MUFFINY KAKAOWE PEŁNOZIARNISTE Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 222Robię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego
Calzonella.com
Makaronowa pizza z patelni 299Pizza z makaronu ? Do tego upieczona na patelni? Dlaczego nie ! :) Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej
Taste Therapy
Karkówka marynowana w papryce i cebuli 240Jeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób
Ugotować
Placki z cukinii z natką pietruszki 235Przez długi czas cukinia kojarzyła mi się wyłącznie z leczo. Później zaczęłam z nią eksperymentować i… w ten sposób przekonałam się, że można z niej przygotować wiele pysznych dań. Dziś zapraszam Was na placki z cukinii z natką pietruszki. Spróbujcie. Placki z cukinii z natką pietruszki 2016-04-17 01:43:04 Write a review Save Recipe(...)pietruszki, mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy po łyżce masy tworząc małe placuszki. Placuszki smażymy aż około 2-3 minuty, aż będą ładnie rumiane. Następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki z cukinii po ściągnięciu z patelni odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszki
Kulebiak 175ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatwe
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42938Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I
Karo in the Kitchen
Naleśniki - moje ulubione śniadanie! 175Od dziecka lubiłam jeść naleśniki, najbardziej smakowały mi z dżemem jabłkowym lub truskawkowym. I koniecznie musiały być domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne
Kolorowy Przepisownik
Bliny żmudzkie 247Wakacje jak zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny - tłusta, syta i dobra
Jadło i czytadło
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 213Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCooking
Łosoś w Sosie Koperkowym 274Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną
Słodka Strona
Zapiekanka z mięsem mielonym 281Pomysłów na zapiekanki jest całe mnóstwo. Tym razem wymyśliłam zapiekankę z mięsem mielonym oraz składnikami, które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno
upichcic
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 254bywały niekiedy egzemplarze morskie fauny ( nie za często), lecz z reguły jawiły się one pod postacią zapuszkowaną, lub rzadziej mrożoną, w postaci poławianego na Pacyfiku mintaja. W tym czasie dane mi było pomieszkiwać w Pałandze, nadmorskiej miejscowości położonej na litewskim wybrzeżu. Moją kwaterą był niewielki pokoik, na poddaszu domu miejscowego rybaka. Gospodarz mój, czasami przygotowywał posiłki ze świeżo złowionych(...)posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona
Miód i pieprz
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 294przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna z ziarnem), przekrojonych na pół 5 plastrów sera cheddar(...)hamburgerów po 5-6 minut z każdej strony. Na wysmarowaną część bułki kładziemy pokrojoną sałatę. Na sałacie układamy kotlety, na kotlecie plaster sera, następnie cebula i pomidor. Przykrywamy drugą połową bułki. Ja w każdego hamburgera wbiłam przygotowanego przeze mnie szaszłyka z polską flagą. Hamburgery podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem. Uczta
Mango Papaja
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 388Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu
Karo in the Kitchen
Ravioli ze szpinakiem 211Szpinak, kiedyś tak przeze mnie nie lubiany, teraz pełni główną rolę w kuchni. Najważniejszą sprawą jest dobre przyprawienie szpinaku, bo on sam nie ma żadnego smaku.Polecam
Różne smaki w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą 176PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis
Calzonella.com
Roladki z piekarnika z serkiem i suszonymi pomidorami. 220Witajcie :) Co powiecie na pyszne roladki ? z marchewką, serkiem, suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej
Sama słodycz i szczypta chili
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 313Witam serdecznie Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami , jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wieprzowego 300 g ugotowanych ziemniaków
Uwaga Babcia Gotuje
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 260Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do
Moniki Smakołyki
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 451Jakiś czas temu był taki kurczak ..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny
Moje domowe kucharzenie
Ajurweda, a z czym to się je? 257jest więc nauką o życiu, ale opartym na głębokim zrozumieniu, czy też poznaniu prawdziwej natury rzeczy. Podstawową różnicą pomiędzy medycyną „zachodnią” a ajurwedą, jest to, że ta druga skupia się na eliminowaniu przyczyn choroby, a nie na leczeniu tylko jej objawów. I tutaj moja intuicja mnie sprowadziła do weganizmu, bo cierpiałam straszne katusze przez ponad rok, przebadano(...)Jednakże określając jakieś produkty jako posiadające element wody, nie ma się samej wody bezpośrednio na myśli, tylko to, że zachowują się tak jak woda. Rzadko jest tak, że dany składnik przejawia tylko jedną cechę, zazwyczaj idą w parze. I tak, elementy wody i ziemi są ciężkie i poruszają się w dół, a zatem smak słodki wychładza dolne części
greenscarf
Karkówka na piwie 246Przepisów na karkówkę na piwie jest mnóstwo, zatem do końca nie mogę powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, bo to nie ja go wymyśliłam. Z drugiej jednak strony, podam Wam moje autorskie składniki, na bazie których wyczarujecie taką karkówkę na piwie, że zakochacie się w niej od pierwszego "powąchania." Sporo czasu zajęło mi dobranie takiej mieszanki przypraw(...)ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam. Jeśli chcecie przepis na taką kapustkę, dajcie znać w komentarzach - bardzo chętnie Wam go podam. Bon appetit
Garniec Magalie