drugie danie - 14640 przepisów (strona:442/976)

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 107

się oprzeć świeżym, dopiero co złowionym owocom morza. Tam też nauczyłam się, że w przypadku krewetek, nie potrzeba wielu dodatków. Warto pozostawić im możliwość bycia główną gwiazdą danej potrawy, i tylko uzupełnić ich smak pasującymi dodatkami. Dobrym przykładem na to jest ten makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi Krewetki – pyszny i niskokaloryczny przysmak Jeśli do tej pory(...)nimi obchodzić, by były idealne. A żeby poszło to Wam jak najbardziej bezboleśnie, poniżej kilka rad i wskazówek, jak je kupić i przygotować. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON Świeże czy mrożone? Odpowiedź na to pytanie zależy tak naprawdę od tego, czy macie sprawdzony sklep z rybami i owocami morza. Mówiąc sprawdzony

Na-talerzu.pl
KANIE PO GRECKU + FILMIK 81

Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam  SKŁADNIKI :  kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania  olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera  2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 łyżki(...)około 2 szklanki wody  PRZYGOTOWANIE :  Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie po 10 minutach dodajemy przecier i całość doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 157

zgadł nikt. Przynajmniej nie od razu. Musiałam Was nieźle "prowadzić" byście wpadli na to, że chodzi o zwykłe pierogi ze słodką kapustą. Zagadka ta jednak miała takie swoje "drugie dno", bo właśnie w gąszczu tych wszystkich propozycji padały takie, nad którymi mocno się zastanowiłam.  Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym z tych składników, o których(...)dużo przyjemniejszy smak, jest łagodniejsza i bez tej charakterystycznej goryczki, która towarzyszy ciemnej kasze gryczanej. Obawiałam się tylko reakcji Męża, bo on nie dość, że za takimi daniami nie przepada, to tutaj miał zupełną nowość. Zważywszy na to, że z kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się

Kuchnia w czekoladzie
Domowy chleb na zakwasie 180

sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy nagrodzi was urzekająco chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Jego świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach.  Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba(...)mąki  -cierpliwość Wykonianie: Mąkę łączymy z wodą i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Umieszczamy ją w misce, przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce. Co drugi dzień zabieramy 200g z tej masy, rozpuszczamy ją w kolejnych 100 ml wody i mieszamy z 200g mąki, przekładamy do czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez

Gawron w rosole
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 165

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować(...)zobaczyć efekty. Wyszło bardzo smacznie. Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty

Kolizje Smaków
Boczek po japońsku 178

kuchni japoń­skiej, więc pomysł na to danie zaczerp­nę­łam od niego. Po nie­daw­nym poby­cie w tymże kraju nie­mal każde danie przy­go­to­wy­wane przez niego było inspi­ro­wane sma­kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka(...)jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu po ugo­to­wa­niu, spraw­dza się na zimno, jak rów­nież pod­sma­żony na drugi dzień na patelni. Naj­le­piej sma­kuje podany do ramenu (taki rosół mię­sny po japoń­sku) lub na ryżu z jaj­kiem na miękko. Boczek po japoń

Kuchcik gotuje
Murzynek z bitą śmietaną 148

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)Przygotować galaretkę w szklance wody.  MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Murzynek z bitą śmietaną 139

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)galaretkę w szklance wody.    MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 280

zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić(...)kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I tak chlebuś dał radę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać

Mieszam w Garnku
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 278

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Pęczak z pesto z roszponki 156

kiedykolwiek jadł pęczak pewnie się ze mną zgodzi, że sam w sobie nie jest on szczególnie godny uwagi - szary, bez smaku... Ale z drugiej strony zdecydowanie zyskuje on przy bliższym poznaniu :-) Bo kasza ta to obłuskane ziarna jęczmienia bogate w  minerały i witaminy, białko, błonnik oraz szereg składników mineralnych, między(...)charakteru i owszem :-) I głośno powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-)  SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku

Czary - gary w kuchni
Babka marmurkowa 173

przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)szklanki mleka 125 g czekolady deserowej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić

Domowa cukiernia Ewy
KANAPKA Z SAŁATĄ I OGÓRKIEM - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 173

Drugie śniadania też są bardzo sycąca,w ogóle to cała ta DIETA jest bardzo  znaczną i obfita we wszystko co lubię.Staram się , aby wszystko było tak skomponowane , aby zaspokoić mój organizm w białka i minerały.Do tego biorę witaminy z mikroelementami. Dziś moja waga jest  78-79 kg.zawsze to jakiś sukces.Nie nastawiam się na szybki(...)spadek wagi ,gdyż zdrowie by na tym szwankowało.Powoli a do celu!.Niezrażajmy się i trzymajmy się tego co postanowiliśmy.Głowa do góry i do dzieła. Danie ma 145 KCAL. 1 kromka chleba żytniego z ziarnami odrobina sałaty 1 trójkącik serka topionego 4 plasterki ogórka zielonego 0.5 grejpfruta ********************************** Chleb smarujemy serkiem topionym , nakładamy trochę sałaty , plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golonka gotowana w kapuście 128

Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki(...)liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie

Smakołyki Asi
Chlebek bananowy 133

Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany(...)posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej  dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej

Cakes By Kejt
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 195

Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę

sierotka maRysia w kuchni
dynia pod pierzynką 145

wrócilam to piekarnik pusty i uśmiechnięte buzie zobaczylam ... ta fotka na górze to przed pieczeniem ,poki zdązylam zrobic fotki.... Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności. 1 dynia 100 gr. ser kozi 3 łyżki gęstej śmietany 4 liście mięty 150 gr. mąka(...)krojenia zetrzeć na tarce jarzynowej jak marchewkę W misce wymieszać ser kozi, śmietanę i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię, wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce wymieszać mąkę , masła i olej,palcami ,tak aby powstała krszonka w formie piasku.Ja polączyłam składniki i i zawartość masy pocierałam pomięczy dłońmi ..Tak przygotowana kruszonką posypać masę dyniową

w mojej kuchni
Chleb toskański 140

czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut. Odłożyć ciasto(...)dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku przekładania ciasta wyszły dwa różne i udziwnione na wierzchu chleby). Sugeruję wyłożyć formy papierem do pieczenia.  Odstawić chleby do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec chleb przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe lody kokosowo-ciasteczkowe 161

Robią się w oka mgnieniu, tak samo szybko znikają. Tylko ile trzeba cierpliwości, żeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie(...)mają sztucznych barwników. Same plusy! Te lody są banalnie proste w wykonaniu i pyszne. Mleko kokosowe w puszce (mleko w kartonikach po pierwsze jest za rzadkie, po drugie – sprawdźcie sami na opakowaniu, ile to tak naprawdę kokosa, a ile wody i chemii) mocno wstrząsamy, lub otwieramy puszkę i zawartość dokładnie mieszamy. Miazga kokosowa wraz z tłuszczem będą

Karo in the Kitchen
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 148

Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają.  Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka(...)rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę

Moniki Smakołyki
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 250

najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę(...)kakao, galaretkę i ubijać do sztywności pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek

W Mojej Kuchni Lubię
Nowy sklep: e-maka.pl 97

tytułem wstępu kilka słów o samym sklepie e-maka.pl powiedzieć. Jak zawsze chciałbym uczciwie podejść do sprawy, bez zbędnego słodzenia jeśli nie jest ono wymagane. Otóż pierwsze moje spostrzeżenie (i drugie i trzecie i każde kolejne) było takie, że strona tego sklepu wygląda paskudnie. Cóż, spójrzmy prawdzie w oczy, ta strona po prostu jest brzydka. Ale, ale... Skoro już(...)się krytycznie wypowiedziałem to na tym krytykę zakończę, dalej już tylko pochwały będą :) No chyba, że coś jeszcze mi się przypomni w trakcie pisania :) Strona jest paskudna, ale z drugiej strony dzięki temu jest bardzo czytelna, nawigacja na niej jest naprawdę prosta i intuicyjna. A znam kilka sklepów, które strony mają cudne, ale znalezienie tam czegokolwiek w gąszczu gadżetów

Marder&Marder Manufacture
Krewetki świeże jak przygotować.... 127

wiem czy jest przekonana do jedzenie krewetek, al na pewno lubi je mój  syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjna żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza.  W Polsce świeże  możemy kopić np. w MAKRO. Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka(...)kciukiem i palcem wskazującym i zdecydowanym ruchem ukręcamy i odrywamy głowę. Kolejny etap to oderwanie nóżek Następnie trzymając z a miejsce , w którym była główka usuwamy skorupki jedna po drugiej, Pociągamy ściągając resztę skorupki. Ogon możemy zostawić, ponieważ jest dekoracyjny. Następnie musimy usunąć jelito. Robimy to  poprzez zrobienie podłużnego nacięcia i usunięcie czarnej żyłki. Tak przygotowane krewetki możemy

W kuchennym oknie Ewy
Jagodowy mus z kaszy manny 191

mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżki miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) 50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1/2 szklanki jagód (odłożyć część do dekoracji) Mleko stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy kaszę mannę(...)masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)). Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny. Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków. Posypać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 171

jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka(...)klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę

BaRepas
chleb z samych ziaren,pychotka! 141

masła ghee 350 ml wody 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą    i olejem. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać(...)godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić. To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił... Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

w mojej kuchni
Sernik limonkowo-miętowy mojito 172

Przyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała(...)bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)Sernik

UgotujmyTo.pl
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 166

dostępne przez internet (tylko, że niestety trzeba wtedy zamówić większą ilość, co najmniej 1 kg, co dla niektórych może być problemem). Myślę, że mogę polskich serów używać do śródziemnomorskich dań, uzyskując bardzo ciekawe rezultaty. Sandomierskie wina Na festiwalu swoje stoisko miał Sandomierski Region Winiarski reprezentowany przez Winnicę Płochockich oraz Winnicę nad Jarem . Wiedzieliście w ogóle, że w Sandomierzu(...)rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam się, że pierwsze winnice w Sandomierzu zostały założone w XIII w., a dzięki przecinającym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1747

przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się przy tym, aby były efektowne przy niedużym wysiłku włożonym(...)odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj ) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości. Bo możemy przygotować tortillę w prostszy sposób - wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 181

takich jak Muzeum Historyczne w Sanoku, historię tego twórcy możemy poznać również gdzieś indziej, a mianowicie w Nobo Cafe. Jedną z właścicielek znam już od 2-3 lat, a drugą poznałam dopiero tydzień temu. Usiadłyśmy przy stoliku, napiłyśmy się herbaty zimowej i zaczęłyśmy rozmowę... I: Znajduje się u Was kącik Beksińskiego. Skąd pomysł na takie miejsce i aranżacje wnętrza(...)chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław jadał głównie wołowinę, nie pił alkoholu. W menu jest też drink, oczywiście bezalkoholowy, czyli sok grejfruitowy z coca colą, takie coś pił naprawdę na "ekstra okazję". *Przysmak Beksińskiego - u mnie z kaszą. Ostry, sycący, domowy.* I: Dania

Czarnawisienka
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI 72

   Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego

Smaczne Zdrowe
Dietetyczne ciasto bez cukru 220

Dietetyczne ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną i cukinią 130

Wariacji nadziewanych pomidorów było dużo w mojej kuchni, a to co jest w nich najlepsze to nie tylko smak ale i zapach pod warunkiem, że pomidor

Apetyczna babeczka
Ciasto orzechowe z bananami i bitą śmietaną + film 340

Biszkopt orzechowy, bita śmietana, czekolada i banany to idealne połączenie smaków, w konsekwencji czego powstało pyszne ciasto. Jest to znakomita propozycja na każdą okazję, deser lub

Smakowite Dania
Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 148

     Macie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki

Rozpustne gotowanie
KURCZACZKI MCNUGGETS W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 277

   Uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami

Smaczne Zdrowe
Ktoś nam podłożył świnię! …. 178

hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych były organizowane przez Grażynę z blogu Grażyna gotuje i przeze mnie, gdyż odpowiadałam za przygotowanie większości przepisów, oraz dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb(...)podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię