drugie danie - 14640 przepisów (strona:728/976)

Kurczak pieczony na butelce 4155

Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol

Poezja smaku
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 236

Piernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny

Karo in the Kitchen
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 192

wołu nie nadaje się na steka. Jak już przygotowałam z namaszczeniem te nieszczęsne dwa cieniutkie steki z ligawy jak bozia kazała – 2,5 minutki z jednej, 2,5 z drugiej, odwracanie, odpoczywanie, itd. okazało się, że żeby poradzić sobie ze zjedzeniem tego mięsa trzeba by pożyczyć sztuczną szczękę od sąsiada lub mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka. Nie. Nie. Pomyłka(...)już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa nie solimy! Sól wyciąga wilgoć, a my chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos.   Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie - krok po kroku 178

wyjmujemy go z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na 12 godz, po czym ponownie chowamy do lodówki. Krok drugi ZACZYN 1 szklanka zakwasu, mąki żytniej ( około 650 g) ok. 800 ml lekko letniej wody. W wysokim szklanym lub emaliowanym naczyniu umieszczamy zakwas, który mieszamy z mąką i wodą. ( Mamy(...)starcza jeśli piekę chleb (2 bochenki na raz - dokładnie w takich proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce 30 x 12 cm Mam nadzieję, że przybliżyłam sposób upieczenia chleba. Może warto skorzystać ze wskazówek

Proste Potrawy
chow mein z kiełkami i kurczakiem teryiaki 281

Składniki: - 1/2 opakowania makaronu chow mein - 3 cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków  - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki

Cook&Love
Naleśniki ryżowe 288

Po dłuższej przerwie wracam na blog z nowymi przepisami. Nie było mnie tu przez chwilę, ale natłok różnych problemów do rozwiązania skutecznie odciągnął mnie od blogowania

Przysmaki Karolki
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 220

Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Baba ziemniaczana radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe

Trzeci talerz
Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki 169

Pamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie

greenscarf
3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 200

bazię wegetariańskie kotlety. Odpowiednio podkręcona kasza może być naprawdę pyszna! Zresztą zerknijcie na moje propozycje, aby się o tym przekonać :) Kasza jest bardzo wartościową bazą dla wielu zdrowych dań ALE jej prawidłowe ugotowanie (ile kaszy na ile wody?, co zrobić by była sypka?) może sprawiać kłopoty i z pewnością wymaga zachodu. Mnie samą właśnie te czynniki zniechęcały(...)czemu są smaczne już same w sobie. Można je zjeść na zimno (i wykorzystać jako baza do sałatki) lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu, baza do szybkiego kaszotto, dania typu stir-fry, wegetariańskich kotletów itd. To super zdrowy produkt w super wygodnej formie. Możliwości jego wykorzystania jest wiele, a inspiracji szukajcie w moich przepisach, które znajdziecie na dole

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z jogurtem greckim i winogronami 622

Trochę żonglerki w użyciu owoców i jogurtu, a w efekcie pyszne danie które nigdy się nie znudzi! Z poniższym przepisem na placuszki z owocami mierzyłam już się kiedyś w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie , kiedy to przyrządzałam na jego bazie Placuszki jogurtowe z bananami .  Efekt końcowy tak mi zasmakował, a placuszki okazały się(...)podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka przekrojonych na połówki winogron - wcześniej wyjąć z nich pestki ostrym czubkiem noża . Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby potrzebna repeta oleju, ale banan jest wyjątkowo ciężki w obróbce i łatwo przywiera . Lekko podkręcić ogień i smażyć krótko do zrumienienia - najwyżej

Grunt to przepis!
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 153

poszły za nimi okresy wyjątkowo krótkiej aktywności. Za pierwszym razem winą został obarczony but biegowy, który okazał się niezwykle podatny na usterki, bodajże już na trzecim treningu. Za drugim razem trenowanie nabrało nawet pewnej regularności, ale przyszedł wakacyjny wyjazd i pomimo, że Najlepszy z Mężów cały biegowy ekwipunek zabrał ze sobą, zapału wystarczyło ledwie na jedną leśną przebieżkę(...)półmaratońskim i maratońskim pojawiają się posiłki dla uczestników organizowane pod hasłem pasta party. Z jakością tych dań jest różnie, choć bywa, że zmęczeni wszystko pałaszują ze smakiem jak przysmak. Nie tylko na okazję długodystansowego biegu warto przygotować dosyć proste danie jednogarnkowe na bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji

I tu będę miała takie te
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 248

gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków(...)liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika (około 180 stopni, grzałka góra-dół) na jakieś 45 minut. Gołąbki są gotowe, ale wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Smacznego! Zapraszam również na inne PODKARPACKIE SPECJAŁY na moim blogu

Trzeci talerz
ROLADA Z CUKINII 131

ROLADA Z CUKINII W dzisiejszym poście serdecznie zapraszam do zrobienia bardzo dobrej rolady z cukinii. Taka roladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na

Kulinarnie z Polką na Kresach
Paszteciki Z Kapustą 209

Paszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2

Gotowanie...to proste !
Grillowany stek 242

Opis: Wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne