Chałka na zakwasie 216pokolenie w lesie odbywa się wielkie zgromadzenie, w wyniku którego po pierwsze wybrana zostanie ścieżka jaką przez następne pokolenie będą się kierować wszystkie magiczne stworzonka, a po drugie odbędą się rytuały, dzięki którym żadne ze stworzeń z początkiem dnia nie stanie się człowiekiem. Niestety wszyscy, którzy byli na poprzednim Wielkim Wiecu odeszli i nikt z obecnych(...)założeń scenariuszowych miał się nie udać. Na koniec przybył dzielny palladyn i nas uśmiercił, zanim jednak wszystko się skończyło zły wampir rzucił klątwę przenosząc wszystkich, jak się okazało drugiego dnia gry, do tajemniczego świata Kiratsuli. I tam mieliśmy kolejne role, ja grałam Elfią panią, pierwszą z mieszkanek Kiratsuli, za życia potężną maginię, teraz zdolną jedynie przejąć kontrolę nad trójką niewolników
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 246można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce i z ostrym keczupem - po prostu wybornie :))) w całym daniu najbardziej podoba mi się fakt, że smak szpinaku nie jest wyczuwalny. Ja szpinak lubię, ale Mąż niekoniecznie ;) A blog, na którym je znalazłam to SzczyptaChili.pl , którego autorką jest Martyna(...)kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia
Kolorowy Przepisownik
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 362Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna
Słodka Strona
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 209Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki
kulinarnyJa
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 182czas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni C. W połowie czasu odwrócić królika, by druga jego połówka nasiąknęła płynem z pieczenia. Na kwadrans przed końcem pieczenia do naczynia z królikiem włożyć liście chrzanu i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać(...)pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się
Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka melonowo-brzoskwiniowa 194Niewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)czasie nalew zlewamy przy pomocy durszlaka. Nie musimy dokładnie tego robić, chodzi tylko o oddzielenie owoców od spirytusu. Spirytus z powrotem wędruje do słoja, a owoce do drugiego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na tydzień na parapecie. Albo w innym ciepłym miejscu. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się szybciej rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy ze spirytusem
Marder&Marder Manufacture
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes 263Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam
karmelowy
Sos mięsny do makaronu 232Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Steki z ligawy wołowej 198Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni
Programista w kuchni
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 223smażony pstrąg Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje
Miód i pieprz
Stek z kalafiora z pikantną salsą 218Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla
My Culinary Art
Tort gruszkowy z białą czekoladą 305kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy(...)kształcie kółeczka- o jak najmniejszej średnicy). Kreślimy na gruszkach czekoladowe linie. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: umieszczamy na paterze, nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy drugim blatem, który lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest
Domowe Torty
Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 267kilkoma ostatnimi publikacjami. Ale powiem teraz rzecz najważniejszą – jakkolwiek by ta potrawa nie wyglądała, jej smak nadrabia z nawiązką wszelkie inne niedociągnięcia To jeden z moich „klasyków” – dań które przyrządzam od lat i do których bardzo chętnie wracam. Nie jest ono skomplikowane pod żadnym względem, choć warto pamiętać, że wykazuje się dużą wrażliwością na zmiany proporcji ziół(...)Ewentualny nadmiar masy również wkładamy na patelnię. Dusimy powoli na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem przez ok. 75 minut, co pewien czas poruszając zawartością naczynia i odwracając mięso na drugą stronę. Finalnie powinniśmy otrzymać gęsty sos oliwkowo-ziołowy z minimalną ilością płynu – dlatego jeśli stwierdzimy pod koniec duszenia nadmiar wody, należy zdjąć pokrywę z patelni, aby sos się zredukował
Kulinarna Pokusa
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 158morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc nie chcąc nie ma. Do przepisów wykorzystujemy wiec ryby, jakie mamy do nabycia w danym miejscu. Dlatego przepis na kotlety rybne powinien być przepisem dla każdego! Kotlety rybne panierowane przyrządzisz z popularnych ryb dostępnych w większości sklepów. Rzecz jasna najlepiej sprawdzi się dorsz, ale równie(...)jeden kotlet i sprawdź. Jeśli masa jest jeszcze nieco rzadka, dosypujemy trochę bułki. Formujemy owalne, bardziej płaskie (niż klasyczne mielone) kotlety. Do głębokiego talerza wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego naczynia wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kotlety obtaczamy podwójnie w jajku oraz w płatkach i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Należy pilnować aby temperatura oleju
Kuchnia Na Wypasie