Smażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal(...)jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie lub z dodatkiem sałatki
nietylkopasta.plJesień. Dynie zaczynają wypełniać warzywne stragany. Dzieciaki w Ameryce planują już przebrania na Halloween. Nie sposób w tygodniu amerykańskim , który ma miejsce w październiku, nie pomyśleć o daniu z dyni. A cóż mogłoby być bardziej klasycznego niż pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej(...)pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto nadzieniem dyniowym i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzić całkowicie. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną
zadanie-gotowaniekostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu(...)kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli
CiastkozercyDano, oj dawno już o książkach nie pisałam. Nie dlatego, że nie czytam - broń Boże ! W wyzwaniu Good reads jestem ciągle on track , więc wszystko idzie zgodnie z planem. Zaczytawałam się ostatnio w Grze o tron , muszę dokupić brakujące części i wtedy opowiem o moich wrażeniach z całości (bo tu naprawdę nie ma co opisywać pojedynczych książek(...)twierdzi, Czasami, w przyćmionym świetle, z wciągniętym brzuchem, mógłbym nawet wpaść w oko samemu sobie . Czarujący dżentelmen zajmuje się sprzedażą dzieł sztuki - oficjalną, ale również nielegalną. Przez tą drugą działalność żywo interesuje się nim niejaki Martland, były pułkownik wojsk spadochronowych, a obecnie supernadinspktor z tajemniczego oddziału SPG, powołanego przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych w Wielkiej Brytanii; zupełnie przypadkowo dawny szkolny
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby(...)mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy
Marder&Marder Manufactureazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz(...)blenderem, by stały się gładkie i smaruj nimi kruchy spód. Górę mazurka ozdób czym dusza zapragnie. Ja wykorzystałem orzechy nerkowca, kandyzowaną papaję i suszonego ananasa. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy spód nieco już zmięknie. * Pomysłem na jaglanego mazurka zainspirowała mnie Olga Smile . Więcej wielkanocnych przepisów pod tagiem #wielkanoc
Food SquareSernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy(...)popękany. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać
Kuchcik gotujejuż po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które.Części się udało , ale tak naprawdę „ na farta” , gdyż nam , nie profesjonalistom , było na pewno trudno.Obydwa były przepyszne(...)której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło się bez wpadek.Świetna zabawa , którą wy śmiało możecie powtórzyć w domu – ciekawe ile z Was jest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go.Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi.Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem.Wyczekując efektu końcowego podglądaliśmy jak p. Tomasz przygotowuje praliny
Ostra na Słodkostopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy jak normalny budyń aż zmieni kolor i konsystencję.Masło ucieramy z cukrem pudrem trzcinowym, powoli dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, ucierając dodajemy miód(...)można w nim wyczuć bez problemu - zarówno w zapachu jak i w smaku. Szczególnie dobry jest na 2 dzień gdy "naciągnie" masy i powidła. Szczerze mówiąc tego smaku nie da się zaszufladkować i jasno zinterpretować. To jest coś, co po prostu spróbować trzeba. Mistrzostwo? TAK!MASA:Masa jest cudownie kremowa i mocno piwna! Tu smaki walczą ze sobą
Wypisz Wymaluj(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit
Przepiski.plWitam Kochani tego ciepłego słonecznego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKremowy i wyrazisty sos z marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy
Karo in the KitchenMacie czasami ochotę na pizzę, ale nie chcecie jej zamawiać, ani tym bardziej nie chce się wam jej robić? W takim razie jest to idealny przepis
Taste of imaginationkolorowej marchewki z dodatkiem makaronu Pesso , jak dla mnie świetnego zamiennika dla popularnego kuskusu. Zobaczcie zresztą sami. Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład(...)strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Usmażonego sandacza wyłożyć na sałatkę i od razu podawać. 1 porcja to ok. 455kcal , węglowodany: 40g, białko: 35g, tłuszcz: 17g Informacje dla diabetyków
DietologNawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam Perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką. Składniki: - 1 perliczka ok 1 kg - 1/4
Kulinarne życieWilgotne ciasto z dodatkiem purée z dyni, delikatny krem z dużą dawką orzechów przykryte kołderką z kroplami złotej rosy. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio , marki S tovit. Składniki: na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Połowę ubitej śmietany wykładamy na puree z dyni, po czym, wykładamy drugą połowę śmietanowej masy wymieszanej z orzechami. Ciasto schładzamy a następnie przykrywamy górną warstwę bezową. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego! Skontaktuj się z kancelarią, która gwarantuje profesjonalne
Podróż w kulinariaTym razem potrawa z gatunku tych wykwintnych... makaron z krewetkami. Wbrew pozorom jest on niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga od nas zbyt wiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować z dodatku kawy, jeśli za nią nie przepadacie i dać do masy więcej kakao – będzie równie pysznie. Staropolski tort orzechowo-kawowy – blaty: 300 g zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki(...)cukrem pudrem na puszystą masę – podwoją, a nawet potroją swoją objętość. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zmielone orzechy. W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli (widełki trzeba wcześniej umyć – inaczej białka się nie ubiją na sztywno). Po odwróceniu miski do góry dnem nie powinny wypływać. Przekładamy połowę
Poezja smakuGdy gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z
królestwo garówMięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili
potrawyregionalnePamiętacie te przekładane wafle? Kto u Was w domu robił najlepsze? Te z dzisiejszego przepisu to bardzo szybka wersja znanego smakołyku – tortu Pischinger. Mocno kakaowe, idealnie
Karo in the Kitchenwarto – to kapusta, która nie tylko ma wiele wartości odżywczych, ale także charakteryzuje się wspaniałym, lekko orzechowym smakiem. Teraz jarmuż jest dostępny w coraz większej ilości sklepów, więc dania z niego będą pojawiać się u mnie częściej. Na początek przygody z jarmużem polecam chipsy – jarmuż bowiem można podgrzać na chrupiąco. Chipsy z jarmużu można smażyć, jednak zdecydowanie(...)dwóch turach). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 4-8 minut. Jarmuż powinien zacząć się brązowić i być chrupiący – najlepiej spróbować. Chipsy zachowują swoje chrupkie właściwości nawet na drugi dzień. Post Chipsy z jarmużu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuRavioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób
Anielskie Smaki