drugie danie - 14640 przepisów (strona:451/976)

Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 95

wypróbować. I powiem wam jedno – teraz to też moja ulubiona zupa! Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie a z drugiej sycące. Taka jest też właśnie prezentowana zupa porowa. Dodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu(...)wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa z pora i szynki zabielona śmietanką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 230 kcal Uwielbiasz tak samo jak my sałatkę z pora i szynki? Jeśli

ProstePesto.pl
Chleb Polny pszenno żytni 171

zakwasu\r","100g aktywnego zakwasu\r","400 g bia\u0142ej m\u0105ki pszennej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","400 g wody o temp. 29-32 stopni\r","100 g m\u0105ki razowej pszennej\r","\r","2. Autoliza\r","540 g m\u0105ki pszennej bia\u0142ej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","85 g m\u0105ki pszennej razowej(...)Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp. 29-32 stopni 100 g mąki razowej pszennej 2. Autoliza 540 g mąki pszennej białej (dałam chlebową) 85 g mąki pszennej razowej 175 g mąki żytniej razowej 620 g wody w temp. 32-35 stopni. Dodatkowo

Mieszam w Garnku
Styczeń... nowości i zaległości 177

sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros(...)wszyscy się rozchorowali dlatego też brak apetytów sprawił, że jedzenia było za dużo i się po prostu popsuło. To co mogłam rozdałam lub dojadałam sama (głównie słodkości), inne dania, szczególnie te powstałe między świętami a Sylwestrem, trafiły do kosza, część nadal dojadam... A jak wyglądały smakołyki na naszym Sylwestrowym stole będziecie mogli przekonać się już niebawem :) przepisami oczywiście się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 144

wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki. Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny(...)minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 221

Bezmięsna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i treściwe. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków 250 g pieczarek spora cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, gałka muszkatołowa Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy. Pieczarki kroimy(...)żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
NALEŚNIKI ORKISZOWE 156

Dzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇  Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie(...)naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu..A nie to jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 188

lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich przypadkach z orzechówki czy nalewki z kitu pszczelego(...)czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód do pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 106

rewelacyjnie smakuje :) Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 126

ochotę zmajstrować sobie takie cudo we własnej kuchni :) Nie ukrywam, że tego typu "perełek" wyglądam zawsze w odwiedzanych knajpkach i przeważnie bardzo pozytywnie nastrajają mnie one do danego miejsca :) Podsumowując: wizytacja festiwalowa wielce udana! Opiłam się i objadłam przesmacznie :) Jedyny zgrzyt to taki, że gdy spojrzałam w cennik menu codziennego , portfel mi żałośnie zaskomlał z wrażenia ... 15 PLN za ciasto(...)wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela . Każdy powinien sobie sam wyważyć, która szalka u niego górą :) Nic to! Podobało mi się i na pewno tu wkrótce wrócę z kumpelą obdarzoną

Grunt to przepis!
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 203

bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawić można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta prószymy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektować się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 135

sól u mnie himalajska różowa natka pietruszki 1 mały ząbek czosnku olej lniany tłoczony na zimno Fasolę wypłucz i zalej zimną filtrowaną czystą wodą. Odstaw najlepiej na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz fasolę raz jeszcze, a nawet dwa razy. Zalej czystą zimna wodą, przykrywając poziom nasion. Posól, dodaj ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką(...)lnianego tłoczonego na zimno. Olej lniany to naturalne bogactwo kwasów Omega 3.Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw. Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą charakter wielu dań. Jeśli chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia(...)wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Boczek

Trzeci talerz
GOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) 152

czekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną.  ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz o niczym innym.  A teraz popatrz na dzieci które przyjeżdżają na kolonię którą zorganizowali ludzie o złotym sercu(...)zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji   4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy na to 10 zł to więcej dzieci zapamięta ten smak na długi czas.  Poniżej cennik znad morza :   Naprawdę są dzieci które tego smaku nie znają..    Proszę wpłać

Kuchnia na wzgórzu
Akcja: wcisnąć się w kieckę do lata! 160

pobudka – piję dużą szklankę bardzo ciepłej wody z cytryną, potem zieloną herbatę 6.00 śniadanie bułka bio z lidla pasztetem wege, kiełkami i innym zielskiem /średnio 400 kcal 9.00 drugie śniadanie jutro będzie to porcja tarty, którą piekłam dwa dni temu/300 kcal 12.30 przegrycha : 200 g marchewek około 100 kcal 14. oo obiad: nie wiem co jutro zrobię(...)wodę i kawę bez cukru (bo lubię). Na dziś to tyle, w sobotę będzie tydzień. Mam nadzieję, że będę mieć się czym pochwalić, bo obmierzyłam sobie wszystko co się dało. Misiek w weekend będzie mi robił sesję zdjęciową, jak się majtam z hantlami, więc pokażę Wam swoje ulubione ćwiczenia. ps. Skoro teraz taka racjonalność to skąd ta nadwaga. Cóż, wystarczy

greenscarf
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 114

jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej keksówki (20 x 11 cm), a z drugiej uformowaliśmy bochenek i ułożyliśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wkładamy do piekarnika i niczym nie przykrywając grzejemy na około 45 stopni przez 1,5-2 godziny(...)czasie wyjmujemy blachę z chlebami i nagrzewamy sam piekarnik do 240 stopni. My zrobiliśmy na chlebie nacięcie wzdłuż przez całą długość myśląc, że się ładnie to nacięcie rozejdzie i da fajny efekt. Niestety wierz był już tak wysuszony, że nacięcie się nie rozeszło więc wydaje nam się, że możecie nie nacinać, prawdopodobnie nie jest to konieczne. Oprószamy z wierzchu chleb

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti. 190

Drugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę. Składniki: 350g pieczarek, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty(...)posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać

W kuchni u Moniki
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 116

więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru (można dać więcej, ciastka nie są mocno słodkie) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu 90 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja dodatkowo pomagałam sobie drugą łyżką, którą moczyłam w wodzie i spłaszczałam ciasteczka. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. W momencie wyjęcia z piekarnika ciasteczka będą miękkie, jednak stwardnieją podczas studzenia. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 230

mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści, opłukałam je i odłożyłam na bok do późniejszego wykorzystania(...)kapustę głąbem do góry, obgotowałam około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, a potem ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta „nie tańczy” mi po garnku). Przekładałam je na tacę, żeby nie pozalewać całej kuchni wodą. Kiedy kapusta przestygła, ostrym nożem skroiłam zewnętrzne grube nerwy

Kuchenne zapiski Edyty
Potrawka gulaszowa 184

pomidory/ połowa puszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka ostrych suszonych papryczek) Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę w lodówce. W tym wypadku nie było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się(...)gulaszu"...) , które mamy pod ręką oraz słodką i ostrą papryką w ilości według uznania. Jako, że mamy do czynienia z kuchnią węgierską, która uchodzi za raczej pikantną - ja tej drugiej nigdy staram się nie żałować.. oczywiście w granicach rozsądku. Ponieważ czubryca posiada wyłącznie symboliczną ilość soli, dosalam jeszcze całość po swojemu i dokładnie mieszam. Jak wspominałam - odstawiam przyprawione

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjna fasolka po bretońsku 174

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni(...)zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy wody do garnka tak, żeby fasola była zakryta wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną

Kulinarna Patilogia
Mini Brownies z masą krówkową 121

wysokich ściankach mikser miska łyżka do nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy(...)części się zatopiła w cieście. Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy

KreatywnePiny
Karp w migdałach 389

się z karpiem, dlatego gorąco polecam na Wigilijną kolację i nie tylko. Składniki na 4 porcje: Karp 800 g karpia (2 płaty po ok. 400 g) sól pieprz biały (dałam czarny, białego nie znoszę...) odrobina skórki z cytryny (sparzonej) odrobina mąki 1 jajo 70 g migdałów w płatkach Płaty karpia umyć, osuszyć. Wyciąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy(...)wrzenia i gotować na mniejszym ogniu bulion. Każdy z przygotowanych filetów karpia pokroić na 4 części. Od strony mięsa doprawić solą i pieprzem. Na jednym talerzu przygotować mąkę, na drugi wbić i roztrzepać jajo, na trzecim przygotować płatki migdałów. Na każdy kawałek karpia zetrzeć odrobinę skórki z cytryny (od strony mięsa). Następnie pierwszą partię ryby (4 kawałki) obtoczyć po kolei

Pełny talerz
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 148

przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany(...)Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/ W Villi Bohema mieliśmy przyjemność spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 150

czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie(...)nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem risotto należy posypać parmezanem

W SMAK
Ciasto czekoladowo - bananowe 126

wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające..  Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów i  kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z  TEJ   strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki :  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka(...)tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej,  mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy

Na słodko lub wytrawnie
Dietetyczna rolada drobiowa z papryką 313

smaku, postanowiłam jakoś ciekawie ją wykorzystać, aby móc podczas diety jeść bez wyrzutów sumienia i nie zwiększać wartości kalorycznej. Mam kilka woreczków zamrożonej, kolorowej papryki, którą wykorzystuję do różnych dań, papryka jako farsz sprawdza się doskonale. Przygotowałam więc roladę drobiową w wersji light z kolorową papryką w środku. Przygotowałam, więc drobiową roladę faszerowaną kolorową papryką. Wystarczyło masę mięsną(...)całej długości wykałaczką, aby para mogła się dostać do mięsa i włożyć do parowaru na 30 minut. Ostudzić. Po ostudzeniu włożyłam roladę drobiową z papryką do lodówki, na drugi dzień kroiłam ją w grube plastry. Bardzo smaczna była No i do tego rolada apetycznie wygląda dzięki kolorowej papryce ! Dietetyczna rolada drobiowa z papryką:   The post Dietetyczna rolada drobiowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 161

gotowaniem. I wierzcie mi... smakowało dokładnie tak jak kilka lat temu, kiedy byliśmy wszyscy razem siedzący przy stole, pijący wino, drący się na siebie i machający zamaszyście rękoma... Oto danie teścia. Co będzie potrzebne? ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby co zrobić z całymi pieczarki(...)swoją własną, robioną od podstaw i teraz najważniejsze MAKARON.. Ja otworzyłam szafkę u siebie i znalazłam trochę fusilli MALMA i trochę penne MALMA . Tak jednych jak i drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść. Masło koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej

Z Kuchni Do Kuchni
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy:   - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez(...)jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy  podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka

Proste Potrawy
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 206

aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne. Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść. Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób): - płat ciasta francuskiego (20x30cm) - 2 filety z łososia(...)środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia.  Na pesto wkładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto. Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte). Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika

W mojej holenderskiej kuchni
Frittata z warzywami i boczkiem 252

robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków i bardzo zachęcam do spróbowania takiego dania,  bo jest proste, sycące i można wykorzystać składniki na zasadzie co w lodówce się znajdzie;) Składniki na 2 osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się chce(...)powłoką nieprzywieralną   Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam mrożonkę na ok. 10 minut na mały ogień, często mieszałam. W międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi. Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika

Zdrowa Kuchnia Sowy
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 218

warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze(...)jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa... Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku

W kuchni Karmel-itki
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 420

bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pizza bez drożdży + film 131

łyżki oliwy z oliwek przepis Pomidory przelewamy do większej miski, doprawiamy solą, cukrem oraz suszonym oregano i wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu(...)żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i pieczemy kolejne 10 minut.   Artykuł Pizza bez drożdży + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pasztet świąteczny 127

mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE  Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane  skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często(...)razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę. Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól  da znać o sobie. Masę podlewamy  rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty. Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 162

trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada(...)centymetrowe plastry pod skos. Grillować na rozgrzanej patelni 5-6 min na lekko mocniejszej mocy palnika. Nie przesuwać podczas grillowania, dzięki czemu utworzą się paski na cukinii. Odwrócić na drugą stronę i tak samo grillować. W misie umieścić pozostałe składniki tj. mąkę, jogurt, ser feta (ser feta można również zetrzeć na tarce i posypać tartę przed pieczeniem

moj przepis na
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 128

Nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne, rozgrzewające i w miarę lekkie danie. Inspiracja odnaleziona w polskiej edycji Ultimate Cookery Italian* , aczkolwiek przepis poniżej znacznie różni się sposobem wykonania, a w mniejszym stopniu również składnikami i proporcjami. Ta zupa świetnie smakuje pod warunkiem, że nie pójdziemy na łatwiznę i nie użyjemy takich półproduktów(...)przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki przecieru z bulionem. Do odlanej porcji dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany, po czym dokładnie

Kulinarna Pokusa
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 183

Pomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować.  Składniki(...)kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu, pierś przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje

Ugotować
Herbata z Mauretanii 78

Powtarzamy manewr z nalewaniem herbaty do szklanki i z powrotem do dzbanka i jak się zapewne domyślasz, dodajemy teraz cukier i to dość dużo i ponownie gotujemy, parzymy herbatę (drugi powód, dlaczego wybrałem łatwiejszą wersję, brak czasu). Załóżmy, że, herbata jest gotowa i myślisz, że to koniec, nic bardziej mylnego. Ponieważ herbata musi mieć białą piankę, musisz nalać ją(...)wykonać cały rytuał, by na koniec powstała biała piana, charakterystyczna dla herbaty z Mauretanii.  Nalej prawie cały kubek herbaty i teraz zaczynając, od niższego pułapu przelewaj herbatę do drugiego kubka, cały czas unosząc go coraz wyżej.  Z pewnością wydaje Ci się, że to łatwe zadanie, ale tak nie jest, przelej herbatę kilka razy, aż powstania biała piana

RafalCook
Makaron z pesto z awokado 136

  Piękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co

Obiad gotowy
Karkówka na ostro 187

Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 155

niewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie? Składniki: 500 g ziemniaków 1 większa(...)kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając

zadanie-gotowanie
TORT KAWOWA POKUSA 184

rozpuszczalnej i  mielonej kostka masła 200 g NA MASĘ ŚMIETANOWĄ 2 śmietany śnieżka szklanka zimnego mleka 2 kopiate łyżki żelatyny serek homogenizowany waniliowy  ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE :  Białka ubijamy na sztywno  i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem(...)patyczka w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy kawą.  MASA KAWOWA : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie

Pani na deser
Pomysł na przekąskę – hummusowe trio 133

ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sok z cytryny do smaku Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku 2 łyżki posikanego koperku ½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak) Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól) Przygotowanie: Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby(...)powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji. Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny. Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem. Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka

Kate's Kitchen
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 136

lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto(...)miękkiego masła 1/3 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka posiekanej żurawiny 100 g posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.  2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby

kruche babeczki
Strogonow z kurczaka 164

Pozwalam sobie użyć nazwy "strogonow", ponieważ to danie- to ani francuski boeuf ( bo nie wołowina), ani postać, od której nazwano danie-czyli generał Stroganow. Oryginał to Boeuf Stroganow...niestety, gastronomia rządzi się własnymi prawami. Dziś proponuję coś a'la stragonow, czyli wersja z kurczakiem. Szybko i prosto. SKŁADNIKI: 0.5 kg filetów(...)oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej patelni-na bardzo małej ilości łuszczu obsmażamy pieczarki.Do mięsa dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego (ok płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać

Kopystką po garach
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 126

wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu.  Składniki:   1 szklanka ugotowanej białej quinoy(...)masy na papierze do pieczenia, lub macie sylikonowej, jeśli wyjdzie zbyt sucha dodajemy więcej wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem.  Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej powierzchni, była mniej więcej

Quinoa Raz!
Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami 1088

tego przepisu . Polecam! Składniki: mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g) 150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 3 ząbki czosnku 250 g sera żółtego, można również dać trochę mozzarelli- będzie się smacznie ciągła :) sól, pieprz, oregano do smaku natka pietruszki i szczypiorek Przygotowanie: Do miękkiego masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę natki pietruszki(...)uważając, by nie przeciąć dolnej skórki (patrz zdjęcie poniżej).   W nacięciach umieścić czosnkowo-ziołowe masełko. Ja się z tym nie cackałam- robiłam to rękami ;) Jedną rozchylałam chlebek, a drugą nakładałam masełko, sięgając do samego dna. Na masełko w ten sam sposób umieścić kawałki sera, a następnie resztę natki pietruszki i szczypiorku. Chlebek po nadzianiu powinien

Nastoletnie Wypiekanie
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 155

internacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie. Owszem, próbuję z tego wyciągnąć, ile się da - czytam, czytam i jeszcze raz czytam, nadrabiam serialowe zaległości i próbuję uczyć się na bieżąco, żeby nie dostać ataku paniki przed testem na koniec tych czterech tygodni. Jednocześnie jestem zachwycona zajęciami(...)trzech, czy tylko dwóch kolorach i spokojne ćwiczenie nowych technik tak, żeby efekty były zadowalające. Z jednej strony czuję się dość pewnie, bo większości rzeczy już kiedyś próbowałam; z drugiej, czerpię nie tylko z praktycznej wiedzy nauczyciela, ale też poznaję życie innych praktykantów od kuchni .  I okazuje się, że wcale tak źle nie trafiłam. Powiem więcej - trafiłam zaskakująco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki ziemniaczane z polędwiczką. 121

Pomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu(...)lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą  na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy

Kuchnia Beaty
Koktajl na dobry początek dnia 165

Koktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia   Koktajl na dobry początek dnia, oj taki zdecydowanie jest ten przepis. Poranki coraz później stają

Kuchnia na wzgórzu
Ryba w zalewie octowej 167

możemy dodać więcej cukru i wody. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki  na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa(...)Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami  (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na  suchą ściekę wieczkiem do dołu  i przykrywam. żeby

Viola cooks with passion
JABŁKOWE BROWNIE 164

Przepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook" SKŁADNIKI CIASTO 120 g masła ( w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone(...)termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta  (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy

cool and minty
Panini wersja wytrawna i łagodna 176

Osoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne

Pasja tworzenia
Ciastka owsiane wg dr Dąbrowskiej 177

oraz porady jak przywrócić zdrowie jeśli je utraciliśmy. Składniki : 5 łyżek miodu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody- ja dałam mleko 4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek, ale dałam mniej i dobrze 1/2 szklanki pokruszonych orzechów Przygotowanie : Miód, olej i mleko dokładnie zmiksować Płatki wymieszać z orzechami i namoczonymi wcześniej rodzynkami Składniki połączyć, wymieszać, nakładać łyżką małe "kupki"masy(...)najszybciej się przypiekają.             Aby masa dobrze się połączyła, nakładałam ją do pieczenia około 15 min. po zmieszaniu składników.  Najlepsze na drugi dzień, ale trudno im się oprzeć do dnia następnego

Proste Potrawy
Fale Dunaju- ciasto 150

podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.  Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną(...)budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i polać

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe Muffinki z dodatkiem wiśni w spirytusie 159

już tego gdzieś nie pisałam , ale jest to mechaniczna robota i zawsze taka sama. Najpierw mieszamy ze sobą same suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia. A w drugiej misce mokre składniki: mleko, olej, jajko.  Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jedni mówią aby nie miksować mikserem. Ja miksuje zawsze(...)kładziemy nasze wiśnie lekko dociskając je do ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut i gotowe :) Moje wiśnie się utopiły i zostały dodane w małych ilościach ale można dać jeszcze raz tyle wiśni :) *Alkohol czuć w wiśniach, nawet po upieczeniu

W Moim Magicznym Domu
NOCNE BUŁECZKI 96

szklanki wody 1/3 oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Świeże drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,dodać 2 łyżki mąki pszennej i lekko podgrzane mleko.Odstawić na krótką chwilę.Do mąki dać sól,wlać letnią wodę,olej  oraz wcześniej przygotowane drożdże.Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski(...)takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc oba końce luźno zawiązać na środku,następnie dwa końce przeplatać przez środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu.   Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką

Niespełnione zdolności kulinarne
owocowy ryż z orzechami włoskimi 122

ryż z orzechami włoskimi                  Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki  dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób(...)kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie",  następnie wsypujemy ryż do owoców

Miód i pieprz
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 161

zawsze wychodziliśmy stąd usatysfakcjonowani i najedzeni. Jest on usytuowany przy ruchliwej dawnej drodze krajowej nr 1, pomiędzy Gniewem a Nowem. Jest też dogodnie skomunikowany z Kwidzynem, położonym wprawdzie po drugiej stronie Wisły, ale niedawno wybudowany,  nowoczesny i przepiękny most łączy nieopodal obydwa jej brzegi. Położony w urokliwym miejscu na brzegu jeziora Rakowieckiego poza ofertą kulinarną i noclegową zapewnia(...)szafą w kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem

Smaki Ewy
Tarta dyniowa-czekoladowa 152

Sezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już

Corner With Recipes
Kotlety z kurczaka i cukinii czyli ciąg dalszy zdrowych inspiracji :) 316

pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię(...)tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :)  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 198

Postanowiłam zatem podzielić moją relację na kilka części i zacząć ją przekornie od ostatniego dnia, który dla mnie osobiście był szczególnym dniem :) Thai Green Curry to potrawa, która przygotowywałyśmy drugiego dnia warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease w Londynie. Warsztaty rozpoczynały się o godzinie 12.00, więc my byłyśmy tak naprawdę świeżo po śniadaniu. Szczerze mówiąc obawiałam się(...)wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów.  Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca przygotowywał swoje danie. Na początku Ibolya pokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 152

razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby(...)wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju

Kuchenne Wariacje
¡Viva España! Edycja II - Zapraszam do udziału w akcji! 177

Dzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva España! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia(...)nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuchy drożdżowe z bananami + film 180

Puszyste, smaczne i proste racuchy drożdżowe z bananami posypane cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla

Smakowite Dania
Deser "Piwny" 223

poświęconego czasu (no poza tym, który potrzebuje na stężenie) oraz zawsze smakuje :) Te "piwne" galaretki są świetną niespodzianką dla maluchów. Po pierwsze - na pewno będą im smakować, a po drugie - nie raz, nie dwa chciały spróbować prawdziwego piwa co niestety spotykało się z odmową pod tytułem "musisz być troszkę starszy/a". Ten deser pozwoli im mieć swoje własne piwo(...)ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję zrobiłam. Efekt widoczny na zdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda  Do zrobienia galaretek potrzebne będzie 1,5 l wody, jednak polecam dać 1 szklankę mniej (zwłaszcza w okresie letnim). Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Gdy są już w temperaturze pokojowej odlewamy jedną szklankę galaretki, która będzie potrzebna

Jedzeniomania
Pstrąg marynowany 165

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie(...)patelni. Najpierw podałam go do obiadu wymiennie z mintajem, a pozostałą część zamarynowałam. Jeszcze dwa dni i będzie można degustować. Gdy marynuję filety, ryba jest gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki  na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża

Gosia gotuje
Tort Zygzak mcqueen 140

Udało mi się.Jeśli miałabym ocenić swój tort w skali od 1 do 10 to dałabym sobie 7+. Było parę nie dociągnięć a raczej odrobinę mi popękała masa i do końca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :) Składniki:       biszkopt(...)wiśniowy       masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane:      Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo

Amatorka kuchenna
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 127

zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich(...)wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 144

zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich(...)wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec

w mojej kuchni
Parówki w cieście francuskim 162

Nie macie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w

Sama słodycz i szczypta chili
Knedle ze śliwkami 162

Z końcem lata, kiedy dojrzewały śliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się

mojewypiekiinietylko
OMLET Z SEREM 145

Najprostszy jaki znam, a tak bardzo lubiony przez moje dzieci. Pyszny   Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka sól, pieprz 3 plastry żóltego

Z Majeczką w kuchni
Biszkoptowy omlet 150

Idealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :) Składniki na 1 omlet: 3 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli masło do wysmarowania

My Culinary Art
Piknik Smakoszy w Lublinie - zaproszenie 134

niedzielę już po raz drugi odbędzie się Piknik Smakoszy czyli Spotkanie Lubelskich Blogerów Kulinarnych na Moście Kultury w Lublinie. Miejsce imprezy poza sezonem funkcjonuje jako Most im. Mariana Lutosławskiego na rzece Bystrzycy. Chyba każdy kojarzy gdzie to jest. W poprzedniej edycji nie mogłam wziąć udziału, ale tym razem już nie odpuszczę. Powoli myślę nad menu i planuję, jak to wszystko(...)czasie. Nie wiem na ile porcji się szykować, bo jednak nie jest to centrum miasta. Może podpowiecie mi co sprawdza się na takich imprezach? A może są jakieś konkretne dania, których chcielibyście u mnie spróbować? Wypatrujcie stolika Pasji Smaku! Co: Piknik Smakoszy Gdzie: Most Kultury w Lublinie Kiedy: 24.08.2014 od godz. 14:00   Do zobaczenia

Pasja Smaku
Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych 196

polecam Wam pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto(...)opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza. Przygotowanie   Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić

Z miłości do słodkości