drugie danie - 14640 przepisów (strona:722/976)

Kubdari z jagnięciną 112

Kolejny raz udało się nam kupić mieloną jagnięcinę i choć wkładaliśmy ją bez pomysłu do koszyka, wiedzieliśmy, że zrobimy z niej pyszne danie. Inspiracji szukaliśmy w kuchni gruzińskiej i spośród wielu bardzo interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną . Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe(...)patelnię, położyć na nią przygotowane placki z jagnięciną (łączeniem do dołu). Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 minut – do zrumienienia się ciasta, po czym przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 8 minut (także pod przykryciem), na 2 minuty przed końcem na zrumieniony placek położyć kawałek masła wielkości łyżeczki. Kubdari z jagnięciną podawać na ciepło

niecodziennikpary
Chmurki z białek 203

Kilka razy pisałam już o tym, że strasznie nie lubię nic wyrzucać ;/ Uwielbiam kombinować tak, aby w miarę możliwość wykorzystać wszystko do maksimum. Czasami taka kreatywność

PatiGotuje
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 163

ugotować. Może  z pomocą przyjdzie Wam mój cykl wielkanocny, który dziś rozpoczynam.  Chciałabym podzielić si ę  z Wami kilkoma moimi sprawdzonymi przepisami na wielkanocne potrawy, dania obiadowe, przystawki, słodkości, jakie królują na moim wielkanocnym stole. Bananowa babka jest moim pierwszym wielkanocnym przepisem. B abka z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana(...)vanigliato per dolci, un pizzico di sale e un pizzico di noce moscata. Aggiungete l'uva sultanina e le noci sgusciati e tritate finemente. Mescolate bene il tutto. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do pierwszej

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 211

Te serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią

Karo in the Kitchen
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 216

Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący

Pociąg Do Kuchni
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 286

  Podczas przeglądania książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało

W poszukiwaniu inspiracji
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 186

 Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :( Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 188

A to moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała

Proste Potrawy
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 201

jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół. Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka). Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki z tortilli panierowane 157

pieczarkami, serem i parówką. To przepis na świetne zawijane placki z tortilli oraz kilku innych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Tortille w panierce to pyszna przekąska, szybkie danie oraz pomysł na oryginalne podanie parówek. Często zastanawiasz się zapewne nad tym: Co zrobić z tortilli? lub Co dodać do tortilli? Nasza propozycja, to łatwe(...)nakładamy nieco pieczarek z cebulą, następnie posypujemy startym serem i kładziemy parówkę. Placek zwijamy ciasno w roladkę. Końce zawijamy do środka roladki. W odpowiedniej wielkości talerzu roztrzepujemy jajka. Na drugi wsypujemy bułkę. Następnie każdą roladkę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju na małej mocy palnika z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie podajemy na ciepło

Kuchnia Na Wypasie
Dwa Oblicza Jamie`go 211

sklepach i polować na wyszukane składniki. Do tego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki(...)więc można się wiele dowiedzieć, rozszerzyć swoje kulinarne koncepcje. Można zakochać się w zdrowym gotowaniu albo zdrowo gotować co jakiś czas. Obie książki polecam. W pierwej pozycji się zakochałam, druga jest dla mnie równie cenna, ale czerpię z niej wiedzę na swój sposób. Choć kilka śniadań jakie zjadłam oczarowały moje kubki smakowe. WASZA

Blondynka Gotuje
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 186

kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć(...)nich podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt...  Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim

Kuchnia u Krysi
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 184

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne.  Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym  smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)się w nim do połowy. Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół. Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu

Smak mojego domu
Rosół z mięsnymi kołdunami 226

nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to powiem tylko tyle, że nie były złe, a   nawet całkiem(...)Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem lub literatką, na jedno koło nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dobrze zaciskamy boki. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy

Smakowy Raj
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 176

Empanada gallega to jedno z  typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym(...)góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy 32-33 cm. i przykrywamy nim farsz. Odcinamy ciasto, które wystaje poza formę. Górną warstwę ciasta dociskamy do pierwszego placka i sklejamy, tak aby obydwie

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne szpinakowa 210

Pyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana

My Culinary Art
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 205

Witam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 399

Zachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł

karmelowy
Czekoladowe naleśniki 210

Naleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je

Kulinarne przygody Gatity