przepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.składniki na 2 burgeryok(...)podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą
Stare Garyduzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki ziol i pieke okolo 30 minut.W miedzyczasie podlewam goraca woda.Po pol godzinie,gdy jest miekki odwracam na druga strone.Polewam wytworzonyn sosikiem.Okladam mieso wiorkami masla i dokladam pokrojone w duza kostke wszystkie warzywa.Czosnek jesli dajemy cala glowke,przekrawmy w poprzek i przekroja czescia ukladamy do blachy.Jesli nie przepadamy(...)chrupiaca i zlocista ,a warzywa miekkie.Czas jest uzalezniony od wielkosci kurczaka i ilosci warzyw.U mnie trwalo to 1,5 godziny.I jest to cale danie.Pasternak zastapil ziemniaki.Pracy niewiele.Pyszne danie praktycznie robi sie samo.A pasternak w tym wydaniu naprawde smakuje rewelacyjnie.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną.Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie wyrasta.Przez ten czas przygotować dodatki:około pół kostki masła stopionego i przestudzonego oraz:pół szklanki cukru wymieszać z 1-1,5 łyżki cynamonu.Wyrośnięte ciasto(...)łyżki na koniec).Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku.Przekroić ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania.Zawijać jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec. Końcówkę, która była nierozcięta można dociąć przed uformowaniem. Ja używam do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennaSiostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację? Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego na pianę orzechową: 4 białka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka posiekanych(...)Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Jedną białą i ciemną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Drugą jasną część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki (ok. 23 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować powidła śliwkowe. Białka ubić
Sto kolorów kuchniPrzepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka(...)odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej grzyby( jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony
Z Majeczką w kuchnigrudek . Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę. Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą. Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso. DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz(...)wody, często mieszając aby nie przypalić. Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkiimprezę zostali zaproszeni. Wszyscy jedzą bio, eko i wege? Oni też. Wszyscy słuchają gościa, który gra na banjo i spożywa kiszone śledzie? Hipstery kupują jedno i drugie i latają z tym po mieście, żeby wszyscy widzieli, że nie obce są im trendy światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem nie wypaść z obiegu(...)sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego to też tak ma? Znaczy geograficznie dobrze, ale nie w punkt? Taki Vasco da Gama erotyzmu hipsterskiego. Wie, że buja, wie, że płynie, ale nie wie gdzie. Potem pomyślałam, że kobiety hipstery też lepsze nie są, może poza posiadaniem sweterka z Myszką Miki. Ale zostawmy
ladykitchenCiasto idealne na drugie śniadanie do pracy, na uczelnie, do szkoły - zwarte, nie rozpada się, nie jest kłopotliwe w "transporcie". Będzie to smaczna, słodka pełnoziarnista przekąska pełna zdrowych otrębów, która doda Ci sił do dalszej pracy, nauki - ciasto, po którym nie chcę się po chwili znowu coś przekąsić.Składniki:1 szklanka(...)mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki (60 g) otrębów owsianychpół szklanki (35 g) otrębów żytnich4 jajka (osobno białka, osobno żółtka)pół szklanki cukru (100 g) - myślę, że spokojnie można dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęstePrzygotowanie:1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie.2
Malowane smakiemroku, czyli... dyni ^^ Uwielbiam smak pieczonej dyni, zapach kawy o poranku i tą delikatną słodycz cynamonu. I jeśli połączymy owsianką wszystkie te składniki to otrzymamy coś... czego nie da się opisać słowami. Po prostu sami musicie spróbować :) ~Dyniowo - kawowa owsianka z jogurtem naturalnym, miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni(...)napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni, słodzidło, przyprawy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Następnie połowę owsianki przekładamy do miseczki a do drugiej dodajemy łyżeczkę kawy, mieszamy i dodajemy do poprzedniej. Jogurt także dzielimy na pół i postępujemy tak samo jak z owsianką. Na koniec dodajemy orzechy włoskie
Kuchenny Skrawek Niebaobecną porą. Na przykład śledziki w śmietanie w czerwcu, czy też ciasto z rabarbarem w grudniu. Prze wiele lat ulegałam stereotypom, by nie łamać tradycji i sztamowych dań danego czasu nie serwować w innym terminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami(...)jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość. Po jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki
W kuchni Karmel-itkiciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura: 190 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia(...)łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny
coolinarnastrefa.blogspot.comDługi czas nie mogłem znaleźć inspiracji na zrobienie jakiegoś nowego dania. Nie chciałem po raz kolejny robić wołowiny albo kaczki, a wieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki(...)patelnię na maksa i rozpuść na niej połowę masła. Gdy masło się roztopi, rzuć na patelnię kuraka i smaż najpierw dwie minuty na jednej stronie, potem dwie minuty na drugiej stronie. Po zakończeniu smażenia przełóż piersi do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wstawiłeś do piekarnika i piecz w piekarniku jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta
manslogblogprzeważnie jemy na śniadanie, zwłaszcza weekendowe pod postacią jajecznicy, albo jajek sadzonych na lunch lub obiad. W kolejnych postach spróbuję pokazać Wam, że z jajek można zrobić bardziej urozmaicone dania i przekonać Was, że przepisy z użyciem jajek są i łatwe i potrafią rozbudować wyobraźnię, żeby tworzyć własne, ciekawe wariacje z jajkami w roli głównej. Dzisiaj... jajka sadzone(...)masło i polewałam nim jajka. Jajko sadzone z żółtkiem półpłynnym lub ściętym Po usmażeniu jajka z płynnym żółtkiem wystarczy szpatułkę (najlepiej silikonową) podsunąć pod jajko i delikatnie obrócić na drugą stronę. Teraz wystarczy przez ok. pół minuty smażyć, żeby uzyskać jajko z półpłynnym żółtkiem, a około 90 sekund, żeby żółtko było ścięte. Jajecznica Jajka rozbiłam do miseczki, doprawiłam solą
Kuchnia u KrysiŁosoś ze słodkim ziemniakiem bez soli i oczywiście świeżą cukinią Łosoś ze słodkim ziemniakiem bez soli, doprawiony fantastyczną oliwą z Domu Oliwnego – to kolejne danie zrobione na prośbę Elżbiety . W związku z tym, że nie użyłem do swojej potrawy soli, chociaż to odnosi się także do innych produktów, których nie możemy użyć, ze względu(...)zdrowia. Pamiętaj, robiąc zakupy, aby rzeczy, które wrzucasz do koszyka były dobrej jakości. Jeśli to możliwe staraj się, by Twoje danie było zróżnicowane, niech smaki będą przeciwstawne. Z racji tego, że nie ma w moim daniu soli, postaraj się wydobyć smaki w inny sposób. Zrób coś słodkiego i kwaśnego, coś pikantnego i mniej pikantnego. Podobnie tekstura
RafalCookSłodycze, słodycze. Większość z nas je lubi, jednak samymi słodyczami żyć się nie da. (A nawet gdyby się dało, to jest przecież tyle innych, cudownych rzeczy!) Dlatego teraz, dla odmiany po dwóch słodkich postach - sałatka. Jedna z tych, które polecam na posiłek poza domem, na wynos. Do szkoły, na uczelnię, do pracy czy w podróż - nadaje się(...)czasu, bo jej przyrządzenie to tylko chwilka, a później nie trzeba się martwić o prowiant. Sałatkę można przygotować na dwa sposoby, jeden z nich jest szybki (wersja z nawiasów), drugi wręcz ekspresowy ;) Polecam ją też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej. Sałatka obiadowa z brązowym
Ratunku obiad