drugie danie - 14640 przepisów (strona:215/976)

Sałatka nicejska 327

Sałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko(...)mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego pod względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka

Kulinarna Pokusa
Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym 116

Cannelloni w mojej kuchni pojawia się dość rzadko i zazwyczaj w kilku standardowych wariantach. Z drugiej strony soczewica ostatnio gości coraz częściej na moim stole. Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę

Milion Smaków
Milczenie owiec 228

owcze stadko. Od 6 dni trzy baranki hasają beztrosko kosząc nasz bardzo obfity trawnik. Jeden jest biały, drugi czarny, a trzeci łaciaty;). Martwiliśmy się jak na nowych lokatorów zareaguje nasz pies. Byliśmy wręcz pewni, że da nam w kość, że nie będzie chciał sypiać w domu, że będzie szczekał i popiskiwał próbując wymóc na nas umożliwienie

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka kukurydziana z brokułem i pistacjami 212

dobre  zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię ,  a po drugie można  z niej przygotować wiele  smacznych , pożywnych posiłków.      Popularna polenta z kaszy kukurydzianej  to tradycyjne, bardzo popularne danie włosk

Zakamarki mojej kuchni
Cynamonowe rolsy z migdałami 183

mnie dniu. Usiadłam na sofie, wzięłam igłę, nitkę i rajstopy Hani, które chciałam zacerować. Celuję nitką w igielne ucho raz, drugi, trzeci i nic! Dziurka jakaś za mała, albo nitka za gruba... Przychodzi Hania i mówi: oj, mamo, daj ja ci to szybciej zrobię. Jak powiedziała, tak zrobiła. Po kilku sekundach miałam nawleczoną nitkę na igłę, a w głowie jedną

bistro mama
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 164

ilość wody o ok 1/3.  Ciasto można było już trochę formować, niestety w czasie rośnięcia wszystko się ponownie rozlało. Drugi raz mieliśmy smaczną ciabatę. Trzeciej próby nie było, ale sądzę, że jeśli ktoś podejmie się pieczenia  - należy dać połowę wody. Ja też może kiedyś jeszcze raz spróbuję. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga

Stare Gary
Muffinki z porzeczkami 210

sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg mrożonych porzeczek Pół łyżeczki zapachu do ciasta (ja dałam pomarańczowy) Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną,  cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać

Na słodko lub wytrawnie
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 241

świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym z najlepszych dań jakie jadłyśmy i... jednym z najszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne

Wypisz Wymaluj
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 220

dzieciństwa i sprawdzają, czy tradycyjne włoskie jedzenie przetrwało próbę czasu. Jeden kucharz wychował się na północy Półwyspu Apenińskiego (Piemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce

Chilli Czosnek i Oliwa
O poszukiwaniu siebie 150

krok. Czy teraz żałuje? Czy dostrzega, co straciła? Czy w końcu znajdzie to, czego tak gorączkowo szuka...?Książka z drugim dnem - pozornie o seksualności, tak naprawdę o poszukiwaniu tego, czego szukamy wszyscy - miłości. Czyta się szybko, może dać do myślenia. Zdecydowanie nie dla każdego, ale, moim zdaniem, warta uwagi.Smak mioduSalwa an-Nu'ajmiWydawnictwo WABWarszawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 157

biorę udziału w zbyt wielu konkursach kulinarnych. Po pierwsze, ogranicza mnie miejsce zamieszkania. Po drugie za niesprawiedliwe uważam tak popularne ostatnimi czasy konkursy na lajki - wygrywa nie ten, kto faktycznie przygotował najlepsze danie, ale ten, kto ma najwięcej znajomych, którzy chętnie wciskają przycisk lubię. A ja chcę wygrać nie dlatego, że sobie to wyprosiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt rzucany z porzeczkami i malinami - dieta bezmleczna 281

czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany sos boloński bez masła jest właściwie nie skończony), ale pomyślałam o tych mamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam internet w szerz i wzdłuż: dużo ciast "olejowych" i ciągle tylko proszek do pieczenia(...)jedną i drugą przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej

Matka Żywicielka
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 247

jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). – ja dałam do kwadratowej silikonowej, po kroiłam takie kwadraty, że się nie mieściły. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w piekarniku

Fabryka pomysłów
Herosi 175

wyrzuceniu zestawu symboli mówi: stop! Co przerywa rzuty drugiego gracza. Następnie gracz wykonuje jedną z akcji, którą umożliwiają mu wyrzucone przez niego symbole na kościach np.: ·          rzucenie zaklęcia i aktywacja stworów – wyrzucenie odpowiedniego zestawu symboli, zgodnego z tym na karcie, pozwala rzucić dane zaklęcie oraz - w zależności od ilości wyrzuconych symboli dowodzenia(...)pierwszemu wyeliminować herosa drugiego gracza zadając mu 21 ran. Podsumowując, gra ma swój klimat, którym jest połączenie szybkiego rzucania kośćmi z myśleniem jakie zaklęcie rzucić oraz z ułożeniem stworów na planszy gracza. Podczas gry czasami będzie Was nachodzić myśl: „kiedy kości pozwolą mi zaatakować moim smokiem by podsmażyć pierwszy szereg wrażych stworów”. To wszystko razem potrafi dać w przysłowiową kość

O kuchni z uczuciem
Rollsy z szynką i serem 314

danie jest pyszne, gdyby nie jego kaloryczność jadłabym je dużo częściej niż raz na jakiś czas. Tym bardziej że jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane pod warunkiem że skorzystacie z mojego sposobu. Wystarczy arkusz filii aluminiowej i kilka tricków. Zastanawiasz się co zrobić drugiej połówce na kolację lub jako przekąskę do piwa podczas oglądania meczu(...)sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw

nietylkopasta.pl