Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że
Pieguskowa KuchniaChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie(...)większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając do dna i boków formy. Na ciasto wykładamy farsz, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto sklejamy zawijając brzegi. Wierzch calzone smarujemy oliwą i posypujemy łyżeczką cukru. Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
La grande e la piccola cuocawięc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości(...)Najpierw wykładamy na niej paski cukinii wzdłuż, a potem w poprzek. Następną warstwę powinna stanowić połową mięsa. Po tym ponownie układamy paski cukinii wzdłuż i w poprzek. I wykładamy drugą połowę mięsa. Jeszcze raz układamy paski cukinii. Ja, całość beszamelu wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy
Życie zamknięte w smakuPrzepis na lekki, iście wiosenny obiad. Delikatne, gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem rozpływającym się po przecięciu powłoki białka i proste dodatki w
Dietologśliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy(...)żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą kieszeń wkładaj owoce ze słonecznikiem, ja część wpycham z jednej, część z drugiej strony. Jak Ci się wszystko
Martyna CooksCałkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka
Monia miesza i gotujeśliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy(...)żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą kieszeń wkładaj owoce ze słonecznikiem, ja część wpycham z jednej, część z drugiej strony. Jak Ci się wszystko
Martyna Cookslubi pizzy? Pytam serio :) Wydaje mi się, że pizza jest jednym z niewielu dań, które lubią wszyscy. Nigdy nie spotkałam osoby, która by powiedziała "Pizza? Nie...dziękuję, nie lubię". Jeśli więc ktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy w lokalach, częściej(...)sklejać, aby można było wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę ( u mnie jedna kulka starta na dużych oczkach, druga poszarpana w większe kawałki), salami, karczochy, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz oliwki. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii. W kładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Zawsze głodna!Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy
DefinicjaSmakuprzed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki(...)być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest to, że możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Jedna i druga na pewno spełni Wasze oczekiwania. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Azjatycka zupa pak choi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosię między stronami tej książki i za każdym razem wychodzę upojona Jerozolimą. To zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska. Wiem, że "zjem ją w całości" gotując niemal wszystkie pokazane tu dania. Na początek wybrałam ciasto, które właściwie przygotował mój Syn. Wspólne popołudnia z książką i ciastem to nasze małe rytuały. Tak jak rytuałem o tej porze roku jest kupowanie(...)czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita, dość płynna masa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 stopni
KUCHARNIAdobrego, b.gęstego sera (ja używam "Mój ulubiony" lub "Juliko") - 200g mascarpone - 150g miękkiego masła - 7 jaj wielkość "L" - 230g ksylitolu lub cukru (polecam trzcinowy, nadaje fajnego smaczku) można dać więcej, gdy lubimy ciasta dość słodkie - 2 budynie waniliowe bez cukru lub 80g mąki ziemniaczanej - kilka kropli dobrego olejku waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao(...)również termoobieg (środek powinien być dopieczony, można go delikatnie dotknąć, nie sprawdzamy jednak patyczkiem). Niska temperatura i długi czas pieczenia sprawiają, że sernik nie wyrasta gwałtownie, choć w drugiej fazie pieczenia wzrost jest (mój wyrósł ponad formę). Nie opadł na szczęście mocno i był równy. Boki warto kontrolować przy opadaniu i nożem delikatnie chować je w formę (gdyby
Smaczne ZdroweKiedyś już podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które można podać na świąteczny, niedzielny lub codzienny obiad. Różnicą będzie jedynie sposób podania. Składniki (na 3-4 porcje): mięso od szynki (u mnie połowa kulki) 2 ogórki kiszone cebula po plastrze(...)matka umarła. Po kilku latach ojciec związał się z nową kobietą, Teresą, z którą ze względu na niezakończone małżeństwo z Adą nie mógł się ożenić i z którą ma drugą córkę, Danielę. Agata i Daniela mają bardzo dobry kontakt ze sobą, choć różni je niemal wszystko (praca, zainteresowania, ambicje i wygląd). Łączy je natomiast jedno - każda z nich żyje
Weekendy w domu i ogrodzie