drugie danie - 14640 przepisów (strona:464/976)

Bułki czosnkowo-ziołowe 229

dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło(...)PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem
Niebo w gębie -ciasto 161

zapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. żródło mojewypieki.com Ciasto  400 g mąki pszennej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić

O kuchni z uczuciem
CANNELLONI NADZIEWANE SEREM I SZPINAKIEM 192

Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.      SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może  być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól(...)Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 229

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Korniszonki
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą 196

Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej

Oryginalny smak
Tapas z anchois 237

Od mojej przyjaciółki, która odwiedziła niedawno Mediolan dostałem niewielki słoiczek filetów z serdeli – anchois. Wpadłem na pomysł zrobienia tapas z anchois, camembert i karmelizowaną cebulą

Kuchennyviral.pl
Sok dla niemowlaka i dla dziecka - jakie i od kiedy najlepiej podawać? 236

pewno nie wcześniej jak 5. i nie później jak w 6. miesiącu. Na początku są to niewielkie ilości jednoskładnikowego soku: 2-3 łyżeczki dziennie. Wtedy sprawdzamy reakcje uczuleniowe na dany produkt. Najbezpieczniejsze jest jabłko, bo najrzadziej uczula. Podając dziecku soczek dla niemowląt kierujmy się oznaczeniem na etykietach, np. po 4. miesiącu lub po 8. miesiącu życia. Owoce cytrusowe(...)już produktów przeznaczonych właśnie dla niemowląt i małych dzieci - głównie ze względów ekonomicznych. Soki te są po prostu drogie, w stosunku do nawet 100% dobrych soków. Przez pierwszą połowę drugiego roku życia jeszcze kupowaliśmy, jednak nie tak często. Chociaż w pewnym momencie i Zuzia zaczęła wymyślać przy piciu tych soków, które wcześniej ubóstwiała, bo wolała nasze. A ponieważ kupujemy

Anioszek w kuchni
pieczony maślano cytrynowy sum 226

kolejnym przepisem na tę pyszną rybę. W potrawie  prócz suma odnaleźć będzie można również wyraźny aromat masła i cytryny, a to sprawi że danie zniknie z talerzy w tempie wręcz błyskawicznym. składniki dla 4-6 osób Filety z  suma (ok 1 kg) 4 łyżki(...)cienko pokrojoną skórką z cytryny, wtedy ryba na pewno nie przywrze).  Wierzch ryby posypujemy startą skórką z cytryny, następnie układamy na filetach drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, oraz kawałki masła, lekko pieprzymy, nakrywamy drugim kawałkiem pergaminu  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, na 5-7 minut przed końcem pieczenia

Miód i pieprz
Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta) 205

nacieramy mąką z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pałki kurczaka ok. 5 min, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki(...)mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo sotto l'acqua corrente, poi asciugateli con un panno da cucina. In una ciotola preparate la panatura: unite la paprika dolce con il timo secco, farina, sale e pepe. Mescolate per amalgamare la panatura.  Passate i fusi di pollo nella

La grande e la piccola cuoca
Mango lassi – indyjski koktajl 111

Mango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby

Blendman
Mango lassi – indyjski koktajl 148

Mango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby

Blendman
Nalewka z czerwonej porzeczki 159

wolą słodkie napitki, i tym co raczej wolą bardziej wytrawne. Przyda się więc do kolekcji. Tak, właśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek mamy, że nie damy rady przepijać wszystkich. Gdybyśmy w ogóle mieli dzieci, a nasze dzieci też miałyby dzieci, to z pewnością dla naszych wnuków jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie(...)tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do drugiego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakręcamy i również zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy

Marder&Marder Manufacture
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 156

Na wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został

Kulinarne życie
Risotto z grzybami leśnymi 132

Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch, jego bardzo dużą zaletą jest szybkość wykonania da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.  Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.  Potrzebne składniki:   180 gr ryżu  Arborio(...)upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn.   Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Następnie jak grzyby się pomażą dodajemy pokrojony w kostkę oscypek

Łycha smaków