drugie danie - 14640 przepisów (strona:434/976)

Bruschetta 237

ulotkę: dlaczego, do jasnej cholery, użyłaś do tego celu najtańszej drukarki?! Tej klasy wydruki robiłem we wczesnej podstawówce! Ale od tego czasu technika nieco poszła naprzód i da się drukować ładniej! Jestem grafikiem i to bardzo mocno ugodziło w moje poczucie dobrego smaku. Powołując się na Klauzulę Dobrego Smaku miałem ochotę odesłać wam ten olej z powrotem, nie żartuję. Proszę(...)każdym razem, gdy to słyszę aż krew mi się mrozi i mam ochotę krzyknąć: "BRUSKETTA, KUR*A, BRUSKETTA!" No więc właśnie, pierwsza kwestia wyjaśniona: nie "bruszczeta" tylko "brusketta". Rzecz druga, zdarzająca się niestety znacznie częściej niż pierwsza: bruschetty nie robi się ani na ciabattcie, ani na bagietce. I każdy, kto w tym momencie ma ochotę powiedzieć: "ale to przecież

Marder&Marder Manufacture
Majówka w Budapeszcie #1 200

można było zobaczyć  też "airshow" Wieża ciśnień Pojazd dla zmęczonych ;) Dywany kwiatów rozsiane po całej wyspie Widok z Mostu Małgorzaty w kierunku Parlamentu Tego dnia spacerowaliśmy jeszcze pod drugiej stronie Dunaju, ale ze względu na święto były straszne tłumy i zdjęć brak. Krzesełka dla samotników ;) Następnego dnia przez większość dnia padał deszcz, mimo to ruszyliśmy w miasto. Niezaprzeczalnie(...)lepszy. Jeśli chodzi o normalne posiłki, trafiliśmy na pierwszy obiad do Frici Papa . Najlepsze były ceny i klimat restauracji. Duszone mięsko wołowe całkiem dobre, a moje wegetariańskie danie szpinakowe zdecydowanie nie trafiło w mój gust. Przede wszystkim dlatego, że było zagęszczone dużą ilością mąki, co dużo gorzej wpływa na mnie, niż mięso, dlatego chwilowo porzuciłam

Corner With Recipes
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 144

otrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy(...)łyżki majonezu pieprz Świeży ogórek ścieramy i odciskamy z nadmiaru wody, korniszona również ścieramy. Dodajemy jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Wypróbujcie to danie, łączy fajne smaki ze sobą i na pewno będzie Wam smakować. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Pyzy z mięsem 1287

Pyzy z mięsem , kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były to od zawsze pyzy z mięsem. Przepis pochodzi od Babci mojego męża, która jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Odkąd poznałam Babcię Monikę to zawsze w lato wpadaliśmy do niej na pyzy(...)chociaż pyzom Babci Moniki chyba nigdy nie dorównają. Wierzę jednak, że trening czyni mistrza. Pyzy ziemniaczane są bardzo syte. Uwielbiam podawać je ze skwareczkami ze słoninki i cebulki. Na drugi dzień pokrojone w plastry i podsmażone na rumiano smakują jeszcze lepiej, szczególnie w towarzystwie zsiadłego mleka albo maślanki. Moje nie doczekały następnego dnia stąd wiem, że nastepnym razem zrobię

Pieguskowa Kuchnia
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 156

jednego z moich ulubionych kucharzy Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg z boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca(...)piórka, siekamy czosnek i szczypior oraz tymianek, dodajemy pieprz, oliwę i dokładnie mieszamy. Na rozłożony jeden filet nakładamy przesmażone plasterki cytryny oraz marynatę z cebuli i tymianku, przykrywamy drugim filetem i owijamy całość w plastry boczku. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy

Pieguskowa Kuchnia
Koktajl dietetyczny 168

wodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Nawet Zuzia i Wiki sporo podciągnęły słomką ;) a nawet Wikusia wypiła go sporo więcej od Zuzi. Tego typu koktajle ostatnio u mnie goszczą (a będę ich pić jeszcze więcej(...)sobą. Niby nie dużo mam tego nadbagażu, ale nie jestem przyzwyczajona do takiej siebie... Kto ze mną próbuje poprawić sylwetkę? :)  Jeśli masz sprawdzone przepisy na dietetyczne napoje i dania podziel się nimi ze mną w komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki

Kolorowy Przepisownik
PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ 152

ilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂szklanki suchej lub 1 woreczek) 2 jajka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, czarny pieprz olej(...)parmezan i natkę pietruszki. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Formujemy cienkie, okrągłe placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na talerz. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub  sosem pieczarkowym

cool and minty
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 167

krążek, w środku zrobiłam dziurkę na komin foremki. Do wysmarowanej tłuszczem foremki   włożyłam pierwszy placek. Rozsmarowałam na nim 1/3 ilości konfitury, obsypałam skórką pomarańczową i żurawiną. Przykryłam drugim plackiem z dziurką i tak do końca.     Na wierzchu położyłam ostatni krążek ciasta.     Przykryłam ściereczką i znów odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce(...)ukazał się ciekawy widok...     Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys   Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis  na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową

Kuchnia u Krysi
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 199

podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób(...)trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem, że warto! Smak i puszysty miąższ powalił mnie na kolana. Skórka wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida

Blondynka Gotuje
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 474

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka(...)bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki.  Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.   Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty

VioletoweKucharzenie
Jeżynowe Tiramisu 171

garnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż się rozpadną ,ok 15-20 minut , po czym przetrzeć przez sitko żeby nie było pestek ,przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ,zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko , frużelina powinna mieć konsystencję żelu ,odstawić(...)puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając ,nie za długo tylko do połączenia składników. układamy warstwy w salaterkach, pierwsza warstwa dolna jest z Oreo

Wypieki Rene
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 189

dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie użyj dość energii i zagniataj ciasto, ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie może być za twarde. Ciasto włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut(...)cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj na ściereczce i przykrywaj drugą ściereczką tak aby nie obsychały.  W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucaj delikatnie pierogi na wrzątek. Zmniejsz gaz, odczekaj aż pierogi wypłyną, mieszaj

SMYKWKUCHNI
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 247

wiem jak był dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie pytanie - co ci upiec? - a wtedy pada odpowiedz(...)wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka węgierska z ryżem 260

Sałatka węgierska - jedna z prostszych sałatek, smaczna i w dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 150 gr ryżu długoziarnistego mała puszka kukurydzy 1 papryka 100 gr salami oliwa aromatyzowana 1 litr bulionu papryka słodka Przygotowanie : Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję(...)składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią.  Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce. Ps.: Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie po połowie papryki czerwonej i zielonej

Mechanik w kuchni
korniszony 191

przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian. Składniki 4 szklanki wody 1,5-2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe(...)pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie   przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i  zalewamy marynatą, uważając aby  ogórki były w niej

Miód i pieprz