naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam na 2 kg i odpowiednio zmniejszyłam składniki. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny- zwłaszcza na drugi dzień. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na jedną keksówkę: 1 kg drobiowego mięsa rosołowego 200g słoniny 200g boczku 1 mała cebula(...)Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone
Kuchnia w czekoladzieKurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. To już ostatni z tej serii tekst o tym co można zrobić z pieczonego kurczaka. (Niniejszym ogłaszamy konkurs na zamiennik słowa „resztki”, które brzmi(...)pieczystego, ale moglibyśmy spokojnie wydać książkę kucharską z przepisami na ten temat. Cały nasz pomysł na gotowanie opiera się przecież na twórczym przetwarzaniu składników i wymyślaniu nowych dań, inspirując się kuchnią z różnych regionów świata. Zagospodarowanie leftovers (propozycja nr 2 jak zamienić resztki) to przecież podstawa każdej gospodarnej kuchni, niezależnie od szerokości geograficznych. Kurczak w karmelu Dzisiaj
Niedzielny kucharzWarto sprawdzić, które warzywa mogą być przechowywane poza lodówką i jaka temperatura jest odpowiednia dla mięsa, owoców czy gotowych dań. Najbezpieczniej jest zamrozić dania (np. bigos, pierogi i kutię) a potem wyjąć tylko tyle, ile będziemy potrzebować danego dnia. Planuj i gotuj wcześniej Co roku staram się przygotować większość potraw wcześniej, żeby uniknąć zakupowego szaleństwa. Gdy robimy(...)dopóki są jeszcze świeże i zjadliwe. Kreatywne gotowanie zero waste Mam też kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień przed
Ugotowane pozamiatanebajgiel to produkt formowany ręcznie, podczas gdy bagel jest robiony maszynowo. Ten pierwszy jest robiony według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego(...)żydowska to już zupełnie inna sprawa. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić tajniki takowej, a konkretnie tego, co jedzono w biednych rodzinach, bo tego nie dowiem się z karty dań przygotowanej dla bogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały, że ewentualnych osób, które mogłyby to przekazać jest bardzo mało. Jedną z ciekawszych opcji jedzenia placków
Kryzysowa Książka KucharskaDziś mam dla Was propozycję dania na Wielkanoc. Sałatkę w lżejszym, bardziej nowoczesnym wydaniu. Nie żebym miała coś przeciwko klasycznej sałatce jajeczno-warzywnej z majonezem, ale mimo wszytko dla mnie jest ona w porządku przez jeden dzień ;) W Poniedziałek Wielkanocny zaczynam się już rozglądać za czymś świeżym i chrupiącym, ale żeby tradycji stało się za dość jest oczywiście tradycyjna(...)ponieważ świetnie nadają się do przygotowywania potraw na ciepło i na zimno. Jednego użyłam do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia i łatwo na nim zrobić sadzone jajka, a drugiego tłoczonego na zimno, ekologicznego, który moim zdaniem jest w sam raz do dressingu. Olej ten zawiera korzystne dla zdrowie kwasy - oleinowy, linolowy i linolenowy. Cenię go też za zawartość witamin
Quinoa Raz!Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić(...)gorącego oleju. Smażyć co jakiś czas przewracać, aż z obydwu stron zrobi się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Taka rybka jest pyszna, polecam
Kuchnia Pokoleńwody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu(...)wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 14 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Mus jabłkowy appeared
mojewypiekiinietylkorozpuszczone w kąpieli wodnej ( uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski(...)bułeczkę z góry. Wstawiałam do zimnego piekarnika na 40 minut z temperaturą 180 C. Gdy wystygły posypałam bułeczki cukrem pudrem. Bułeczki się spokojnie odrywają jedna od drugiej, co jakby nie patrząc ułatwia ich jedzenie :) Spróbuj je zrobić a się zakochasz ! Polecam ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne
Kuchnia na wzgórzuMiało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze zrobić. Wystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne(...)większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do składników mokrych dodajemy suche, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone ciasteczka oreo (nie muszą być bardzo drobno krojone, podczas mieszania i tak się nam trochę porozpadają ), mieszamy. Przekładamy
kruche babeczkiCałość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu(...)kolei spłaszczamy, lekko je rozgniatając. Wciskamy trzeci ząbek czosnku, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień i dajemy się ziemniakom usmażyć – skórka zrobi się złocista i chrupka. Obracamy na druga stronę i dosmażamy. Gdy ziemniaki już dochodzą, na palniku rozgrzewamy patelnię grillową, bez dodatkowego tłuszczu. Stek wyjmujemy z marynaty, dokładnie go z niej odsączamy (można sobie pomóc papierowym ręcznikiem). Stek
Karo in the Kitchenpognieść ciasto znajdujące się w foremkach. I odstawić na następne pół godziny. Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". Aromatyczną kiełbaskę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować(...)ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez
Z Kuchni Do Kuchnimiksowoł, aż cuker sie rozpuściōł- tak sie strasznie z tym niy smōlcie, 12 bo jak przidzie wōdka, to sie to jeszcze lepi rozpuści. Tera wlywejcie pomału wōdka i dali miksujcie. Spróbujcie, czy cuker sie dobrze łozpuściōł, 13 a jak wszysko sie dobrze połōnczōło, to mogecie 14 to jeszcze przecedzić bez 15 sitko- żeby wychycić kołżdy niyrozpuszczōny kōnsek 16 cukru(...)Wōm sie ta kakaōwka tam wlołć Bez to nawet lepi jōm wtedy trzimać we krauzie. Joł żech jednak je zgniōły do potyngi i jak żech to robiōł na drugi rołz, to żech sie pomyśloł, że trza by sam wynalyjś jeszcze barzi ajnfachowo 22 wersja. Mōm taki blynder ze dzbōnkym 23 i sprōbowoł żech tam noprzōd wciepnōńć żōłtka, masło, cuker, kakao
Chop w kuchniKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc mi nie straszny :) Składniki: - banan
Smakuje zdrowoPâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na
Karo in the Kitchen