drugie danie - 14640 przepisów (strona:207/976)

PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 240

było bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy  (gdy używamy mleka roślinnego(...)dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej

Smaczne Zdrowe
Aromatyczny ryż z kiełbasą 205

Dziś zapraszam na danie jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą  dla jednej osoby  1 torebka(...)zmięknie . Kiedy nasz ryż jest gotowy , dodaję nasze wszystkie przyprawy oraz bardzo drobno posiekane pomidory suszone , solimy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy , kiedy nasze składniki są dobrze wymieszane , danie mamy gotowe do podania .    Smacznego

Mój Smak
Kurczak w ziołowej panierce 285

doniczkach domowe zioła, żeby mieć zawsze swoje, świeże. Niestety to dopiero drugi dzień, więc efekty nie mogą być widoczne, ale obiecuję, że jak coś się pojawi to na pewno się pochwalę. Niestety martwię się, bo jeszcze nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore

dom-agi.pl
Pierożki tyrolskie 197

południowo-tyrolskie. Wyczaiłam je w niemieckim magazynie kulinarnym "Lust Auf Genuss" nr 09/2011, który był w całości poświęcony właśnie tradycyjnej kuchni południowo-tyrolskiej.  Zauroczyła mnie w tym daniu mieszanka przaśnego polskiego jedzenia ze szczyptą włoskiego smaku. Chociaż pierożki wyszły mi trochę koślawe, to absolutnie nie zawiodłam się na ich smaku; są znakomite, na pewno nie raz jeszcze(...)średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą  i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi.  Ja niestety nie dałam rady tak lepić i wypróbowałam sposób jak na tortellini (zdjęcie), który okazał się skuteczniejszy niż tradycyjne lepienie pierogów.   Zagotowujemy

Kuchnia Prezydentowej
KLUB KOLACYJNY BARILLA, RELACJA Z WYDARZENIA 147

sztucznym świetle.  W kadrze pojawia się intensywny czerwony kolor, jak wiecie jest to barwa, trudna do pracy. Bardzo intensywna i charakterna.  Zdjęcie wykonywałam chyba przed ostatnia, więc danie już zdążyło, troszeczkę zmienić swój pierwotny wygląd.  Zdjęcie nie spodobało mi się, ale przede mną były jeszcze dwie próby. Kolejnym zadaniem było wykonanie fotografii(...)bieli na aparacie pod oznaczeniem WB.  Moje pierwsze zdjęcie, zbyt ciemne i niewyraźne. Poprawiłam kilka parametrów na aparacie i drugi strzał okazał się trafiony! Ładne, czyste i o odpowiedniej tonacji zdjęcie. Wykonane tylko przy sztucznym świetle. Jako trzecie danie fotografowaliśmy pyszne Rigatoni Barilla z włoską mozarellą, nasze danie główne podczas kolacji

SMYKWKUCHNI
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 169

poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami  zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna(...)przygotujemy szparagi. Myjemy  Dzielimy je na trzy części. Jedna część to będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 132

pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem, a marynatę zlewamy(...)cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana w folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 132

pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem, a marynatę zlewamy(...)cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana w folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 239

śniadanie, jego specjalność - omlet z ziołami i mozzarellą 👌. II Śniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wtorek: Warzywne muffiny 186

patelni, to frittatę można jeść lekko przestudzoną i doskonale smakuje odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz do pracy. Lancz z mini frittaty U nas wystąpiła dzisiaj w tej drugiej roli. Zamiast jednego placka, robionego standardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie

Niedzielny kucharz
Marzenia się spełniają z kuchnią hiszpańską, czyli praktyki w restauracji z gwiazdką Michelin 183

Michelin, a druga to wspomniane powyżej „ EL POBLET „. Brzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie mogliśmy pochwalić się daniami naszej kuchni. Jako jedyny(...)mnie ogromne wrażenie. Mieliśmy do obsłużenia około 200 gości, w związku z czym na spokojnie zaczęliśmy przygotowywać aperitif i przystawki. Po chwili przerwy zabraliśmy się za danie główne. Mocno zdziwił mnie fakt, że na miejscu dysponowaliśmy czymś w rodzaju „podgrzewanej szafy”. Mimo braku pełnego wyposażenia dania wyszły perfekcyjnie. Nie mieliśmy chwili wytchnienia- czas

Gotuj po hiszpańsku
Imbirowy syrop z kurkumą, cytryną i miodem 149

swoją odporność. Od maja do września przejechałam na rowerze niemal 1000 km. Starałam hartować się na świeżych powietrzu, ile sie da. Gdy zaczęła się jesień, a moje dziecko wróciło do przedszkola, szybko przyplątał się pierwszy wirus…potem drugi. Ale szcześliwie, bardzo szybko i bez antybiotyków dochodziłam do siebie. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Wspomagam się różnymi naturalnymi specyfikami

Mienta blog
Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 165

ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam.  Tarta, dla tych

Moniki Smakołyki
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 180

śniadanie, jego specjalność - omlet z ziołami i mozzarellą 👌. II Śniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierniczki bożonarodzeniowe 150

Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania