pomagają :-( Podobno najprostszym sposobem jest mieć w nosie wszystko, żeby nie napisać mieć w******e, podnieść głowę wysoko i wmówić sobie, dam radę co by się nie działo, dam!!! Co by wzbogacić się w odrobinę magnezu i żelaza na te złe dni zmajstrowałam sobie przepyszny koktajl zielony. Jak wiadomo szpinak jest kopalnią witamin i dlatego, to właśnie on jest(...)ktoś nie ma maszynki do wyciskania soków powinien postępować wg kolejności : obraną pietruszkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pół szklanki wody i zmiksować blenderem. W drugim naczyniu zmiksować też blenderem szpinak z mango i pozostałą wodą. Połączyć wszystko razem i jeszcze raz zmiksować. W razie wielkich smutków dosłodzić miodem z manuka. Przesyłam Wam taki mały
pieprzny smaczekskleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo(...)części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki Smakołykicebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik(...)trzeba wpierw pomyśleć o przygotowaniu posiłku, wyborze miejsca i biesiadników. Przyjemność jedzenia wymaga obecności, jeśli nie głodu to przynajmniej apetytu; rozkosze stołu najczęściej są niezależne od jednego i drugiego." Anthelme Brillat-Savarin, "Filozofia smaku albo Medytacja o gastronomi doskonałej" Jeśli marzy ci się odrobina spokoju i relaksu, rześkie powietrze, oszałamiające widoki, znakomite potrawy i wyszukane smaki to miejsce jest
SzczyptaSmaQbardziej dostajesz w dupę tym stajesz się kimś lepszym. Im większa przeszkoda, tym większa satysfakcja z pokonania jej. Co do pierwszego mam pewne wątpliwości aczkolwiek z drugim zgadzam się całkowicie ;) Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka(...)śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła
My simple kitchenkawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich(...)seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypapkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo
Jedzeniomaniakremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– suszone pomidory(...)serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoMoże zapiekanka nie wygląda za pięknie, ale zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią
Pasja SmakuWyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki
Apetyczna babeczkaZnam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty(...)uzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych bardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy
Ratunku obiadscroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to
Bazując na smakuDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki
Salonik smakówpewnie zna to każdy rodzic. Ja już nieraz upomniałam Zuzię za to, jak traktuje swoje zabawki, przede wszystkim misie i lale. Ostatnio miała w ręce małego misia, zrobiła mu drugą rączką gest papa i rzuciła nim w podłogę. Powiedziałam, że nie można tak postępować z misiem. Wzięła go i delikatnie położyła (hm, raczej lekko wrzuciła z małej odległości(...)jego samego dotyczących, ale tylko jeśli to bezpieczne dla dziecka. Ja nie pytam Zuzi, czy mogę już ubrać, bo pewnie chodziłaby i spała na golaska, gdyby to ona decydowała. Dajmy jednak naszym dzieciom znać, że mają głos i wpływ na swoje życie oraz że są ważne w waszej rodzinie. To daje nie tylko poczucie niezależności, ale i pozwala spokojnie
Anioszek w kuchniKiedyś miałyśmy z koleżankami z klasy taki niepisany zwyczaj, że raz na bliżej nieokreślony czas jeździłyśmy na drugi koniec miasta do Ikei tylko po to, żeby wspólnie ochać i achać nad ich zestawem z klopsikami :) To były świetne czasy i pyszne wspólne wypady, choć łączyły się z godzinną podróżą tramwajem przez całe miasto. Teraz, gdy czasu już na takie podróżowanie(...)miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu cayenne są wspaniałym daniem na zimowy obiad. Do tego klasyczny dodatek do szwedzkich klopsików, czyli dżem z borówki brusznicy i ziemniaczane puree, które akurat nie załapało się do zdjęcia...;) Od siebie dodałam przepyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodpowiednią temperaturę wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć). Pączki smażymy z jednej strony około 2,5 minuty , po czym obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2,5 minuty . Nadziewanie pączków Usmażone pączki nadziewamy marmoladą , dżemem , powidłami , konfiturą , budyniem , nutellą lub tym co jeszcze przyjdzie wam do głowy. Polecam w aptece zakupić strzykawkę(...)posypkami , lub kawałkami orzechów . Kolejną z możliwości jest posypanie cukrem pudrem , lub też zanurzenie świeżo wyjętych pączków w cukrze pudrze z cynamonem . A wy jakie pączki lubicie najbardziej? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! Ja chyba z nadzieniem z marmolady i bez polewy Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości ! Artykuł Pączki – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepis