Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym 223skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo(...)części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki Smakołyki
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 309cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik(...)trzeba wpierw pomyśleć o przygotowaniu posiłku, wyborze miejsca i biesiadników. Przyjemność jedzenia wymaga obecności, jeśli nie głodu to przynajmniej apetytu; rozkosze stołu najczęściej są niezależne od jednego i drugiego." Anthelme Brillat-Savarin, "Filozofia smaku albo Medytacja o gastronomi doskonałej" Jeśli marzy ci się odrobina spokoju i relaksu, rześkie powietrze, oszałamiające widoki, znakomite potrawy i wyszukane smaki to miejsce jest
SzczyptaSmaQ
Karkówka z piekarnika 187bardziej dostajesz w dupę tym stajesz się kimś lepszym. Im większa przeszkoda, tym większa satysfakcja z pokonania jej. Co do pierwszego mam pewne wątpliwości aczkolwiek z drugim zgadzam się całkowicie ;) Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka(...)śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła
My simple kitchen
ZUPA Z BOBU 252kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich(...)seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe ciągutki 223papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo
Jedzeniomania
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 390kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– suszone pomidory(...)serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2121Może zapiekanka nie wygląda za pięknie, ale zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią
Pasja Smaku
Dorsz w migdałach 202Wyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki
Apetyczna babeczka
Czekoladowe walentynki 253Znam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty(...)uzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych bardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy
Ratunku obiad
Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup 152scroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to
Bazując na smaku
Truskawkowa fantazja 182Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki
Salonik smaków
Rozwój dziecka w 17. miesiącu (1 rok i 5 miesięcy) 240pewnie zna to każdy rodzic. Ja już nieraz upomniałam Zuzię za to, jak traktuje swoje zabawki, przede wszystkim misie i lale. Ostatnio miała w ręce małego misia, zrobiła mu drugą rączką gest papa i rzuciła nim w podłogę. Powiedziałam, że nie można tak postępować z misiem. Wzięła go i delikatnie położyła (hm, raczej lekko wrzuciła z małej odległości(...)jego samego dotyczących, ale tylko jeśli to bezpieczne dla dziecka. Ja nie pytam Zuzi, czy mogę już ubrać, bo pewnie chodziłaby i spała na golaska, gdyby to ona decydowała. Dajmy jednak naszym dzieciom znać, że mają głos i wpływ na swoje życie oraz że są ważne w waszej rodzinie. To daje nie tylko poczucie niezależności, ale i pozwala spokojnie
Anioszek w kuchni
Szwedzkie klopsiki w gęstym sosie 155Kiedyś miałyśmy z koleżankami z klasy taki niepisany zwyczaj, że raz na bliżej nieokreślony czas jeździłyśmy na drugi koniec miasta do Ikei tylko po to, żeby wspólnie ochać i achać nad ich zestawem z klopsikami :) To były świetne czasy i pyszne wspólne wypady, choć łączyły się z godzinną podróżą tramwajem przez całe miasto. Teraz, gdy czasu już na takie podróżowanie(...)miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu cayenne są wspaniałym daniem na zimowy obiad. Do tego klasyczny dodatek do szwedzkich klopsików, czyli dżem z borówki brusznicy i ziemniaczane puree, które akurat nie załapało się do zdjęcia...;) Od siebie dodałam przepyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki – przepis tradycyjny 203odpowiednią temperaturę wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć). Pączki smażymy z jednej strony około 2,5 minuty , po czym obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2,5 minuty . Nadziewanie pączków Usmażone pączki nadziewamy marmoladą , dżemem , powidłami , konfiturą , budyniem , nutellą lub tym co jeszcze przyjdzie wam do głowy. Polecam w aptece zakupić strzykawkę(...)posypkami , lub kawałkami orzechów . Kolejną z możliwości jest posypanie cukrem pudrem , lub też zanurzenie świeżo wyjętych pączków w cukrze pudrze z cynamonem . A wy jakie pączki lubicie najbardziej? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! Ja chyba z nadzieniem z marmolady i bez polewy Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości ! Artykuł Pączki – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepis
Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą 139przysmak ten nie będzie zbyt słodki. Orzeźwi nas doskonale przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Domowe lody Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Mrożenie 5 godz. Kalorie 290 kcal Szukasz orzeźwiającego smaku domowych lodów? Polecamy lody(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa. W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy. Przelejmy masę do pojemnika
ProstePesto.pl