Już kilka dni później była w moim piekarniku. Postanowiłam wypróbować ją jeszcze przed świętami, zanim zagości na naszym stole. Na drugi dzień już jej nie było... ;) Troszkę odeszłam od oryginalnego przepisu - w miejsce esencji waniliowej dałam ziarna z laski wanilii, z kajmaku, który pozostał, zrobiłam polewę. Zobacz również przepisy na inne -----> BABKI Babka z kajmakiem - przepis: Składniki
Moje Qulinariakażdym stole wigilijnym powinna koniecznie znaleźć się kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów
Smakowite Daniadodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan. Na drugiej rozgrzanej patelni układamy dwa pozostałe plasty boczku i przygotowujemy bekon, by udekorować nim nasze Danie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu i mieszamy razem. Wykładamy na talerz, dekorujemy plastrami bekonu. SMACZNEGO
Mój Smak na ŻycieJeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2
CoolinarniePLłyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy
Świat Domowej Kuchnistron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem z mascarpone. Na wystudzone ciastka nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Markizy z kremem ajerkoniakowym sprawdziły się jako deser. Ciasto ciągle to samo, ale w nowej odsłonie, smakuje również
mojewypiekiinietylkokostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach. Gazpacho
Bon Appetit Małgorzatymój bezzębny Zombiak skutecznie mi to zadanie utrudnia. Po wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie i kolację. Pierwsze to zasługa Morfeusza. I mikrofali. Drugie, Stwórcy i piekarnika. Ha! Ale bawię się dalej... Do zobaczenia za tydzień :) Jakiś czas temu trafiłam na przepis na omleta
bastalenaPrzepis pojawił się już wcześniej na moim drugim blogu . Uznałam jednak, że tu jest jego miejsce, więc wpis został usunięty i dodaję go jeszcze
Tajskie smakiwieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać pyszną herbatką.. Pamiętacie
Moje domowe kucharzeniezimowy poniedziałek! (; Pogoda za oknem jak widzimy jest już taką zimą z pierwszego zdarzenia.. Jak wiemy: jedni zimę kochają, a drudzy zagorzale jej nie nawidzą. Ale za ten piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino
Symfonia Smakówproponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta . Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany tam dobrych kilkanaście lat temu ... Skladniki : 150g margaryny 250 g miodu 150g cukru
Malinowa Kawiarenkakarmelizując pierw cukier, musimy jednak zmienić trochę proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą. Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie
Smakołyki Berenikidomu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak i puszkę pomidorów, dokupiłem polędwiczkę i wyszło coś takiego: Misia (po drugiej dokładce) stwierdziła, że niestety więcej się nie zmieści. Dzieci zjadły (tym razem bez marudzenia, że makaron pomieszany z sosem), a córeczka określiła danie jako "nawet trochę dobre", co przyjąłem jako najlepszy komplement:) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem