Kapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem
Gosia gotujeSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół,wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szarlotka i tarta ?Tarta i szarlotka?W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek?Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę.Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej!Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą(...)woda – 6 łyżekNADZIENIE:* jabłka – 1,20 kg* cukier – 0,5 szklanki* cynamon – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części ( jedną większą, drugą mniejszą ).Wkładamy na 30 min do lodówki.Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ).Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki.Dodajemy cukier i cynamon.Mieszamy.Wykładamy jabłka
Ostra na Słodkobajkowa reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos , wspominałam już chyba setki razy! ( tak! uwielbiam! ) Chętnie „upycham” go gdzie tylko się da … a smakołykami z jego dodatkiem , zajadam się z wielką przyjemnością! (A czym ja się nie zajadam z przyjemnością?! ;)) Tak samo było i z tymi muffinkami! Od kiedy zobaczyłam je na blogu(...)wiórki kokosowe – 2 łyżki+ wiórki do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 200C. Princessę kruszymy na drobno. W jednej miseczce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy energicznie do momentu połączenia składników. Foremki do muffinek ( ja używam silikonowych ) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Muffinki pieczemy około
Ostra na Słodkomiękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście. Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu. Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają(...)całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Słodkości i nie tylkosię one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej(...)teflonową i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby
Taste Of My DayKupiłam wczoraj w Lidlu foremkę do jajka sadzonego. Nie mam pojęcia dlaczego tylko jedną, skoro nigdy nie sadzę jednego jajka. Widocznie jakieś zaćmienie mnie dopadło... Stwierdziłam
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej(...)dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki
Buniabaje w kuchniniej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była dobra? Powiem Wam, że każdy kto jej spróbował brał dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka(...)łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Zostawiamy na noc. Drugiego dnia do fasoli dodajemy jeden liść laurowy, dwa goździki i cztery ziela angielskie. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny – czasem mniej, czasem dłużej – najlepiej próbować). Odlewamy
Poezja smaku/prostepesto.pl\/przepis-na-brownie-klasyczne-amerykanskie\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed69c6a814bc","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do drugiego naczynia wbij jajka (bia\u0142ko plus \u017c\u00f3\u0142tko) i dodaj cukier. Ubij mikserem na kremow\u0105 mas\u0119. Dodaj roztopion\u0105 z mas\u0142em czekolad\u0119 i wolnymi obrotami miksera wymieszaj.","text":"Do drugiego naczynia wbij jajka (bia\u0142ko plus \u017c\u00f3\u0142tko) i dodaj cukier(...)https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-brownie-klasyczne-amerykanskie\/#wpzoom-rcb-direction-step-15911237631094927","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Przepis na brownie. Tradycyjne z USA 5 od 1 osoby Autor: ProstePesto Danie: Ciasto, Deser Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 450 kcal Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przedstawiamy
ProstePesto.plKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna Pasjidziecko przypomina Nam o czymś co zawsze robimy a tym razem zapomnieliśmy, obserwować jak robi postępy, jak coraz więcej jest w stanie zrobić samo. Ważne pokazanie jest z czego danie się składa, czego używamy. Dwulatek bez problemu nakryje do stołu. Być może jest większy bałagan, być może trochę dłużej to trwa ale naprawdę warto. Wkład Szkrabiny(...)zalewanie wodą, dodanie oleju kokosowego wspólne tarcie na plastikowej tarce dodanie wszystkich składników do dużej miski, wspólne miksowanie z okrzykami JA! SAMA ! SAMA!! SAMA!!! :) takie ulubione słowo - drugie to NIE :) Smarowanie tortownicy olejem kokosowym Wykładanie masy Posypywanie migdałami Wspólne zmywanie i robienie PUNTANNY a potem wycieranie blatów i podłogi
Szkrab Je Samoregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj mikserem, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku(...)stopni C (220 stopni C z termoobiegiem). Ciasta francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (możesz też upiec najpierw pierwszą, a potem drugą tartę). Na ciastach rozsmaruj masę migdałową przy pomocy łopatki zostawiając dookoła ok. 2 cm. margines. Na masie migdałowej rozłóż plastry pomidorów, tak aby zachodziły na siebie. Ja ułożyłam pomidory
Chilli Czosnek i OliwaPogoda nas nie rozpieszcza. Wiatr taki, że nie ma mowy o grillowaniu. Ale to nie znaczy, że majówka będzie nieudana, niesmaczna. Majówka będzie extra! Proponuję fajne danie. Sprawdzi się nie tylko na majówce, ale w każdej sytuacji, kiedy będziemy mieli ochotę na łyk dobrego piwa (u mnie Warka Radler malina z cytryną ) i kiełbaskę! Składniki(...)oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą połowę w kostkę.Pióra ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do miseczki włóż miód, musztardę,przyprawy- wymieszaj. Sosem wysmaruj kiełbasę i dodaj
Z Kuchni Do KuchniSezon na dynię wciąż trwa, kurki też jeszcze można kupić, dlatego spieszcie się przygotować to pyszne danie. SKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól(...)mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę. Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę
Kopystką po garach