealne. Jak przygotować puree z dyni? Żeby przygotować t e muffinki dyniowe
Na-talerzu.plwiem ilu dni chodziła za mną dokładnie taka zupa. Trochę słodka, trochę kwaśna, aromatyczna i rozgrzewająca. Pisałam Wam jakiś czas temu, że przywiozłam z Lubelszczyzny parę sztuk dyni. I część z nich sobie stała i wyglądała przepięknie. Jedna była wyjątkowa, wielka, zielona, no idealna do patrzenia na nią. I tak chodziłam koło niej, chodziłam i stwierdziłam, że chyba już dość(...)tego podziwiania. Dodatkowo parę dni wcześniej widziałam dokładnie tę samą dynię w telewizji. Jej kolor w środku był nie do opisania, byłam ciekawa czy moja będzie taka sama. Ciekawość wygrała, ciachamy. Kolor? Matkobosko, tak intensywnie pomarańczowy, że aż trudno było uwierzyć w to, że jest prawdziwa. Zapach? Melon, rasowy melon. Coś niesamowitego. To dynia prowansalska, jakby ktoś był ciekawy
KardamonovyDynia to niezwykle popularne jesienne warzywo. Zachwycająca swoją barwą, oferuje bogactwo witamin i minerałów obecnych w smacznym miąższu. Wykorzystując ją, możesz przygotować wiele smacznych potraw, odpowiednich dla osób w każdym wieku. Na początku musisz jednak prawidłowo obrać ją i podzielić na części. W jaki sposób najłatwiej usunąć skórkę oraz jak pokroić dynię? Jak obrać dynię? Konieczność obierania dyni zależy(...)twardej skórze wymagają usunięcia zewnętrznej warstwy, podczas gdy odmiany Hokkaido, piżmowa, delicata czy kabocha o miękkiej i delikatnej skórce możesz przyrządzać bez jej wcześniejszego zdejmowania. Zatem jak obrać dynię? Na samym początku utnij ogonek oraz końcówkę na spodzie warzywa, używając dużego i ostrego noża. Przekrój dynię na pół. Za pomocą łyżki usuń pestki z wnętrza. Możesz wysuszyć je w piekarniku
Rozdomowionazniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
Kardamonovywkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)warzyw Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki
W KawiarenceProste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinków, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką(...)prostą poradę jak przygotować puree/mus z dyni. Puree z dyni SKŁADNIKI: dynia PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania puree z dyni wybieram dynię piżmową lub hokkaido (tej ostatniej nie trzeba obierać). Dynię myję, lekko osuszam, przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydobywam miąższ wraz z pestkami. Porada. Pestki możesz wyczyścić i ususzyć. Połówki dyni kroję w poprzeczne talarki równej grubości. Blaszkę z wyposażenia piekarnika
Zasmakuj KuchniJesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni , która jest bardzo treściwa i NIESAMOWICIE PYSZNA! Zupa dyniowa Zazwyczaj zupa dyniowa kojarzy się z klasycznym kremem, który swoją drogą uwielbiam. Tym razem jednak miałem(...)ochotę ukręcić coś innego… Dzisiejsza zupa z dyni piżmowej ma w sobie sporą ilość brukselki, czerwonej fasoli oraz pomidorów. Zdecydowanie można się nią najeść Delikatnie pikantna, kremowa, o zróżnicowanej teksturze. Szukasz więcej dyniowych inspiracji? Na blogu znajdziesz REWELACYJNY przepis na krem z dyni . Jeśli masz takie ciągoty do dyni jak ja, to sprawdź koniecznie ostatnio dodane kopytka z dyni
Blendmandrodzy, oto wasza nowa, ulubiona przekąska imprezowa do dzielenia się. Serowa dynia to doskonała propozycja na różnego rodzaju jesienne przyjęcia począwszy od halloween, przez andrzejki, a na zupełnie niezobowiązujących domówkach skończywszy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. Gwarantuję, że zaskoczy i zasmakuje waszym gościom. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute(...)format: 4, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Serowa dynia – jak urozmaicić jej smak? Warto pamiętać, że poniższy przepis można potraktować jako bazę do różnego rodzaju eksperymentów. Miłośnicy ostrych smaków z pewnością docenią wersję z większą ilością chilli z kolei ci, którzy lubią coś
okolicepalnika.plwkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)warzyw Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki
W Kawiarencezniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
KardamonovyMiało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają(...)się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście
Moja Delicjamiejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również “bardzo lubi” się z kawą 🙂 Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest(...)również puree z dyni , które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam “ Kopytka dyniowe ” lub “ Tartę Dyniową “. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Moja DelicjaDynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde(...)najadło się połówką jednej dyni. Udostępnij Składniki na dynie faszerowane mięsem mielonym 2 dynie Hokkaido (po ok. 1 kg) 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 duża cebula 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki curry 1 / 2 łyżeczki kminku mielonego czubek łyżeczki kardamonu czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 / 2 łyżeczki imbiru mielonego
niecodziennikparyDynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą
Book of spellsDynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą
Book of spellsChleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki. Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 650 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek z dyni cały zaczyn Wskazówki wykonania Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić
Chlebki.plDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością(...)spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce
Vegan Tastemiejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście(...)potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej
Moja Delicjacebula1,5 litra bulionu warzywnego1 łyżeczka curryszczypta tartego imbiruszczypta gałki muszkatołowejpieprz, sól do smakuzioła prowansalskieświeży tymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem(...)minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyChwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto(...)Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty
Bon Appetit MałgorzatyDzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy(...)minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził
Bon Appetit Małgorzatyciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy
Kraina Miodem Płynącaprzypominający zarówno wyglądem, jak i konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników(...)ceramicznych200g przesianej mąki 1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej50 g selera naciowego60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano)3 cm obranego, startego świeżego imbiru1 spory ząbek czosnku100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem
Symfonia SmakówDynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy(...)nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry. Kroimy w dość dużą kostkę. Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyDelikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą. Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn
Maminek kulinarnyintensiv einen Fremdensprach, wie ist Deutsch, ich übe auf Schritt und Tritt. Ich habe gedacht, dass Webblog ideale Stelle daran ist. Siehst du ingerdwien Fehler? Schrieb!KREM Z DYNI./własny;/na 4 porcje600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona(...)papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami.SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------------KÜRBISSUPPE/eigenes Kochrezept;/für 4 Personen
W kuchni Karmel-itkisprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni 200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili kilka gałązek tymianku Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w dużą kostkę(...)przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja SmakuSkładniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy na mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki, a czosnek kroimy
Moja smaczna kuchniaprzepis nie został jeszcze oceniony) Dynie faszerowane mięsem mielonym to przepis, który na pewno polubicie i będziecie do niego wracać. Połączenie słodkiego smaku dyni z pomidorami, kuminem i serem halloumi daje niesamowite doznania smakowe. Część miąższu z dyni, który Wam zostanie możecie wykorzystać do deseru czy po prostu do sałatki. Dynie warto podać w towarzystwie jogurtu naturalnego lub śmietany, posypane(...)natką pietruszki. Zobacz też: Ketchup z dyni i papryki Puree (mus) z dyni Zupa krem z pieczonej dyni Przepis na dynie faszerowane mięsem mielonym Drukuj przepis Składniki 2 dynie piżmowe łyżka oleju 2 ząbki czosnku cebula 500 g mięsa mielonego 250 g passaty pomidorowej łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki kuminu łyżeczka tymianku sól
Kuchnia BazyliiPlacki ziemniaczane z dynią. Placki ziemniaczane z dynią - jesienny przysmak pełen smaku Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Jednak dodatek dyni nadaje im nie tylko nowy wymiar smakowy, ale także zachwycający kolor i aromat. Dlaczego placki ziemniaczane z dynią? Wyjątkowy smak . Połączenie ziemniaków i dyni tworzy wyjątkowy smak, który łączy słodycz dyni z delikatnym(...)smakiem ziemniaków. To danie jest zarówno słodkie, jak i wytrawne, co sprawia, że satysfakcjonuje różne podniebienia. Pełne witamin. Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Idealne na jesienne dni. Placki ziemniaczane z dynią to danie idealne na jesienne dni. Ich ciepły i sycący smak rozgrzewa, a przy tym dostarcza organizmowi energii, co jest szczególnie ważne w okresie chłodniejszych
Moja Książka KucharskaCurry z dynią i soczewicą to pyszny i prosty pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad. To danie z orientalną nutą łączy w sobie słodki aromat dyni i mleczka kokosowego z pikantnym smakiem płatków chilli. Możecie je przygotować dzień wcześniej – wszystkie aromaty będą miały czas się przegryźć i uzyskacie idealnie doprawione danie. Curry z dynią i soczewicą – idealny jesienny obiad(...)Curry z dynią i soczewicą to danie, które z przyjemnością jem niezależnie od pory roku, ale w chłodne dni jest po prostu niezastąpione. Wspaniale Was rozgrzeje po jesiennym spacerze czy w trakcie chłodnego wieczoru. Aromaty imbiru, kurkumy i kuminu w połączeniu z treściwą soczewicą i słodką dynią piżmową tworzą przepyszne, pożywne, rozgrzewające, a jednocześnie delikatne danie, które posmakuje też najmłodszym
Na-talerzu.plpierwsze gnocchi jakie robiłam, ale zdecydowanie jest to najlepszy przepis!. Przetestowałam kilka wersji przepisów, łączyłam dynię z ugotowanymi ziemniakami, dodawałam jajko, były ok ale to nie było to. Moje próby zaowocowały najlepszym przepisem jaki mogę Wam zaproponować. Co jest jego niewątpliwą zaletą? To ze jak macie gotowe już puree z dyni, przygotowanie gnocchi zajmie Wam 15 minut łącznie(...)gotowaniem. Szybko prawda? Polecam Wam inne dyniowe przepisy: – puree z dyni – dyniowe latte – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – dynia marynowana w occie – pieczona dynia futsu black – szakszuka z dynią – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera DYNIOWE
nietylkopasta.plzupie dyniowej przygotowywanej w moim rodzinnym domu. Gdy byłam dzieciakiem, jesienią na stole królowała zupa dyniowa na słodko. Obowiązkowo z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami! Mam ogromny sentyment do dyni w tym wydaniu i przez wiele lat byłam przekonana, że dynię można jeść wyłącznie na słodko. A tu niespodzianka 😉 Od wielu lat w mojej kuchni dynia występuje też w wersji wytrawnej(...)proste. Przyznam się Wam, że nie wyobrażam sobie bez niej jesieni. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zupa dyniowa – najważniejsze składniki Żeby przygotować pyszną zupę dyniową potrzebujemy tylko kilku składników. Dynia . Jak sama nazwa wskazuje, to podstawowy składnik naszej zupy. Do przygotowania zupy dyniowej możecie użyć dowolnej dyni – piżmowej, zwykłej, muscat, hokkaido. Ja używam na zmianę dyni piżmowej i hokkaido
Na-talerzu.plKalorie 300 kcal Jesienna kawa Pumpkin Spice Latte z syropem dyniowym i korzennymi przyprawami. Dyniowa latte z nutką korzennych przypraw. Składniki: SYROP KORZENNO – DYNIOWY 300 g dyni Hokkaido 120 ml wody 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków DYNIOWE LATTE 60 ml syropu korzenno(...)mleka 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru cynamon mielony starta mleczna czekolada (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PUREE DYNIOWE Rozpocznij od przygotowania puree dyniowego. Dynię pokrój na mniejsze cząstki, wydrąż miąższ. Jeśli używasz dyni odmiany Hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki. Kawałki dyni Hokkaido ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego wcześniej
ProstePesto.plroku sezon dyniowy był dla nas długi i obfitujący w nowe potrawy, tym strudlem z dynią i mięsem mielonym go kończymy. Po wielu deserach zrobiliśmy obiad z dyni na słono, sprawdziła się ona równie rewelacyjnie jak w daniach na słodko. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, składniki po kolei wkłada się na patelnię, a na koniec wystarczy zawinąć je w ciasto(...)francuskie i włożyć na nieco ponad pół godziny do piekarnika. Otrzymuje się strudel z dynią i mięsem mielonym , czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. Składniki na strudel z dynią i mięsem mielonym 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g miąższu z dyni 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 200 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki
niecodziennikparyDynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że my jemy dynię do lutego albo i do marca. Tyle mniej więcej wytrzymują w piwnicy mojej mamy dynie zebrane z ogródka. A jak tych zabraknie to zostaje jeszcze zamrożone pure z dyni. Także nasz sezon na dynię trwa pół roku. Wy jak nie macie zamrożonego(...)pure z dyni, to możecie ją jeszcdostać w sklepach, widuję ją czasem na półkach sklepowych. Warto ją zdobyć bo moje dzisiejsze danie warte jest jak najszybszego spróbowania:) Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni to taka wariacja na temat tego makaronu z kremowym dyniowym sosem tylko w tym daniu postanowiłam sos nieco odchudzić (rosołek zamiast śmietany) i całość zapiec
Cooking for EmilyPizza z dynią i feta…Każda kolejna pizza , którą piekę, staje się moją ulubioną. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto i smaczne nadzienie. Kiedy piszę nadzienie to wierzcie mi, pizzę można zrobić ze wszystkiego! Pizza z dynią i feta jest tego przykładem. Bardzo smaczna pizza nieco w świątecznym tonie. Cienkie kawałeczki dyni, suszona żurawina i włoskie orzechy(...)Takie nadzienie jest warte grzechu. Dynia i feta, słodkie i słone to wspaniała kompozycja smakowa. Dynia, dynia…Wszędzie dynia! Owo warzywo przeżywa prawdziwy renesans. Złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się standardów… Krem z dyni jest na pewno smaczny, pizza z dynią również! Pizza z dynią Składniki: 1 pizza 250 g pszennej mąki
codojedzeniaSezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin mają dynie w intensywnym kolorze pomarańczowym. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem(...)dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g), a w sezonie jesiennym także bardzo tania. Daje doskonałe możliwości do komponowania różnorodnych, smacznych i w dodatku zdrowych dań. Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne oraz oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom odchudzającym się oraz mającym problemy
Moje Kuchenne RewelacjeDynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam(...)Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana, jak na zimno, prosto z lodówki wyciągana. Moja teściowa mówiła, że nigdy „dynia -nki” nie lubiła, ale gdy ją skosztowała, to tak jej posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość
Moniki SmakołykiDuszona wołowina z dynią to skądinąd znana potrawa, występująca w pewnym wachlarzu szczegółowych odmian. Jest z pewnością atrakcyjnym i pożywnym daniem, nie tylko na jesień – można je z powodzeniem przyrządzać przez cały rok z dyni mrożonej. Nie jest też trudne, ani specjalnie czasochłonne do wykonania. Z drugiej strony spotkałem kilka takich przepisów na tę potrawę, z którymi ewidentnie „coś było(...)wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy
Kulinarna PokusaKolejne poznawanie dyni :) Tym razem w placuszkach.Składniki:1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1/2 szklanki startej na tarce dyni (dałam trochę więcej)1 jajko1/2 szklanki mlekaSposób przygotowania:1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, sól i cukier.2. Mleko, jajko i dynię połączyć i zmiksować blenderem.3
Kuchnia domowa AniSkładniki:ok 40 dag obranej dyni2 łyżki olejuprzyprawa do szarlotki / jabłecznika250 g ryżu1 cebulaniecały litr bulionuszczypta białego pieprzuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki masłatarty parmezan Sposób wykonania:1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.3(...)patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyEryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna!Składniki (na 4 porcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki(...)cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać podprażonymi na suchej
Food SquarePure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzenieDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo(...)ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna antydyniowa Rodzinka zajada ostatnio dynię pod każdą postacią, choć do niedawna wszyscy twierdzili, że dyni nie lubią... Tak więc ciekawy przepis(y) może sprawić iż zmieniają się nasze gusta kulinarne. Polecam wszystkim smakoszom dyniowym jak również tym, którym do dyni ciągle jeszcze trudno się przekonać :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku
Smaczne Zdrowe