drugie danie - 14640 przepisów (strona:718/976)

Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 271

liczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania  w ogóle  nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku.  Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy(...)kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 271

liczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania  w ogóle  nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku.  Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy(...)kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie

Szczęśliwa kuchnia
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 249

dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego (ja tak właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach(...)wcześniejszym dokładnym okrojeniu boków. Z form silikonowych wyjmujemy chleby od razu po wyjęciu z piekarnika Odstawiamy chleby na drewnianą deskę i pozostawiamy do odparowania. Ja zostawiam tak chleby do drugiego dnia, dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek i przechowuję w otwartym chlebaku. Takie chleby pieczone na zakwasie są nie tylko bardzo długo świeże i wilgotne, one są także bardzo

Smaczne Zdrowe
Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami 155

jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną” (łac. Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum). Zamieniając to na potrzeby obżarstwa można by rzec : „Cóż jest tuczące? Wszystko jest tuczące i nic nie jest tuczące. Tylko dawka czyni, że dany produkt odkłada się nam w biodrach(...)masując skórę kuraka. Taki relaksujący masaż dla drobiu Jak już przebrnąłeś przez te wszystkie czynności, dodatkowo oprósz kurczaka solą i ułóż na pokrojonej cebuli w blaszce do pieczenia. Na drugiej blaszce ułóż ziemniaki i resztę warzyw, oprósz przyprawami z listy i skrop octem balsamicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spryskaj olejem w sprayu ( nie są wtedy tak bardzo tłuste) lub skrop

Ogrodnik w podróży
Omlet ‘country style’ z wędzonym łososiem i ziemniakami 262

Na śniadanie, na lunch, na obiad czy na kolację – nieważne! Omlet to zawsze pierwszorzędny pomysł na szybki, pyszny, nieskomplikowany i sycący posiłek. Z odpowiednio dobranymi dodatkami

Karo in the Kitchen
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 216

Współpraca ze sklepem Bio-Kraina dała mi możliwość poznania kilka nowych dla mnie wariantów zdrowych słodyczy. Pomyślałam, że być może zastanawiacie albo będzie zastanawiać się nad kupnem owych produktów, także poniższa recenzja będzie mogła Wam w tym pomóc :) Znajdziecie tu opinie na temat energetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi  daktyle(...)cytryny, imbir W każdym opakowaniu znajduje się 5 sezamków. Są to zdecydowanie inne sezamki od tych standardowo spotykanych w sklepach. Po pierwsze są cieńsze, mniejsze, przypominają "gumowe" listki. Drugą różnicą jest fakt, że głównym składnikiem nie jest sezam, a jak powyżej żurawina czy siemię lniane. Przechodząc do smaku. Sezamki z burakiem i imbirem pachną tą korzenną przyprawą i też

Zdrowie na języku :P
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 213

Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie

Kuchnia Paulettes
Krokiety z farszem z jajek 248

  Pani Lucyna co tydzień w piątki i soboty przyjeżdża pod nasz blok, otwiera przepastny bagażnik swojego kombi i sprzedaje jajka od własnych kurek, masło, mleko

Posadzone i zjedzone
CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ) 577

CZEBUREKI Czeburaki-pyszne, smażone, duze pierogi. Tradycyjne danie Tatarów Krymskich, które z czasem rozpowszechniło się (z różnymi jego modyfikacjami), po całej Ukrainie. Obecnie ośmielę się nawet nazwać czebureki takim typowym ukraińskim fast foodem.  Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne. Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować: Ciasto(...)składamy na pół i nożem formujemy półkole.  e) za pomoca, palca lub widelca sklejamy nasz pierog 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pod przykryciem, z jednej i drugiej strony do momentu zrumienienia się. Czebureki smażymy na średnim ogniu, w głębokim tłuszczu.  5. Zdejmujemy z ognia i kładziemy na kratkę lub papierowy ręcznik by czeburek troszkę obciekł

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 236

której z czystym sumieniem możecie przypalić czosnek, jest duszony na oliwie szpinak. Z przypalonym czosnkiem będzie smakował jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane(...)plasterkach buraków. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo posiekaj i posyp nimi sałatkę. Na koniec polej wszystko sosem i posyp listkami tymianku. Podawaj od razu (sałatka na drugi dzień też jest dobra, ale  gorzej wygląda, bo gorgonzola najprawdopodobniej zostanie zafarbowana przez buraki na różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków

Chilli Czosnek i Oliwa
Majonez 371

O majonezach dostępnych w sklepach rzadko można powiedzieć wiele dobrego. Nawet jeśli znajdziemy taki majonez produkowany przemysłowo, którego smak i wygląd nam odpowiada, a wcale nie

Kulinarna Pokusa
WEGEBURGERY 253

WEGEBURGERY Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem

Słodko-Słony Świat Ilony
137. Chaczapuri z serkiem feta 159

W jednej z arabski knajp jadłam ostatnio ciasto borek z serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych

Jadło i czytadło
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 182

Składniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g

ClauditteMissCooking
Pierogi Ruskie 240

czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.3.Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą wodę a ciasto będzie jeszcze mało klejące , dodajemy jeszcze troszkę ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy(...)pierogi. 8.Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu. TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :DA do milszego gotowania proponuję piękną nutkę : Pozdrawiam Michał

Gotuj Z Muzyką