ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)galaretkę w szklance wody. MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki
Gotuję Testujęzawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić(...)kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I tak chlebuś dał radę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać
Mieszam w GarnkuSzybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety 1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchnikiedykolwiek jadł pęczak pewnie się ze mną zgodzi, że sam w sobie nie jest on szczególnie godny uwagi - szary, bez smaku... Ale z drugiej strony zdecydowanie zyskuje on przy bliższym poznaniu :-) Bo kasza ta to obłuskane ziarna jęczmienia bogate w minerały i witaminy, białko, błonnik oraz szereg składników mineralnych, między(...)charakteru i owszem :-) I głośno powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-) SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku
Czary - gary w kuchniprzynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)szklanki mleka 125 g czekolady deserowej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić
Domowa cukiernia EwyDrugie śniadania też są bardzo sycąca,w ogóle to cała ta DIETA jest bardzo znaczną i obfita we wszystko co lubię.Staram się , aby wszystko było tak skomponowane , aby zaspokoić mój organizm w białka i minerały.Do tego biorę witaminy z mikroelementami. Dziś moja waga jest 78-79 kg.zawsze to jakiś sukces.Nie nastawiam się na szybki(...)spadek wagi ,gdyż zdrowie by na tym szwankowało.Powoli a do celu!.Niezrażajmy się i trzymajmy się tego co postanowiliśmy.Głowa do góry i do dzieła. Danie ma 145 KCAL. 1 kromka chleba żytniego z ziarnami odrobina sałaty 1 trójkącik serka topionego 4 plasterki ogórka zielonego 0.5 grejpfruta ********************************** Chleb smarujemy serkiem topionym , nakładamy trochę sałaty , plasterki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki(...)liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie
Smakołyki AsiCałe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu. Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie. Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany(...)posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej
Cakes By KejtKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę
sierotka maRysia w kuchniwrócilam to piekarnik pusty i uśmiechnięte buzie zobaczylam ... ta fotka na górze to przed pieczeniem ,poki zdązylam zrobic fotki.... Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności. 1 dynia 100 gr. ser kozi 3 łyżki gęstej śmietany 4 liście mięty 150 gr. mąka(...)krojenia zetrzeć na tarce jarzynowej jak marchewkę W misce wymieszać ser kozi, śmietanę i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię, wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce wymieszać mąkę , masła i olej,palcami ,tak aby powstała krszonka w formie piasku.Ja polączyłam składniki i i zawartość masy pocierałam pomięczy dłońmi ..Tak przygotowana kruszonką posypać masę dyniową
w mojej kuchniczubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut. Odłożyć ciasto(...)dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku przekładania ciasta wyszły dwa różne i udziwnione na wierzchu chleby). Sugeruję wyłożyć formy papierem do pieczenia. Odstawić chleby do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec chleb przez
Weekendy w domu i ogrodzieRobią się w oka mgnieniu, tak samo szybko znikają. Tylko ile trzeba cierpliwości, żeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie(...)mają sztucznych barwników. Same plusy! Te lody są banalnie proste w wykonaniu i pyszne. Mleko kokosowe w puszce (mleko w kartonikach po pierwsze jest za rzadkie, po drugie – sprawdźcie sami na opakowaniu, ile to tak naprawdę kokosa, a ile wody i chemii) mocno wstrząsamy, lub otwieramy puszkę i zawartość dokładnie mieszamy. Miazga kokosowa wraz z tłuszczem będą
Karo in the KitchenKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka(...)rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę
Moniki Smakołykinajwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę(...)kakao, galaretkę i ubijać do sztywności pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek
W Mojej Kuchni Lubiętytułem wstępu kilka słów o samym sklepie e-maka.pl powiedzieć. Jak zawsze chciałbym uczciwie podejść do sprawy, bez zbędnego słodzenia jeśli nie jest ono wymagane. Otóż pierwsze moje spostrzeżenie (i drugie i trzecie i każde kolejne) było takie, że strona tego sklepu wygląda paskudnie. Cóż, spójrzmy prawdzie w oczy, ta strona po prostu jest brzydka. Ale, ale... Skoro już(...)się krytycznie wypowiedziałem to na tym krytykę zakończę, dalej już tylko pochwały będą :) No chyba, że coś jeszcze mi się przypomni w trakcie pisania :) Strona jest paskudna, ale z drugiej strony dzięki temu jest bardzo czytelna, nawigacja na niej jest naprawdę prosta i intuicyjna. A znam kilka sklepów, które strony mają cudne, ale znalezienie tam czegokolwiek w gąszczu gadżetów
Marder&Marder Manufacture