W jednej z arabski knajp jadłam ostatnio ciasto borek z serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych
Jadło i czytadłoSkładniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g
ClauditteMissCookingczosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.3.Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą wodę a ciasto będzie jeszcze mało klejące , dodajemy jeszcze troszkę ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy(...)pierogi. 8.Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :DA do milszego gotowania proponuję piękną nutkę : Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzykąkrewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości(...)łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstawić do wystudzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Sos chili świetnie smakuje również z ryżem
Food Squaretelefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to, czego nie zauważają. Widzieliby to, co istotne, co należy zobaczyć. Widzieliby moc uczuć i relacji z drugim człowiekiem, a nie tylko elektryczną zabawkę w swoich rękach. Życie bez miksera to nie taka łatwa sprawa! Powoli zaczynam się przyzwyczajać, ale jeśli tylko mogę, staram się wymyślać(...)wsypuję galaretki. Dokładnie mieszam, aby zredukować grudki, a proszek z galaretki się rozpuścił. Odstawiam, aby ostygło. Kiedy masa zacznie tężeć, czyli nie będzie płynna, ale z łatwością da się rozsmarować na waflach, rozsmarowuję ją (ja zużyłam 3/4 opakowania wafli dlatego,że dała grubszą warstwę masy z galaretki). Przekładam warstwami, na zasadzie: wafel, masa, wafel, masa, wafel
W kuchni Karmel-itkiJestem zachwycona smakiem tej przystawki. Każdy składnik z talerza składa się niesamowity smak całego dania. Warto poświęcić chwilkę na przygotowanie tego tatara. Możecie przygotować sobie go w domu bez żadnej okazji, ale równie świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Klika słów o Suempol. Suempol to firma, która poprosiła mnie o opinię na temat ich nowego produktu jakim jest tatar(...)łososia układamy kostkę awokado, ponownie lekko ugniatamy, na awokado ponownie posiekany łosoś, ugniatamy, układamy awokado, na nie cebulkę dymkę, potem pomidor, kiełki rzeżuchy. Obok układamy paski cukinii, a po drugiej stronie rysujemy wzorek sosem sojowym z wasabi lub ustawiamy malutką miseczkę z sosem, aby można było sobie maczać w nim potrawę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wbrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish(...)piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc od piekarnika). Kontroluj mięso co kwadrans, podlewając je powstałym sosem. Piecz mniej więcej godzinę na kilogram. blabla blabls Wash
Martyna CooksPIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wvrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish(...)piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc od piekarnika). Kontroluj mięso co kwadrans, podlewając je powstałym sosem. Piecz mniej więcej godzinę na kilogram. blabla blabls Wash
Martyna Cooksśredniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml
Karo in the KitchenJeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne
UgotowaćWielogodzinna podróż z dzieckiem jest nie lada wyzwaniem! Myślimy o tym co zabrać, jak dziecko ubrać, gdzie zrobić przystanki, a bardzo często zapominamy o przekąskach. Później
Kolizje SmakówUwielbiam wytrawne tarty, szczególnie te na spodzie z ciasta francuskiego. Dziś chciałam Wam polecić moją ulubioną ostatnio-ze szpinakiem. Jak dla mnie połączenie szpinaku z
Mania GotowaniaKtóż z nas nie lubi wędlinki własnej roboty...? Myślę, że niewielu. W końcu tylko wtedy wiemy tak naprawdę co jemy. Dla tych którzy nie
Smaczne Zdrowewoli "śluski kląskie", bo jak już się raz usłyszy to koniec, inaczej powiedzieć się nie da. Uwielbiam! Choć moja miłość do nich nieco przygasła od kiedy zaczęłam odchudzać siebie i swoją kuchnię. Za to zawsze mogę liczyć na dobre kluski u teściowej, łącznie z dokładką "Justynko, dwie tylko zostały, kto to zje, a ty tak lubisz.." :) Nigdy nie umiałam odmówić(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków. Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo tradycyjne są większe. Formujemy więc takie, jakie lubimy
bistro mamaQuesadilla (czyt. kesadija) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjna jej wersja bazowała jedynie na dwóch tortillach kukurydzianych, pomiędzy którymi znajdowała się warstwa roztopionego sera. Historia quesadilli sięga połowy XVI wieku. W wyniki najazdu Hiszpanów na terytorium obecnego Meksyku, znacznie wrosła jakość tamtejszego jedzenia, poprzez przywiezione przez nich mięso. Może i ówczesnym czasie kuchnia meksyku nie należała(...)boczek i posypujemy serem. Tortille składamy na pół i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grzejemy na wolnym ogniu, aż jedna ze stron się zarumieni i będzie chrupiąca. Przekładamy na drugą stronę i grzejemy, aż druga strona się zarumieni a ser całkowicie się roztopi. Gotową quesadillę kroimy na trzy-cztery równe trójkąty. Swoje quesadille podałem z sosem śmietanowo-musztardowym
Jacob Tastes