drugie danie - 14640 przepisów (strona:475/976)

Dzik w kuchni i purée z selera! 123

pyszne, kiedy środek jest różowy. Po około 10 - 15 minutach mięso jest już gotowe (czas smażenia zależy również od tego jaki posiadacie palnik - elektryczny czy gazowy, na tym drugim mięso smaży się szybciej). Gotowe polędwiczki i schab kroimy w plastry. Na patelnię dodajemy śmietanę i redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny(...)tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée z delikatnym mięsem. Danie jest wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom lekki i przyjemny. Jeśli dziczyzna kojarzy się Wam tylko z czerwonym winem

Kuchnia Pani Wiosny
Drobiowe flaczki. 117

Flaczki! to danie albo się uwielbia albo się nie znosi! Wy do której grupy należycie? Zapraszam po przepis. Składniki; 40 dag żołądków drobiowych 40 dag serc drobiowych 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka  kawałek selera  listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka,  przyprawa do flaków  pieprz , słodka papryka  majeranek(...)angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć wcześniej, żołądki i serca muszą się gotować dłużej. Gdy juz będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty

Radość kipiąca uśmiechem.
Psu się przyśnił schab... 168

tube, nie było bajek na zawołanie. Była wieczorynka, na którą czekało się cały dzień i trzeszcząca płyta z piosenkami Maryli Rodowicz. Na jej jednej stronie przebudzanki, na drugiej zasypianki- i dwa zdjęcia w które potrafiłam się wgapiać godzinami, szukając różnic. Jakoś zawsze wolałam te nocne. Wśród kołysanek ta o schabie, zacytowana powyżej. Zaczęła mi grać w głowie, kiedy wyjęłam(...)mirabelkowego fejsbuka- podlinkowałam tam współczesną, cudnie klimatyczną wersję "Był sobie król") Zrobiło mi się trochę sentymentalnie, ale jakże pięknie pasuje to do tych październikowych mgieł za oknem. Ech. Dałam się ponieść jesiennej melancholii. Żeby już całkiem nie sflaczeć- fizycznie i mentalnie, proponuję konkret. Ku pokrzepieniu wiotkich bicepsów i wyblakłych humorów- mięcho. Spełnienie psich snów- Schachaaaaaab Schaaaaaaab. Ale w wydaniu zupełnie

les mirabelles
Udko z piekarnika , pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka 111

3 udka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej

Gotowanie jest łatwe
Wegańska tarta z cukinią i pesto, Grand Budapest Hotel 178

Przygotuj  cornbread . Po upieczeniu posmaruj pesto, np. pomidorowym lub bazyliowym i udekoruj podpieczonymi lub grillowanymi paskami cukinii. Możesz też dodać paski marchwi i bakłażana. Najlepiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 160

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Deser truskawkowy 232

Zbliżamy się już do końca lata, długich ciepłych wieczorów, może to i dobrze bo w tym roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny(...)dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek (odkładamy kilka najładniejszych sztuk) a następnie miksujemy dokładnie. Do drugiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w nie wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do  śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie

ciastkarnia na kruchym spodzie
sandacz ze szpinakiem 188

Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat połowu. Gotowy smażony sandacz                     Składniki              Danie dla ośmiu osób(...)patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy,  dodajemy dwa ząbki czosnku, sól,  pieprz, oraz słodką śmietanę, całość trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje.   Na rozgrzanej, drugiej patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, czekamy, aż patelnia stanie się naprawdę gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Następnie przesmażamy

Miód i pieprz
Ryż z jabłkami 150

· ryż 300 g · cukier · sok jabłkowy 1 L · cynamon · masło · jabłko winne 4-6 szt  Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i smaż mieszając aż

Camilla w kuchni
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 207

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis

zielonacukinka
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 205

będziemy łazić po Bieszczadach będę pomagać koleżance w sklepie kilka godzin dziennie. Tak spędzę cześć lipca i sierpnia a od września dzieci rozpoczną naukę w klasie drugiej i w przedszkolu a ja powrócę na łono Ogrodu Botanicznego... To nie wszystko. Nie będę już ogrodnikiem działającym w ogrodzie! Pielenie i sadzenie nie będą już moją bajką. Zadzwoniła(...)dam sobie radę!!! Z prowadzeniem warsztatów z pewnością ale co poza tym? nigdy nie tworzyłam programów zajęć, nie współpracowałam z wydawnictwami, nie pisałam do ministerstwa, nie zajmowałam się tłumaczeniami i sprawami biurowymi, a wiem, że dziewczynom zdarza się tym zajmować. Będę stąpać po całkiem nowym gruncie choć na starych śmieciach. Czy się odnajdę? i co pocznę z blogiem? czy dam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 114

Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem i cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Ras el hanout - przyprawa marokańska 174

może mieć różne smaki. Ras el hanout   można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/3 łyżeczki szafranu  1/3 łyżeczki galangalu 2 zmielone liście laurowe Ras el hanout –  wersja druga 2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego imbiru  2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki  1 łyżeczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz w korzennej marynacie 112

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego(...)olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty

Gosia gotuje
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 126

szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor(...)Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir. Dusimy do zgęstnienia i sos jest gotowy. Przygotujcie sobie te pyszności, bo to naprawdę rewelacyjne danie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie