drugie danie - 14640 przepisów (strona:472/976)

Przepisy na wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 148

gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać ze sześć obranych ćwikłowych buraków, zalać wolną(...)wskazań i robimy barszcz ze składników absolutnie podstawowych. Kiszenie barszczu w rodzinie Eugeniusza jest tradycją kultywowaną od pokoleń, bo w górach barszczyk kiszony jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia

Niedzielny kucharz
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 129

fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200g cukru 150g miękkiej margaryny lub masła skórka starta z połowy cytryny 250g maki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej) 1 opakowanie kisielu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę(...)koniec   dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C gotową babkę można

Słodkie zapomnienie
Gruszki na parze z sosem czekoladowo-piernikowym 130

czekoladowym i...nie zdążyłam zrobić zdjęcia. W związku z tym, że niektórzy pytali co to był za specjał, postanowiłam specjalnie dla Was powtórzyć przepis i wykonać go po raz drugi. Myślę, że to idealny deser na jesienny czy zimowy wieczór. Idealnie wprowadza nas w świąteczny nastrój! Za piękne garnki z serii Nature (te drewniane rączki są cudne!) i super ostry(...)rabatowe " AMBITNE-GOTOWANIE" na https://dajar.pl/ambition Korzystajcie, bo warto! Może zaopatrzycie się jeszcze w prezenty pod choinkę? Dla kogo: dla szukających pomysłu na wykorzystanie gruszek dla lubiących przyrządzać dania na parze dla łasuchów Składniki: 3-4 gruszki 80g czekolady gorzkiej 80g śmietany 30 lub 36% łyżeczka miodu łyżeczka przyprawy do piernika 50g płatków migdałowych do dekoracji Wykonanie

Mania Wypiekania
PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM 143

przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie to strzał w dziesiątkę. A do tego twaróg wędzony, który odwala w tym daniu kawał dobrej roboty bo nadaje mu wyrazistości i ciekawego smaku. Koniecznie trzeba tego spróbować 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy pęczak 4-5 szklanek bulionu pęczek(...)tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte buraki i razem smażymy przez około 15-20 min. Na drugiej patelni prażymy przez około 2 min. kaszę pęczak i dodajemy ją do buraków. Od razu zalewamy 1 szklanką bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Cały czas mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto budyniowe z rabarbarem 141

trochę mniejszej ilości – 200-250g, bo inaczej „popłynie”. Zamiast żółtek – 5 łyżeczek siemienia lnianego namoczonego w 5 łyżkach wody. Ciasto budyniowe z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki ciasto 500 g mąki 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 łyżka mąka ziemniaczana 150 g ksylitol lub inne słodziwo 1 op. budyń waniliowy(...)miski. Dodać suche składniki i rozetrzeć z masłem. Dodać żółtka i zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części - jedną częścią wyłożyć blachę do pieczenia, a drugą część schować do lodówki. Budyń rozrobić w szklance mleka. Pozostałą część mleka zagotować z ksylitolem. Rabarbar oczyścić. Połowę ułożyć na cieście wyłożonym w blasze do pieczenia. Wyłożyć na rabarbar część

Kucharzyca
Kalafior po królewsku 88

Chemia Kuchenna". Jest tak krótki, że każdy domorosły kucharz powinien go sobie przyswoić :) Ideą było podanie prostego warzywa/kwiatu (niepotrzebne skreślić) na kilka ciekawych sposobów, uzyskując kilka smaków w jednym daniu. Możnaby go nazwać, używając terminologii budkowej, "W pięciu smakach", ale nazwa zaczerpnięta z tego programu brzmi zdecydowanie lepiej ;) Składniki - kalafior - ryż - margaryna - kakao Wykonanie: Pierwsze co musimy zrobić(...)taką opcję. Wkładamy do nagrzanego do 60 stopni piekarnika i suszymy. To co nam zostanie dzielimy na pół. Jedną część dzielimy jak najdrobniej i dusimy. Dodajemy margaryny i miksujemy. Drugą część też dzielimy, ale na trochę większe cząstki. Wrzucamy je na olej i dodajemy ryżu ciągle mieszając. Mieszamy tak sobie, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy trochę wody

Kryzysowa Książka Kucharska
Pomidorowo-Serowa Pasta z Pieczoną Papryką i Szpinakiem 141

skórkę, a jej smak nada całości na prawdę niezłego kopa. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pomidorowe dania to kliknijcie tutaj -> klik ! Pomidorowo-Serowa Pasta z Pieczoną Papryką i Szpinakiem 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: pomidorki koktajlowe 250g oliwa z oliwek papryka(...)świeży 125g bazylia do podania Wykonanie: Paprykę kroimy na pół, usuwamy ziarenka i układamy na papierze do pieczenia. Grillujemy w 250 stopniach ok. 20 minut (w połowie przewrócić na drugą stronę). Po wyjęciu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę. Pomidorki kroimy na pół, polewamy delikatnie polewamy oliwą i również

rabarbarowo
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 129

Kanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio(...)bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym

To co kocham
Smaczny projekt - testujemy Zott Natur 147

Monte z dodatkami, bo są to zdrowsze produkty. Teraz, gdy spróbowałam prawie wszystkie smaki, mogę się o nich wypowiedzieć. Prawie wszystkie, bo chociaż kupiłam każdy smak, to nie każdy dane mi było spróbować. Najwięcej zjadła Zuzia. I dobrze. :) Jogurty Zott Natur - skład i warianty produktów Mam porównanie do innych jogurtów z dodatkami, nie tylko Monte i wiem, że żadne(...)pochodzący z mleka. Zawiera białka mleka, czyli jest lekko zagęszczony. Mi to nie przeszkadza. Kupuję często jogurty naturalne, różnych firm, i wiem, że jedne mają tylko białka mleka, drugie mleko w proszku, inne oba składniki. Są i takie, co mają i inne dodatki, niestety. Dlatego i tutaj warto patrzeć na skład. Musli tropicalne - skład Słoneczna truskawka - skład Zott

Anioszek w kuchni
Morszczuk w sosie kokosowym 142

ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie"  Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka(...)Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku.  Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy

Bon appetit mon amie
Dżem truskawkowy - 100% naturalny 108

użyłam:P). Domowe dżemy uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników. Zastanawiałam się czy w ogóle dodawać tu taki przepis, bo myślę sobie BANAŁ, każdy tak robi... Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta, bo... Jak parę lat temu pierwszy raz robiłam sama truskawkowy dżem to dołożyłam sobie podwójnej roboty - truskawki, które puściły sok od razu potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków(...)robi, że jej dżem ma taką fajną konsystencję, a mój smażyłam i smażyłam, a on odparować nie chciał (bo tyle mu tego soku zostało, a żel-fixu nie chciałam dać). No i dopiero mnie oświeciła, że nie odlałam go na początku, czystego. Także tego... :) Składniki: 2 kg truskawek ok. 1 szkl. cukru Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek

Kolorowy Przepisownik
Tak blisko, Tammara Webber 162

miała okazję spotkać chłopaka, który ją uratował jeszcze nie jeden raz. Pierwszoosobowa narracja „Tak blisko” autorstwa Tammary Webber umożliwia nam dogłębne poznanie głównej bohaterki. Przyznam, że jest to mój drugi ulubiony typ narracji. Tammara Webber świetnie wykorzystuje ten zabieg literacki, dzięki któremu czytelnik poznaje wewnętrzne przemyślenia i spostrzeżenia narratora. W „Tak blisko” narrację pierwszoosobową prowadzi Jacqueline. Opowiadana przez nią historia(...)postać, która na kartach powieści się zmienia. Z zagubionej, małej dziewczynki przeradza się w silną osobowość znającą swoją wartość i walczącą o swoje racje. To dziewczyna, którą na pewno da się lubić.  Podobnie jest w przypadku przyjaciółki Jaqueline, bohaterki drugoplanowej. Przyznam, że to ją obdarzyłam swoją sympatią w pierwszej kolejności. Urzekła mnie jej postawa wobec przyjaciółki, poświęcenie, na które

Tetiisheri
Indyk w marynacie z kolendry i czosnku 173

Indyk w marynacie z kolendry i czosnku jest to mój comfort food, który chętnie wcinam po treningu. Do tego proponuję pyszną wiosenną sałatkę z czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa z oliwek limonka płatki chilli sól i pieprz czosnek świeża kolendra dwa podudzia z indyka ze skórą Przygotowanie(...)lodówki (jak zawsze im dłużej tym lepiej). Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso na chwilę, aby skóra ładnie się przyrumieniła. Odwracamy i powtarzamy zabieg z drugiej strony. Dzięki temu skóra będzie bardziej chrupiąca i nabierze ładnego koloru. Kolejno do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy naszego indyka i pieczemy około 45minut do godziny w zależności

PaleoLife
Muffinki bananowo czekoladowe 187

dużą ilością czekolady :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być(...)przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy

Ciastkozercy
Kasza zapiekana z mięsem 138

obiad, a jak szybki to zapiekanka. Tym razem kasza gryczana zapiekana z mięsem i pieczarkami. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą. Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem(...)pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką . Na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego

O kuchni z uczuciem