drugie danie - 14640 przepisów (strona:200/976)

Gołąbki – przepisy na gołąbki 895

pełną blachę, czy w dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa(...)pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa

codojedzenia
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 146

jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła  1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego Masło roztapiam, studzę. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych dodaję suche, mieszam. Jabłka obieram, kroje w drobną kosteczkę

kruche babeczki
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 200

zdążyłam nawet dostać karty członkowskiej! Zgodziłam się natychmiast. Na obydwie metody pobrania. Pierwsza z nich polega na wyizolowaniu komórek macierzystych z krwi obwodowej i tę stosuje się najczęściej. Drugi sposób, bardziej inwazyjny i wykonywany zwykle w ostateczności to pobranie szpiku prosto z talerzy biodrowych. Wiąże się to z zabiegiem pod narkozą, z ogromną ingerencją w organizm i kilkudniową niedyspozycją. Nieważne(...)płci i pochodzeniu. Dopiero po dwóch latach każda ze stron ma prawo wystosować pismo o chęci poznania tej drugiej osoby. Chciałabym poznać osobę, która pod kątem genetycznym jest identyczna. Czy okaże się podobna do mnie? Mam nadzieję, że będzie mi dane przynajmniej raz zamienić z nią kilka słów. Reasumując – oddawajcie szpik! To tak niewiele, a jednocześnie tak wiele. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 197

panuje indyjski skwar, a cały świat przenosi się do życia bohaterów. Jakbym stała obok i obserwowała wszystko zza rogu ściany.    Oboje zaczynają patrzeć na życie oczami tej drugiej osoby. Zmieniają poglądy i głebiej zastanawiają się nad swoim losem.    To piękna i bardzo pouczająca historia. Z wielką chęcią powrócę do tej pozycji i wiem, że niejednokrotnie(...)przodu i poczynają zabawiać się kuchnią molekularną, on nadal tkwi przy konwencjonalnych metodach i smakach. Szuka natchnienia, którego niestety nie może za nic w świecie znaleźć.    Drugim jest Jacky. Nieudacznik, z wielkim sercem do kochania i pasją o wyrafinowanej kuchni. I choć pragnie stworzyć swej ciężarnej ukochanej bezpieczny kąt, nie udaje mu się - nie potrafi znaleźć

W kuchni Karmel-itki
Posiadłość Szaleństwa 2 edycja 169

Wymienię tylko najważniejsze różnice pomiędzy obydwoma edycjami „Posiadłości Szaleństwa”. Pierwsza edycja gry wymagała mistrza gry (strażnika tajemnic) prowadzącego przygodę natomiast w drugiej edycji przygodę prowadzi aplikacja. Druga edycja wprowadza  tryb dla jednego gracza i jest hybrydą  gry planszowej z aplikacją. Aplikacja jest niezbędna do gry i jest dostępna na PC i tabletach/smartfonach w polskiej wersji językowej(...)siła, zwinność, spostrzegawczość, wiedza, wpływ i wola. Wartość wspomnianych sześciu cech to ilość kości jakimi rzucamy przy teście danej cechy wymaganym przez aplikację. Utrata zdrowia czyli otrzymanie kart ran w ilości równej współczynnikowi naszego zdrowia oznacza stan ranny drugi raz oznacza śmierć badacza. Utrata poczytalności jest o wiele ciekawsza (otrzymanie kart przerażenia w ilości równej temu współczynnikowi na karcie postaci

O kuchni z uczuciem
Mój bigos 183

jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę(...)czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną , przyprawiam (przyprawą do dań z kapusty, vegetą lub pieprzem ziołowym i solą morską).  Kapusta kiszona będzie się sm ażyła k rócej

NA MOIM TALERZU
Historia szpiegowska 158

nawet na takie drobne przyjemności, jak tych kilka stron przed snem. Teraz więc, gdy mam możliwości, wykorzystuję je, jak tylko się da. Na miniony tydzień zabrałam ze sobą dwie powieści. Jedną przeczytałam całą i jestem w połowie drugiej. Całkiem nieźle, moim zdaniem; zważywszy, że jestem też już w połowie projektu egzaminacyjnego. Dzisiaj chciałabym opowiedzieć o tej pierwszej. Jestem pewna(...)samego początku. Dobrze napisana, porywa czytelnika już od pierwszych stron nieoczekiwanymi morderstwami i zwrotami akcji. I choć, tak jak napisałam wyżej, nie jestem wielbicielem tego typu historii, tu dałam się bez reszty wciągnąć w grę głównych bohaterów. Nie mogłam się doczekać, żeby zobaczyć, jak się to wszystko skończy! I choć zakończenie mnie usatysfakcjonowało, to jednak żal mi było... Czego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 182

mojprzepisna.pl | Tort limonkowo-miętowy dla alergika Długo się zastanawiałam jaki tort zrobić na drugie urodziny mojego synka, który nie je mleka ani produktów z nabiału. Wymyśliłam, że tort będzie z budyniem na mleku sojowym, a później troszkę pomyślałam i stwierdziłam że może lepszy będzie budyń limonkowy i tak powstał lime curd czyli limonkowy krem. Dekoracja i tort(...)czubki. Nie powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając

moj przepis na
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 201

pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.  Briami  jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis(...)bulion.Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie lowOdkryć wolnowar  , posypać wierzch dania pietruszką , i pozwolić potrawie odpoczywać 20 minut przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Przede wszystkim następnym razem nieco zmieniłabym kolejność warstw. Bakłażany powinny znaleźć się na spodzie (zamiast cukinii) a cukinię

Stare Gary
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 264

drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie

Kulinarna Pokusa
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 214

obiadowe świetnie sprawdzą się kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków. To danie ma jeszcze dodatkowy plus, do ich przygotowania można wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzednich dni. U mnie kasza bywa w lodówce do 4-5 dni, ziemniaki na drugi dzień lądują na patelni lub niestety w koszu. Ostatnio gdy pozostała(...)danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, doprawionych solą, pieprzem, śmietanką i zaciągniętych skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Lekkie i pyszne. Rewelacyjne również na drugi dzień

Smaczne Zdrowe
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 175

obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy(...)feta. Idealny na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Po przepis zapraszamy tutaj.  Dietetycznie to nie oznacza tylko zielono i kolorowo. Dietetycznie można też zrobić ciacha, czy babki. Naszym hitem minionego roku było bananowe brownie . Wracało jak bumerang w różnej formie, z rozmaitymi dodatkami. Zawsze pysznie, zawsze dietetycznie. Moje ulubione danie minionego roku

Kolizje Smaków
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 199

dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim

MyCookBook.pl
KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 200

moim „żurku na swojskim zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem” – naprawdę dawno nie jadłam tak smacznego. Jako danie główne postawiliśmy na jagnięcinę ( gicz jagnięca sprawiona po norwesku ) i baraninę ( tradycyjna duszona baranina po skandynawsku ). Jedno i drugie świetnie doprawione, mięciutkie – po prostu brak słów uznania dla szefa kuchni. Obydwoje uznaliśmy, że było to najciekawsze(...)Viking” wkomponował się w to miejsce doskonale i udowodnił, że smaki i gusty szeroko pojętego regionu morza Bałtyckiego nie różnią się znowu tak bardzo. I jeszcze jedno: w karcie dań za mieszczono informację o alerg enach  występujących w poszczególnych potrawach. Dla osób z uczuleniami to niezwykle ważne a tak rzadko w restaurac jach uzyskać możemy informację

Smaki Ewy
Wiosna na RODos :) 171

kolegów na sterty słomy. Robiliśmy w tych stertach tunele i labirynty, wyciągając jedną kostkę sprasowanej słomy po drugiej. Mogliśmy tam podusić się wszyscy, gdyby ta słoma się zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł...  Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę(...)dobre ręce... Mam nadzieję, że damy radę i będzie Pan, Panie Henryku, zadowolony! Co chwilę obserwujemy jak nowe rośliny budzą się do życia. Ten rok jest na pewno wyjątkowy, bo widzimy suche gałęzie i jeszcze nie wiemy co to jest. Powoli poznajemy, że to jabłoń, śliwa, wiśnia. Na rabatach jedne kwiaty przekwitają, drugie kwitną, trzecie się szykują

bistro mama