mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia. Biorę dwie duże miski. Do jednej z misek przesiewam mąkę, cały kilogram. Do drugiej miski wbijam dwa jajka i dodaje 10 żółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę(...)piekarnika. Jak zlepiacie jagodzianki, pilnujcie, żeby w miejscu zlepienia nie było mąki, to ułatwi dokładniejsze sklejenie. Piekę około 6 jagodzianek na jedną blachę, to taka standardowa blacha, więc jak dacie 6 sztuk to wam się nie „przytulą” do siebie i dopieką się dokładnie. Jak w połowie roboty odechce się wam lepienia, to ciasto możecie wsadzić do formy do pieczenia
ladykitchenJakiś czas temu bardzo miła Pani z wydawnictwa zapytała mnie, czy nie chciałabym zrecenzować książkę pod tytułem „Sekrety francuskiej kuchareczki”. Pierwsza moja myśl? Trochę dziwny tytuł, choć zdecydowanie intrygujący… Druga myśl: mam na głowie pracę zawodową, dzieci, bloga, męża, milion innych spraw i jeszcze mam książki brać na głowę?...mhm po chwili przyszła refleksja. Przecież kocham książki, zawsze kochałam(...)czyta się łatwo, przyjemnie i zdecydowanie z uśmiechem na ustach. Dodatkowym bonusem jest uhonorowanie każdego rozdziału przepisem kucharskim. Autorka w każdą opowieść umiejętnie wplata dania tradycyjnej kuchni francuskiej. Opowiada jak to danie pojawiło się w jej życiu, a ponadto zamieszcza uproszczony przepis. Przepis opisany w ten sposób, że aż chce się zerwać z kanapy
Kolizje Smakówpostanowiłem ją stosownie ochrzcić. ;) Ta kanapka to zdecydowanie propozycja na II śniadanie dla mięsożerców, którzy sałatę uznają tylko za fajny dodatek do soczystego kurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny(...)pół, ułóż umyte liście rukoli, a następnie plastry soczystego filetu. Kurczaka posmaruj pastą z pomidorów suszonych, a nań połóż awokado pokrojone w plasterki i usmażony na chrupko boczek. Przykryj drugą połówką pieczywa i zapakuj w papier śniadaniowy lub zjedź na miejscu
Food Squareserii "Kilka pomysłów na.." będą pojawiać się rzadziej, z racji, że wiele jest próśb o całe przepisy na coś, a znajdź, uporządkuj coś gdzie jest milion przepisów, nie da się. Tak więc (mam nadzieję) częściej będą się pojawiać "osobne" wpisy, a jeżeli nadal lubicie zerkać co dobrego można zjeść po za śniadaniem, to odsyłam na instagrama , gdzie zacznie pojawiać się(...)przeprawić odpowiednio dla siebie. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce/pominąć ten krok jeżeli się śpieszymy. Uformować kotlety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 40min, przewracając na drugą stronę w połowie. Poddawać w pełnoprawnym burgerze, a może i w tortilli? Z kaszą, ryżem.. lub po prostu z warzywami, czy sosem
More food, love and dreamsOstatnio przygotowałam rybę, która w ogóle nam nie posmakowała - niestety była za słabo doprawiona. Było mi żal wyrzucać upieczonych filetów rybnych, dlatego też postanowiłam je do
Ugotowaćkilka płyt jazzowych. A skoro już o diamentach mowa, to przedstawiam Wam jeden z nich - Kawa Diamond od Cafe Ina. " Ważne jest żeby uzmysłowić potencjalnym klientom że świeżą kawę da się kupić w sklepie. To nasze motto i idea powstania Cafe Ina" Moja przygoda z palarnią kawy Cafe Ina rozpoczęła się niespodziewanie. W ostatnich tygodniach dojrzewałam do kupna porządnego ekspresu(...)łyk jest nieco mocniejszy niż ten pierwszy, ale nadal delikatny i przyjemny. To świetna kawa, przy której można się zrelaksować, odpocząć. Dla mnie to idealna kawa jako ta druga, którą piję w ciągu dnia czy też trzecia. Na spokojnie, gdy mam chwilę dla siebie i mogę delektować się jej przyjemnym smakiem. Lubię kawy z mocnym zakończeniem, ale najczęściej
Gotowanie i blogowaniepodrażniony przepiciem żołądek. S ól pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. S tosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było(...)będzie idealne dla Polaków na te święta. Nie tylko wódka jest naszym narodowym alkoholem, ale i jej spożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin
Jem więc Jestempodrażniony przepiciem żołądek. S ól pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. S tosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było(...)będzie idealne dla Polaków na te święta. Nie tylko wódka jest naszym narodowym alkoholem, ale i jej spożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin
Jem więc Jestemczasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami(...)sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy
Right Behind The KitchenPierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach
Pociąg Do Kuchnikostkę. Mieszamy wszystko z majonezem. Najlepiej smakuje jeśli chwilkę postoi i smaki się "przeżrą". To, że najpyszniejsza jest na 2 dzień to na marginesie, bo rzadko tego "drugiego dnia" doczeka. Sałatka wyszła genialnie, ale nie ma w tym nic dziwnego - jest śledź (a to już połowa sukcesu) i jest baza podchodząca delikatnie pod sos tatarski(...)spokojnie może czekać na swoje 5 minut. Oczywiście tradycji stało się zadość - sałatka zniknęła. To oznacza jedno - najważniejsze kryterium oceny. Jak to powiedział smakosz, który kocha jeść, za majonez dałby się zabić ale od sałatek stroni - "Pyszna. Taka na 5 z +". Skoro On tak powiedział, to tak musi być. Skoro tak musi być, to wypada się podzielić. :) Reasumując: "Bierzcie
Wypisz Wymalujdziało, i choć zdawać by się mogło, że wszyscy o niej zapomnieli, wcale tak się nie stało. Zmotywowana ogromną niespodzianką zorganizowaną przez znajome blogerki znów zaczęłam pisać, dając blogowi drugie życie. Sama jestem zaskoczona, jak entuzjastycznie zostało ono przyjęte - coraz więcej odwiedzin, komentarzy, obserwatorów. Pożeraczka rośnie, rozwija się, stała się miejscem, bez którego już sobie nie wyobrażam być(...)rozwijać i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń.Jeszcze raz chciałabym podziękować Wam - za to, że jesteście. I, oczywiście, zapraszam serdecznie na urodzinowe ciacho.Miał być tort, ale... Nie dałam rady, nie miałam kiedy, niestety. Zamiast tego przygotowałam tartę, która skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest - nie zwracajcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) Kocham jabłka w każdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam(...)słodkie Malinówki , aż po kwaskowate Papierówki i wiele, wiele innych. Bardzo przydatny poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw
Grunt to przepis!hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz(...)przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów
Martyna Cookshiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz(...)przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów
Martyna Cooks