wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu. Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym. Gdy lekko zastygnie to od razu ozdobić masą plastyczną i srebrnymi perełkami. Tort schować do lodówki. Kroić na drugi dzień. *dekorowanie masą plastyczną można pominąć Przepis na tort ze strony kotlet.tv
UgotowaćCukiniowe pappardelle to mój hit ostatnich tygodni, który zasmakował również mojemu mężowi (chociaż to danie wegańskie). Kocham makarony, ale ze względu na dietę wyrzuciłam je ze swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość jest przygotowana w 15 minut, ale co najważniejsze jest smaczna i zdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości(...)gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle. Smacznego! Dajcie znać czy jedliście już taki „makaron
Szybko Tanio SmacznieZostał wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem
Wiszniówkaparującą michę pełną dobra – nie inaczej jest w tym wypadku. Nazwa potrawy – dan dan (扁担- biǎn dan) wzięła się od handlarzy noszących koromysło na karku – w jednym z koszy nieśli w termosach ugotowany makaron, w drugim sos z dodatkami i na ulicy sprzedawali szybkie, pyszne i pożywne jedzenie. Wieprzowina po syczuańsku wymaga chwili uwagi – podzielenia(...)dodaję, Chińczycy dodają i cztery łyżki. Szanuję swoje kubki smakowe i nie chcę ich przepalić Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i rozdzielamy pomiędzy dwie miski, w których podamy dan dan noodles. MIĘSO Mielone mięso dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jasnym sosem sojowym. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek
Karo in the Kitchenpierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony. Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyteż, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych, sąsiednich krajów, z jednej strony oceanu, z drugiej morza śródziemnego. Przez długi czas stolica była kolebkę kuchni wysokiej (haute cuisine), bardzo(...)wyrafinowej, restauracyjnej, ale od dłuższego czasu to nouvelle cuisine wiedzie prym - kuchnia lżejsza, w której ograniczono ciężkie zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne , postanowił usystematyzować wiedzę na temat kuchni francuskiej
W kuchni wieczoremsię jedynie odrobinę skosztować, bo resztę zjadł mój Ukochany (jeden pudding po drugim!). Teraz już wiem, że następnym razem muszę przygotować więcej puddingu. Ale to nie szkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami
My Culinary Artciasto: - 2 szklanki mąki pszennej ( dałam 330g mąki orkiszowej typ750+ 50g orkiszowej Dunst - odpowiednik krupczatki) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 0,5 szklanki cukru (dałam 0,5 szklanki ksylitolu+ dodatkowo 1pełną łyżkę) - 200g zimnego masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli(...)jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Z drugiej części wykleić spód blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić również do lodówki. Owoce: - ok.500-580g odszypułkowanych truskawek ( ja dałam 530g truskawek i 50g poziomek ) - 1,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej ( ja dałam 2 łyżki ) Budyń
Smaczne Zdrowedaniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa, a już z pewnością żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze gorzej - zalewać wodą, by odmiękła (zwłaszcza przy żeliwnej). Gdy robimy omlety, hiszpańskie tortille, frittaty to musimy je obrócić na drugą stronę, korzystając z drugiego, innego naczynia(...)minut. Wsypać na wierzch ser feta, nakryć pokrywką. Gdy danie się zagrzeje, wyłączyć palnik i zostawić na kilka minut pod przykryciem, by całkowicie ścięło się na wierzchu. Smacznego! Z tej samej linii Stone Legend nabyłam także garnek kamienny, tacę grillową oraz drugą, mniejszą patelnię (bo jedna to za mało, a wiem już że dokupię kolejne
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki(...)czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć
W kuchni u Monikisposób, bo po pierwsze kreatywne spędzanie czasu wpływa dobrze na mózg, a po drugie, lubią się, tym co uprawiają, podzielić :) Przy takiej okazji otrzymałem reklamówkę młodych buraków, marchewek, pietruszek, cebulę oraz porzeczki i agrest. Szybka decyzja botwinka, kompot oraz jakieś danie główne przy czym nic nie mogło się zmarnować. Teraz wyjaśnienie tego co przysparza(...)wielu problemów czyli nazewnictwa. Botwina to nie to samo co boćwina. To pierwsze to młody burak, który gdyby nie został wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą
kuchnia doskiprzez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), p ostanowiłam zaserwować grilowanego łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku. Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam! 2 filety
Codzienne Gotowaniezjadłam drugie śniadanie. Obiad ok. 14:30. Był bardzo syty i długo czułam się pełna. Podwieczorek o 17:00, bardzo mi smakował. Brakowało mi truskawek cały tydzień. Zaczął się sezon na nie, a ja uwielbiam truskawki. Na słodko, na wytrawnie, na przekąskę i danie główne :) Kolację zjadłam po 19 już lekko głodna. Lubię łososia
Kucharzyca