PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 668postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII (3 min): cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy je a resztę skóry zostawiamy (chyba, że mamy(...)zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej stronie (ok. 1,5 min), następnie przewracamy łopatką zdecydowanym ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni, to znak, że albo źle odsączyliście cukinię (wtedy niestety musicie dosypać więcej mąki, co sprawi, że placki
Nerds Kitchen
Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro 242Fasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje. Po namoczeniu ją
Moniki Smakołyki
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 149obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto(...)prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt i mieszamy wszystko ciągle smażąc aż risotto osiągnie właściwą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia, najpierw od strony skóry, potem z drugiej strony. Niech zarówno skóra jak i mięso się ładnie zarumieni, a łosoś usmaży w środku. Chop the onion, cut the dried tomatoes in slices
Martyna Cooks
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 220Witam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w
Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 296da się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia na messegera dostałam link od niego z dopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem(...)sztywno. Na końcu cienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej wsypałam ekspandowane ziarna, do drugiej pokrojone drobno ciastka Oreo. Tak jak widać na zdjęciu poniżej na połowie formy wyłożyłam masę z ziarnami, a na drugiej połowie masę z ciastkami. Wyrównałam powierzchnię, na którą
Blondynka Gotuje
pstrąg duszony w śmietanie 251pstrąg w śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z
Miód i pieprz
ciasto Delicjusz, z orzechami 409Witam Kochani :-) Jako, że w powietrzu czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-) Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa(...)zostawiamy i rozrabiamy w nim składniki. Do mleka dodajemy margarynę. Wymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy. MASA ORZECHOWA Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta) Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość gotujemy, aż do redukcji mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ecoMalwa - poczuj jak smakuje zdrowie :) 192żywnością. Dlaczego? Po pierwsze prowadzi bloga, którym głównym tematem jest promocja zdrowego stylu życia oraz zamiłowanie do zdrowej żywności. Znaleźć tu można wiele ciekawostek dietetycznych oraz zdrowych przepisów. Po drugie sprzedaż oferowanych produktów znajduje się na platformie Allegro . Produkty, które otrzymałam do zrecenzowania to: komosa ryżowa suszone liście moringa olej z nasion marchwi SUSZONE LIŚCIE MORINGA Moringa(...)ryżowej pisałam na blogu już nie raz. Uwielbiam ją! Oprócz swoich cudownych właściwości zdrowotnych ma przepyszny, orzechowy smak, który można poczuć już po otworzeniu opakowania :) Świetnie komponuje się w daniach wytrawnych i słodkich, na zimno i ciepło :) OLEJEK Z NASION MARCHWI Olej z pestek marchwi to 100%, naturalny, zimnotłoczony olejek służący do celów kosmetycznych. Jak możecie zauważyć
Zdrowie na języku :P
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 160obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto(...)prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt i mieszamy wszystko ciągle smażąc aż risotto osiągnie właściwą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia, najpierw od strony skóry, potem z drugiej strony. Niech zarówno skóra jak i mięso się ładnie zarumieni, a łosoś usmaży w środku. Chop the onion, cut the dried tomatoes in slices
Martyna Cooks
Piernik staropolski 244margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe(...)przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa: Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat
Domowa Cookierenka Agi
Kluski na Parze - "Pampuchy" 225Kluski na parze to taka troszkę inna wersja pączków gotowanych na parze i podawanych na gorąco. Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze
Słodka Strona
Frittata z cukinią i tymiankiem 215Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i
Kulinarne przygody Gatity
Pomarańcze! 247pomarańczy zabrałam się do dzieła. Oczywiście wszystkich pomarańczy do orange curd nie wykorzystałam. Dzięki nim wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności(...)nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd i teraz mogę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolona, dlatego polecam go serdecznie :) Jeśli wiecie, że gorzkawy posmak może nie przypaść Wam do gustu
Ratunku obiad
Mazurek orzechowo – jabłkowy 321Oprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne(...)surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy, chłodzimy i pieczemy jak pierwszą część. MUS JABŁKOWY Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Przesypujemy cukrem, smażymy na patelni do wyparowania płynu i zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta. MASA ORZECHOWA Obrane orzechy
Kierunekuchnia