drugie danie - 14640 przepisów (strona:445/976)

Naleśniki z duszonymi borówkami + film 145

Puszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także

Smakowite Dania
Pierożki spanakopitas. 245

filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając jeden na drugi. Następnie na posmarowany masłem pasek układamy farsz i zaczynamy zwijać tak, aby powstał nam trójkąt. czyli... *Przepraszam, że tak, ale właśnie na tym przepisie straciłam swój aparat i nie byłam(...)temp 180 stopni do zrumienienia. *użyłam masła klarowanego ponieważ nie zmienia ono smaku poddane wysokiej temp. W ostateczności można użyć normalnego masła, bez większej szkody dla dania

Malinowe Pocałunki
Omlet z czerwona cebula i octem balsamicznym 126

czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie  i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje:2 czerwone(...)dodac pokrojone cebule.Skropic octem balsamicznym,dodac sol i pieprz.Dusic na wolnym ogniu,az plyn calkowicie wyparuje.Trwa to kilka minutjaja ubic z mlekiem.Doprawic sola,pieprzem i swiezo zmielona galka muszkatalowana drugiej patelni rozgrzac 1 lyzke masla ,wylac polowe masy jajecznej i rozlozyc polowe cebuli. Smaz okolo2-4 minuty,az jajko sie zetnie.Nie mieszaj!Z pozostalych skladnikow upiecz drugi omlet.Gotowy omlet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burza. I bułki z pokrzywą 151

robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem.A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą...? Ja nie miałam pojęcia. Kiedy więc znalazłam w książce Bag brød przepis, wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Udaliśmy się na spacer do lasu(...)kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść do domu większą ilość - mam bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki. Na pierwszym rozsmarować połową konfitury czeremchowej z cassisem. Nakryć drugim, na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu różanego. Położyć kolejny krążek, rozsmarować konfiturę. Na ostatnim rozsmarować pozostały krem. Przybrać wiórkami czekolady, schłodzić w lodówce.*Jak przygotować różany cukier(...)młynku do kawy . Uwagi:Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość.Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki

SzczyptaSmaQ
Grzanki z serem 170

dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę  z nim do kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę(...)roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony. Koniec!!!  Jeść na gorąco, najlepiej smakuje z ketchupem

pieprzny smaczek
Nogi z kurczaka po sycylijsku 201

Chicken Masala Skworcu i ..wetrzyj w kurczaka dokładnie. Następnie dodaj oliwy z oliwek.  Wetrzyj . Posól. Włóż brytfannę na noc do lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia(...)kości. Międzyczasie uparuj ziemniaki. Gotowego kurczaka rozłóż na talerze, połóż ziemniaki- na nie wylej trochę sosu powstałego podczas duszenia.  Sałatka sycylijska obok jest idealna i niezastąpiona! Danie aromatyczne, pełne wspomnień, soczyste i bardzo zdrowe. Tak przyrządzony kurczak w brytfannie Toscana jest kruchutki i bardzo smaczny

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 326

być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie, bo to sklepowe to nie to samo, jest zwietrzałe , starte na pył i pozbawione jakiegokolwiek aromatu, więc szkoda zachodu. Ja swoje oregano kupiłam w bukietach od sycylijskiego chłopa, sama suszyłam(...)CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca

Z Kuchni Do Kuchni
Miodownik vel stefanka 564

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru(...)Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min na złoty kolor.  Krem. Szklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 205

wkładam do czystego słoika , przykrywam folią spożywczą z dziurkami obwiązuję gumką żeby folia nie spadła i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 24h Dzień IV – drugie dokarmianie Będziemy potrzebować: 200 g zakwasu 200 g mąki pszennej 100 g letniej wody słoik Przygotowanie : Postępuję tak samo jak przy pierwszym dokarmianiu ( patrz - dzień trzeci) i ponownie(...)często codziennie lub co dwa dni to nie przechowuję go w lodówce tylko normalnie w kuchni na blacie i dokarmiam go przed pieczeniem i używam tyle ile trzeba do danego wypieku . Resztę przekładam z powrotem do słoika nakrywam folia i odstawiam . Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco . Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli(...)odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti . Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy lody odchudzają? 320

wcale nie jest tak kolorowo, ponieważ na ten proces zużywamy w najlepszym wypadku kilka kcal na porcję. Kłania się tu pojęcie ciepła właściwego (ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza) oraz ciepła topnienia (ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz). Załóżmy, że zjemy ważącą 45 g gałkę lodów, która liczy(...)unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale tak łatwo. Na obrazku poniżej widzicie porównanie 2 etykiet lodów śmietankowo-truskawkowych - jedne słodzone cukrem, drugie syropem glukozowo-fruktozowym. Na pierwszy rzut oka widać, że te po lewej stronie mają znacznie krótszy i bardziej naturalny skład. Nie jest idealny, ale na pewno pozytywnie wyróżnia się

Powiedz dietom nie
KANAPKA DLA NIEJADKA 171

nową oprawę. A moje najmłodsze dziecię choć za jajkami raczej nie przepada, to taką kanapkę wprost uwielbia, bo jajko w takiej wersji jest pyszne. Polecam nie tylko niejadkom, to danie smakuje naprawdę wybornie. Składniki podaję na jedną porcję, to wersja dla najmłodszych, dla starszych pewnie trzeba będzie ilości zwiększyć. Składniki: - 1 dość duża kanapka (u mnie(...)moje dziewczyny wyciąć środek metalową obręczą). Na patelni roztopić masło (u nas najczęściej klarowane ), obsmażyć z jednej strony kanapkę i wycięty miąższ ze środka. Przełożyć kawałki chleba na drugą stronę, do środka kanapki wbić jajko, lekko posolić. Gdy jajko zetnie się już ładnie od dołu, wówczas łopatką przewracamy całość na drugą stronę. Smażymy na niezbyt dużym palniku

Smaczne Zdrowe
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 158

jeśli zdarza się wypiek czy wysmaż z użyciem smalcu, kupuję go tylko na tą okazję. Zalety takich bułeczek są nie do przecenienia. Dobre są do kawy, na śniadanie, na drugie śniadanie dla pana męża. Ich format, podobnie jak ciastek powoduje, że łatwo niemal przypadkiem przechodząc koło talerza z nimi pochwycić taką jedną i zniknąć niepostrzeżenie. A zawijańców robi(...)duży sentyment do takiej typowo domowej kuchni, jakiej zapach wypełniał cały dom. Dlatego uwielbiam blogi, może nie te najpopularniejsze, ale pisane z sercem i przedstawiające właśnie domowe przepisy na dania z dzieciństwa. Z tego samego względu, lubię stare książki kulinarne, takie jeszcze z czasów PRL. A blog, który powyżej wspomniałam, zawiera właśnie takie „ciepłe” klasyczne przepisy

Mieszam w Garnku
Catering dietetyczny OptimalFit - podsumowanie 177

smakował - i tylko raz zdarzyło się, że musiałam sobie posiłek lekko doprawić po swojemu :)  Wszystko było świeże, ciekawie skomponowane i różnorodne. Przez 5 dni - czyli 25 posiłków - żadne danie się nie powtórzyło :)  Dieta oparta jest na sporej ilości produktów z pełnego ziarna - pieczywie, ryżu kaszach, naprawdę dużej ilości warzyw, nabiale (jajka, twarogi, jogurty), strączkach(...)uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni) lub warzywa z hummusem, kolacja - wszelkiego rodzaju sałatki lub posiłek na ciepło (chili con carne, faszerowana cukinia). Hitem były drugie śniadania - zawsze coś na słodko, więc jeśli ktoś nie może oprzeć się pokusie słodyczy - w diecie OptimaFit ma zapewnione zdrowe słodkości każdego dnia - mnie najbardziej smakowało rafaello z kaszy

Moje Kuchenne Rewelacje