mogę napisać, że prosta. Z jednej strony właściwie bardzo prosta, ale z drugiej - jej przygotowanie wymaga dobrej organizacji pracy w kuchni, ponieważ tych kilka nieskomplikowanych składników trzeba mieć gotowe w jednym czasie. Pamiętajcie: organizacja i przygotowanie warsztatu ;) Ale warto! Teraz, kiedy opisuję danie, nabrałem wielkiej ochoty na jego powtórzenie - a więc do dzieła
zadanie-gotowaniemiękkości, ale tak by warzywa się nie rozleciały - dołożyć pomidory, wymieszać. Połączyć zawartość drugiego garnka z pierwszym- wymieszać Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Posypać pokrojoną bazylią. U mnie leczo było samodzielnym daniem
Proste PotrawyNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na tort ciasto. Padło na przepis na sernik ze strony Kwestia Smaku Przepis trochę zmieniłam, ale nie za bardzo kilka detali. Sernik wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki. Z racji użytego twarogu tłustego(...)wymieszaniu z bitą śmietaną masa była na tyle gęsta, że dała się bez problemu położyć na górze tortu, a nawet dało się wysmarować ciasto naokoło, dzięki czemu przypominał tort. Trochę gotowej masy odłożyłam do dekoracji, którą zrobiłam drugiego dnia ponieważ na tort nakładałam opłatek. Tak się prezentował tort
Państwo Wojtczuk gotujązaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak smaczne jest, więc podzielę się z Wami przepisem. Sernik Zebra to nic innego jak sernik waniliowy, podzielony na dwie części, z których do jednej dodałam kakao, a do drugiej mąkę pszenną. Jest kremowy, mało słodki. Przydałaby się(...)łyżki mąki pszennej (choć następnym razem dałabym 3) 4 duże jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżce sera, cały czasu ucierając (końcówkami do bitej śmietany), dodać ekstrakt, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę pszenną, zmiksować. Do drugiej dodać kakao, zmiksować. W oddzielnej misce
moj przepis naStek z rostbefu czemu w towarzystwie szparagów to danie za miliony ? Wołowina ostatnio wg mnie w Polsce osiąga coraz to większą popularność. Otwierają się różne miejsca gdzie można kupić steki sezonowane na sucho z polskiej wołowiny. Strasznie mnie te miejsca cieszą, bo uwielbiam steki. A z drugiej strony jak idę do takiego miejsca(...)jednej strony, odwracam na drugą stronę i szparagi też znowu 2 minuty znowu pieprz. Koniec, wyłączamy gaz, przykrywam stek pokrywką i odstawiam na kolejne 2 – 3 minuty, żeby soki w mięsie się uspokoiły. Przekładam na deskę wraz ze szparagami, stek z góry lekko solę. I gotowe. Bajka nie danie, dla mnie danie
Kuchnia na wzgórzuchłopaka-pirata). Dowiesz się z poradnika jak zaprosić gości, jakie zajęcia i gry zaserwować zaproszonym dzieciom czy jakie dania przygotować, aby zniknęły z talerzy. Książca w cenie 38 zł jest do kupienia tutaj: http://wydawnictwopoligraf.pl/525/agnieszka-korollkatarzyna-gorczakrogalska/przyjecia-urodzinowe-dla-dzieci-siedem-oryginalnych-pomyslow-na-motto-party.html Druga pozycja książkowa o tytule „Dieta bez mleka i glutenu” przyda się tym, którzy borykają się z uczuleniem(...)żyj szczęśliwie” to kulinarna biblia o tym, jak odpowiednie jedzenie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i dobre samopoczucie, kontakty międzyludzkie każdego z nas. 163 przpeisy w książce na dania mięsne, rybne, wegetariańskie, zupy, śniadania, przekąski oraz dania świąteczne i słodkości (w tym bezglutenowe, bezjajeczne cyz bezmleczne) zawarte w książce pokazują, że szczęśliwe i smaczne życie
WojnaNaSmaki.plwówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąki, sodę, przyprawę do piernika dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 170 st. W misie miksera umieścić miękkie masło, cukier, utrzeć na jasny krem. Mikser ustawić na niskie obroty, dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie jajko, zmiksować. Miksując(...)łyżka stoi, wówczas mleka dać o jedną lub dwie łyżki więcej) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąki, sodę, dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 170 st. W misie miksera umieścić miękkie masło, cukier, utrzeć na jasny krem. Mikser ustawić na niskie obroty, dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie jajko, zmiksować. Miksując
moj przepis naczarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej(...)około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe danie z piekarnika i każdy placek pokroiłem na cztery części. Po nałożeniu
Wyprawy kulinarneDzisiejszym przepisem śmiało można uwieść najzagorzalszych przeciwników brukselki. Dzisiaj proponuję brukselkę smażoną na maśle i czosnku z małymi makaronowymi kokardkami od Lubelli , odrobiną boczku i sosem śmietanowym. W daniu brukselka jest chrupiąca co świetnie współgra z lekkim makaronem. Całość w smaku przypomina dobrze wszystkim znaną carbonarę. BRUKSELKOWE KOKARDKI Składniki: 250 g makaronu małe kokardki Lubella(...)połówki lub jeśli są większe to na ćwiartki. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. (jeśli używamy świeżego oregano można go dać trochę więcej niż 1/2 łyżeczki) Na maśle z czosnkiem i oregano podsmażamy brukselki, a następnie dodajemy ugotowany makaron oraz boczek
Bon appetit mon amiepakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli(...)książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez cały dzień, żeby ktoś sobie wyobraził, że może zabrać to danie do pudełka z lunchem. Książki kulinarne są przecież do oglądania! Pyszne do pudełka Autorka: Grażyna Bober
Ugotowane pozamiataneszprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki Na drugi dzień lekko zmiękną są pyszne i bardzo Wam je polecam oczywiście z nadzieniem można eksperymentować ,można dać nutelle,krem orzechowy,jakąś masę itp ja uwielbiam mleko w proszku w wypiekach dlatego polecam krem z nim w roli głównej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziemniaczana w hiszpańskim stylu W Hiszpanii tortillą zajadają się wszyscy. Jest ona częścią tapasu, może być także podawana na śniadanie. Sama pierwszy raz również jadłam ją jako jedno z dań śniadaniowych. Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka wymieszanie z ziemniakami. Całość jest następnie smażona na oliwie bądź maśle. W zależności od tego czy lubimy dodatki czy też(...)jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patalnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne
mecooksdanie pokocha każdy, bez dwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka(...)minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą. Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem! Z ręką na sercu polecam nie tylko zmarzluchom, ale osobom, które chcą się dobrze czuć i tym, którzy pragną zdrowia! (Inspiracja
Z Kuchni Do Kuchniolej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei
Pieguskowa Kuchniamniejszą niż poprzednie. Przejdźmy do meritum. Poniżej 6 książek, na które mam chrapkę.W pierwszej kolejności - gwiazdy! Sophie Dahl, znana również jako apetyczna Sophie Dahl i jej druga książka kulinarna (obie książki dostępne w polskich wydaniach). W zasadzie nie wiem jakim cudem nie posiadam żadnej z dwóch książek tej autorki. Sophie pierwszy raz zobaczyłam w programie telewizyjnym. Ciężko(...)Liska to mój autorytet, jeśli chodzi o fotografię kulinarną. Mroczne, rustykalne zdjęcia, szorstkie powierzchnie, leciwe dodatki, przedmioty przeżywające drugą młodość na jej zdjęciach. Niby przypadkowe kompozycje, nieład, talerze leżące gdzieś miedzy przed chwilą a za chwile. Dania złapane tuż przed zjedzeniem. W sumie, to nie wiadomo gdzie jest stół z tym wszystkim. W starym zamku, dworku, wiejskiej chacie
W kuchni wieczorem