Chemia Kuchenna". Jest tak krótki, że każdy domorosły kucharz powinien go sobie przyswoić :) Ideą było podanie prostego warzywa/kwiatu (niepotrzebne skreślić) na kilka ciekawych sposobów, uzyskując kilka smaków w jednym daniu. Możnaby go nazwać, używając terminologii budkowej, "W pięciu smakach", ale nazwa zaczerpnięta z tego programu brzmi zdecydowanie lepiej ;) Składniki - kalafior - ryż - margaryna - kakao Wykonanie: Pierwsze co musimy zrobić(...)taką opcję. Wkładamy do nagrzanego do 60 stopni piekarnika i suszymy. To co nam zostanie dzielimy na pół. Jedną część dzielimy jak najdrobniej i dusimy. Dodajemy margaryny i miksujemy. Drugą część też dzielimy, ale na trochę większe cząstki. Wrzucamy je na olej i dodajemy ryżu ciągle mieszając. Mieszamy tak sobie, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy trochę wody
Kryzysowa Książka Kucharskaskórkę, a jej smak nada całości na prawdę niezłego kopa. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pomidorowe dania to kliknijcie tutaj -> klik ! Pomidorowo-Serowa Pasta z Pieczoną Papryką i Szpinakiem 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: pomidorki koktajlowe 250g oliwa z oliwek papryka(...)świeży 125g bazylia do podania Wykonanie: Paprykę kroimy na pół, usuwamy ziarenka i układamy na papierze do pieczenia. Grillujemy w 250 stopniach ok. 20 minut (w połowie przewrócić na drugą stronę). Po wyjęciu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę. Pomidorki kroimy na pół, polewamy delikatnie polewamy oliwą i również
rabarbarowoKanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio(...)bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym
To co kochamMonte z dodatkami, bo są to zdrowsze produkty. Teraz, gdy spróbowałam prawie wszystkie smaki, mogę się o nich wypowiedzieć. Prawie wszystkie, bo chociaż kupiłam każdy smak, to nie każdy dane mi było spróbować. Najwięcej zjadła Zuzia. I dobrze. :) Jogurty Zott Natur - skład i warianty produktów Mam porównanie do innych jogurtów z dodatkami, nie tylko Monte i wiem, że żadne(...)pochodzący z mleka. Zawiera białka mleka, czyli jest lekko zagęszczony. Mi to nie przeszkadza. Kupuję często jogurty naturalne, różnych firm, i wiem, że jedne mają tylko białka mleka, drugie mleko w proszku, inne oba składniki. Są i takie, co mają i inne dodatki, niestety. Dlatego i tutaj warto patrzeć na skład. Musli tropicalne - skład Słoneczna truskawka - skład Zott
Anioszek w kuchniryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka(...)Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku. Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy
Bon appetit mon amieużyłam:P). Domowe dżemy uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników. Zastanawiałam się czy w ogóle dodawać tu taki przepis, bo myślę sobie BANAŁ, każdy tak robi... Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta, bo... Jak parę lat temu pierwszy raz robiłam sama truskawkowy dżem to dołożyłam sobie podwójnej roboty - truskawki, które puściły sok od razu potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków(...)robi, że jej dżem ma taką fajną konsystencję, a mój smażyłam i smażyłam, a on odparować nie chciał (bo tyle mu tego soku zostało, a żel-fixu nie chciałam dać). No i dopiero mnie oświeciła, że nie odlałam go na początku, czystego. Także tego... :) Składniki: 2 kg truskawek ok. 1 szkl. cukru Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek
Kolorowy Przepisownikmiała okazję spotkać chłopaka, który ją uratował jeszcze nie jeden raz. Pierwszoosobowa narracja „Tak blisko” autorstwa Tammary Webber umożliwia nam dogłębne poznanie głównej bohaterki. Przyznam, że jest to mój drugi ulubiony typ narracji. Tammara Webber świetnie wykorzystuje ten zabieg literacki, dzięki któremu czytelnik poznaje wewnętrzne przemyślenia i spostrzeżenia narratora. W „Tak blisko” narrację pierwszoosobową prowadzi Jacqueline. Opowiadana przez nią historia(...)postać, która na kartach powieści się zmienia. Z zagubionej, małej dziewczynki przeradza się w silną osobowość znającą swoją wartość i walczącą o swoje racje. To dziewczyna, którą na pewno da się lubić. Podobnie jest w przypadku przyjaciółki Jaqueline, bohaterki drugoplanowej. Przyznam, że to ją obdarzyłam swoją sympatią w pierwszej kolejności. Urzekła mnie jej postawa wobec przyjaciółki, poświęcenie, na które
TetiisheriIndyk w marynacie z kolendry i czosnku jest to mój comfort food, który chętnie wcinam po treningu. Do tego proponuję pyszną wiosenną sałatkę z czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa z oliwek limonka płatki chilli sól i pieprz czosnek świeża kolendra dwa podudzia z indyka ze skórą Przygotowanie(...)lodówki (jak zawsze im dłużej tym lepiej). Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso na chwilę, aby skóra ładnie się przyrumieniła. Odwracamy i powtarzamy zabieg z drugiej strony. Dzięki temu skóra będzie bardziej chrupiąca i nabierze ładnego koloru. Kolejno do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy naszego indyka i pieczemy około 45minut do godziny w zależności
PaleoLifedużą ilością czekolady :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być(...)przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy
Ciastkozercyobiad, a jak szybki to zapiekanka. Tym razem kasza gryczana zapiekana z mięsem i pieczarkami. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą. Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem(...)pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką . Na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego
O kuchni z uczuciemDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę na smaczny obiad danie to sprawdzi się doskonale. Składniki: Duża pierś z kurczaka 150 g pieczarek 1 średnia cebula ser żółty (ok 50 dag) jajko (1lub 2) sól pieprz przyprawa(...)cebulką. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy uformowane kotleciki. Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony. Takie placuszki z piersi kurczaka z pieczarkami doskonale smakują zarówno z frytkami jak i ziemniakami:) P.S. Do jajek można dodać 2 łyżki mąki żeby kotlety się nie rozpadały
Kuchnia Pełna Pasjiwykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus(...)doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje na drugi dzień. ja zawsze jeszcze sprawdzam smak i czasami doprawiam. Właśnie zjadłam , pycha Podawać z chlebkiem, bułkami, chałką
Kuchnia PokoleńPlacki z bananami (banana pancak) po amerykańsku są przepyszne, syte i puszyste. To takie danie, które każda mama może podać swoim dzieciom na śniadanie. Można je przyrządza ć z różnymi owocami, lub tradycyjnie z syropem klonowym. Składniki: 225 gr. mąki 2 duże jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki masła, roztopionego 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżeczki(...)masło, dodajemy rozdrobnionego banana i jajka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem. Pancak smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Usmażone placki kładziemy na dużym płaskim talerzu. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyBardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka kruchej sałaty (może być lodowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy(...)pietruszki, polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, dokładnie wymieszać. Sałatka wyśmienita jako dodatek do obiadu jak również można zabrać se sobą do pracy na drugie śniadanie. Przepyszna sałatka przygotowana przez Czesławę Smacznego
kgwjanczewoosobnym naczyniu dać drożdże 1 łyżkę cukru 1 łyżkę mąki 1/3 szklanki ciepłego mleka wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia(...)prostokąt ,wyłożyć połowę masy zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna 5. - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami
W królestwie smaków BeatyZbyt wiele pysznych i pięknych miejsc zwiedziłam na Zakynthos, by zmieścić wszystko w jednym poście. Dlatego relację podzieliłam na dwie części. Zgodnie z zapowiedzią w drugiej części, przeczytacie o greckich Souvlakch, a także poznacie północ wyspy, którą miałam przyjemność zwiedzać z Zante Magic Tours . To polskie biuro, które wszystkim zainteresowanym polskim turystom, ukazuje uroki i najpiękniejsze zakamarki wyspy ;) Jeśli(...)wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę duże i moim zdaniem warte swojej ceny. Nie można opuścić Grecji bez spróbowania tej propozycji :) TOM &JOHN Już sama
Mój Smak na Życiesądzicie? English version: (makes about 11 Reese's) DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S przepis autorski // 11 czekoladek ~100g czekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować(...)nieco rozpuścić. Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki. Rozpuścić drugą część czekolady. Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego
chili & sugarZagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem(...)naciowego Wykonanie Czosnek i seler naciowy zmiksować .Następnie jogurt ,lub śmietanę połączyć z majonezem. I ponownie wszystko razem zmiksować .Ten sos świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Pyszny sos czosnkowy o prócz walorów smakowych jest naturalnym antybiotykiem. Życzę smacznego
w mojej kuchnikolor, z obu stron. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na drugiej (lub umytej po smażeniu ryby) patelni wrzucić plasterki pieczarek, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Następnie do pieczarek dodać śmietankę i dusić jeszcze razem przez(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez około 15 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna. Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno
Gospodyni MiejskaKotlety schabowe... Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach. Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso. Pyszny element głównego dania. Chętni? Zapraszam na obiad! Składniki: 1,4 kg schabu bez kości; Mąka pszenna; 4 jajka; Mleko; Bułka tarta; Masło; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)Popieprzyć i posolić kotlety. Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety. Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym
Gospodyni MiejskaSoczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki: 2 piersi z kaczki 2 średnie czerwone cebule 2 twarde jabłka 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka miodu(...)pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 180’C na 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Jabłka
Oryginalny smakczasu i jak to w przypadku tego typu potraw bywa, najlepiej smakują one dnia następnego, to zachęcam do t ego, by zinwestować te kilka godzin i przygotować danie, którym śmiało możemy uraczyć nawet bardzo wymagające podniebienia. Potrzebujemy: - 750 g chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka(...)pół) - 250 g cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny) - sznurek kuchenny - 2 większe miski Wołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki
W mojej holenderskiej kuchnistal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy. Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy(...)podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem dodajemy polowe masla i podsmazamy na zloty kolor. Na koniec solimy. Na drugiej patelni na rozgrzanym masle podsmazamy posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste. Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy
Przysmaki KarolkiWłaśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych w Las Vegas udaliśmy się na Wielki Kanion(...)Angeles. Tutaj moje odczucia są mieszane, z jednej strony miasto aniołów, Hollywood a w nim najsłynniejsze wytwórnie filmowe, bogate Beverly Hills, piękna plaża w Santa Monica... ale z drugiej bieda, bród, ulice pełne bezdomnych ludzi. Spędziłam tam tydzień i mieszkałam w samym centrum Hollywood. Przyznam, że byłam zawiedziona tym miejscem. Widać, że Hollywood lata swojego rozkwitu ma już dawno
Zgrabne GotowanieWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza
Karo in the KitchenBajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz
Smakowite Dania